Olivno olje, zelenjava, sadje in ribe so osnova zdrave mediteranske prehrane. Foto: EPA
Olivno olje, zelenjava, sadje in ribe so osnova zdrave mediteranske prehrane. Foto: EPA

Tako kaže študija, ki so jo objavili v medicinski reviji o interni medicini (Annals of Internal Medicine). Raziskovalci s harvardske šole za javno zdravstvo in bolnišnice za ženske v Bostonu so pod drobnogled vzeli navade 10.670 žensk, starih več kot 50 oz. 60 let. Spraševali so jih o njihovem zdravstvenem stanju, prehranjevalnih navadah in fizičnem udejstvovanju. Prvo fazo raziskave so izvedli med letoma 1984 in 1986, drugo fazo pa 15 let pozneje, pri čemer so obakrat obravnavali iste ženske, poroča Foxnews.

In do kakšnih sklepov so prišli? Najpomembnejši je, da imajo ženske, ki se prehranjujejo v skladu z načeli mediteranske prehrane, več možnosti, da bodo doživele 70 let. Ob tem pa so raziskovalci ugotovili tudi, da imajo manj možnosti za Parkinsonovo bolezen, srčne bolezni in diabetes.

Tisti, ki se prehranjujejo po mediteranski dieti, v povprečju zaužijejo polovico kalorij iz mononenasičenih maščob, ki jih najdemo v olivnem olju. "Za mediteransko dieto je značilen večji vnos sadja, zelenjave, žit in rib, manjši vnos rdečega in predelanega mesa, zmerno uživanje alkohola in visoke količine mononasičenih maščob, ki jih največ užijemo z olivnim oljem. Ob tem pa je število zaužitih nasičenih maščob nizko,” je na kratko povzela bistvo diete glavna raziskovalka Cecilia Samieri.