Izberite športne dejavnosti, v katerih lahko sodelujejo vse generacije družine: tako lahko člani preživljajo kakovosten skupni čas, hkrati pa skrbijo za svojo fizično kondicijo in splošno zdravje. Foto: <a href=freedigitalphotos.net">
Izberite športne dejavnosti, v katerih lahko sodelujejo vse generacije družine: tako lahko člani preživljajo kakovosten skupni čas, hkrati pa skrbijo za svojo fizično kondicijo in splošno zdravje. Foto: freedigitalphotos.net
false
Hoja v hribe je ena od dejavnosti, v katerih lahko uživajo vsi člani družine. Foto: Miro Štebe
Hoja
Starejši ljudje, ki so že v pokoju, naj na svojo upokojitev gledajo kot na priložnost, ko bodo lahko postali bolj telesno dejavni in ne manj, pravi strokovnjak z NIJZ-a. Foto: MMC RTV Slovenija

Tempo življenja je pogosto razlog, da zmanjka časa za gibanje. Vsa družina se običajno zbere zvečer pri skupni večerji in se nato preseli v dnevno sobo. Skupnega nasveta in vodila družinam, kako najti čas in se organizirati, ni. Vsak si mora sam postaviti prioritete in poiskati nekaj minut na teden za športne dejavnosti z družinskimi člani. Ob tem je pomembno upoštevati to, da bodo v tem uživali vsi člani. S strokovnjakom z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) smo se pogovarjali, kako dejavno izkoristiti prosti čas.

Dejstvo je, da danes zaradi drugačnega delovnika staršem na pomoč pogosto priskočijo stari starši. Tako so otroci do prihoda staršev pri njih. Katere aktivnosti bi bile primerne in bi jih lahko počeli skupaj?
Če govorimo o starejših ljudeh, ki so že v pokoju, je treba poudariti, da naj svojo upokojitev gledajo kot na priložnost, ko bodo lahko postali bolj telesno dejavni in ne manj. Več časa lahko namenijo vrtnarjenju, tudi skupaj z otroki, sprehodom in igranju z vnuki. Vrtnarjenje in različna opravila po vrtu so lahko vir idej za skupno preživljanje časa starih staršev in otrok.

Vse več otrok in mladostnikov ima previsoko telesno težo, kako jih motivirati in s katerimi dejavnostmi začeti, da jih pritegnemo in ne odvrnemo od športa?
Pri najmlajših otrocih motivacija ne bi smela predstavljati težave. Šport oziroma telesno dejavnost v različnih oblikah bodo na začetku spoznavali v obliki različnih iger. Igra je otrokova prijetna dejavnost, ki nastaja iz otrokove notranje potrebe po gibanju, zaposlitvi in raziskovanju. Koristno je, da otroško igro začnemo sčasoma usmerjati v vodeno, s katero se bo učil posebnih veščin, znanj in spretnosti, ki mu bodo koristile v nadaljnjem razvoju.

Nekoliko bolj težavna so najstniška leta, ko imajo velik vpliv vrstniki, ki je včasih tudi negativen. V tem starostnem obdobju ukvarjanje s športom navadno opusti največ otrok, zato je pomembno, da imajo otroci oz. najstniki še posebej v tem obdobju močno oporo in podporo staršev pri športnem udejstvovanju. Otroci z gibanjem dosežejo boljše počutje in večjo zbranost, izboljša se tudi pretok krvi v možgane, kar seveda vpliva na procese mišljenja.

K temu je naravnan tudi projekt JANPA ‒ Skupni ukrep Evropske komisije na področju preprečevanja debelosti otrok z ukrepi prehrane in telesne dejavnosti, v okviru katerega zbiramo primere dobrih praks, s katerimi se posamezne države, ki sodelujejo v projektu, zoperstavljajo prekomerni telesni teži in debelosti ter premajhni telesni dejavnosti otrok.

Po pogovoru s starši je še vedno najteže uskladiti službo in poiskati čas za različne dejavnosti, saj nekateri menijo, da je skupno preživljanje časa neizvedljivo.
Pri razmišljanju o našem današnjem načinu življenja se mi zdi zelo zanimiv paradoks, ki smo mu priča. Verjetno bi lahko večina od nas trdila, da živimo v nekem hitrem tempu, h kateremu nas priganja služba in vse naprave, ki so nam na voljo za delo, vse se mora zgoditi hitro in takoj, po drugi strani pa vse bolj in bolj ugotavljamo, kako smo telesno nedejavni. Osnovni problem po mojem mnenju je ta, da sami sebe ne postavimo več v središče pozornosti, ampak dajemo prednost vsem drugim stvarem, predvsem službi. Zdi se, kot da smo se v zadnjem času začeli premalo ceniti in zato tudi ne znamo ceniti svojega zdravja, čeprav je komponenta zdravja običajno v samem vrhu vrednot.

Zamislite si, kako lahko štiričlanska družina uskladi vse svoje aktivnosti ob šoli in službi, vožnji otrok na krožke ter posameznih dejavnostih in dejavnostih staršev. Tak tempo nam bo prej ali slej vzel vso voljo in energijo. Namesto da bi nas vse te aktivnosti polnile z energijo, jih po navadi opustimo. V današnji poplavi vseh možnih vodenih vadb pogrešam take, ki bi bile namenjene družinam. Na tem področju bi se dalo marsikaj narediti in ponuditi.

Verjetno je nemogoče podati univerzalen nasvet vsem družinam.
Kot sem že dejal, današnji način življenja nas sili v bolj in bolj nedejaven življenjski slog, iz katerega se mora vsaka družina ali posameznik izvleči sam. Verjetno je pomanjkanje časa najpogostejši razlog in argument, ki ga odrasli izpostavljamo. Seveda nasveti, ki jih poskušamo podati, ne morejo biti izvedljivi ali primerni za čisto vse družine, pri večini pa je to vendarle mogoče. Najprej bi jim svetoval, naj si vzamejo čas zase in svojo družino. Od tod naprej bo pot lažja in izvajanje dejavnosti možno.

Glavno vodilo pri izbiri naj bo, da v dejavnostih uživamo, najbolje, če vsa družina. Seveda je včasih treba skleniti tudi kakšen kompromis, vendar sem prepričan, da družina lahko naredi veliko koristnega sama zase in se zabava že takrat, ko išče skupno družinsko dejavnost.

Včasih niti ni potrebno, da je ta skupna vsem, združiti se da različne dejavnosti, le podpirati je treba drug drugega. Socialna podpora v krogu družine se je pokazala kot zelo pozitiven dejavnik, ki je pripomogel k povečanju telesne dejavnosti.

Poleg različnih iger in športnih dejavnosti pa verjetno lahko starši otroke vključijo tudi v delo na vrtu ali skrb za živali.
Seveda, tudi to so načini, kako se lahko uspešno in učinkovito aktiviramo. Katera koli dejavnost, ki nas bo spravila v gibanje, je dobrodošla in priporočljiva. In več kot jih imamo, lažje bomo dosegali zastavljene cilje. Kot pri vseh drugih dejavnostih, ki jih izvajamo skupaj, pa ima poleg zdravstvene koristi veliko vlogo tudi druženje, stik z otroki in med partnerji, ki ga danes v naših življenjih primanjkuje.

Včasih bi namesto avtomobila verjetno lahko uporabili tudi drugo prevozno sredstvo, na primer kolo ali odšli peš.
Aktivni transport vedno bolj dobiva veljavo in pomen, saj poleg bolj zdravega okolja ponuja tudi številne priložnosti za več gibanja. Posebno mesto mu zaradi vseh zdravstvenih koristi pripada tudi znotraj Resolucije o nacionalnem programu o prehrani in telesni dejavnosti 2015‒2025. Z njo želi država ustvariti razmere, ki bodo ljudem omogočale bolj zdravo prehransko izbiro in več telesne dejavnosti ter posledično tudi boljše zdravje.

Eden izmed pomembnih ciljev resolucije je tudi ustaviti oz. spremeniti gibanje naraščajoče debelosti, s katero se tako kot drugje v razvitem svetu srečujemo tudi v Sloveniji.

Pomembno je, da ljudje telesno dejavnost vključijo v svoje vsakodnevne obveznosti, npr. zamenjava dvigala za stopnice, pešačenje in kolesarjenje na delovno mesto, uporaba kombiniranega prevoza, sprehod z otroki do trgovine idr., ker bodo tako lažje dosegli priporočene količine dejavnosti za ohranjanje oziroma krepitev zdravja.

Kaj menite o tem, da starši vključujejo otroke v več popoldanskih dejavnosti hkrati, na primer v glasbeno šolo, na različne športne in druge dejavnosti.
V obiskovanju obšolskih vadb in treningov ne vidim nič slabega, nasprotno, vse te dejavnosti so za otroka dobrodošle. Ne smejo pa biti staršem izgovor, da so v smislu telesne dejavnosti naredili nekaj za svojega otroka, v skupnem času pa lahko počivajo. Predlagal bi jim, da poskušajo tudi v družinskem krogu vzdrževati ta »športni« duh in so dejavni skupaj.

Po navadi se starši zavedajo, da se kot družina premalo gibajo.
Zavedati se moramo, da družina lahko zelo pozitivno vpliva na življenjski slog, ki ga izberemo, in je telesna dejavnost pomembna v vseh starostnih obdobjih za oba spola in katero koli telesno težo. Iz tega vidika je pomembno, da se odločimo za spremembo nedejavnega življenjskega sloga v dejaven življenjski slog in postanemo dejavna družina ter ohranjamo in izboljšujemo svoje zdravje.

Kaj bi jim predlagali na podlagi lastnih izkušenj? Kako ste se vi kot družina uspeli organizirati?
Naše družinsko vodilo je, da se poskušamo čim več gibati v naravi in gremo pogosto iz hiše. Otroka spodbujava, da se preizkusita v različnih dejavnostih, seveda, če si tega želita. Zdi se mi pomembno, da otrok sam odkrije, katera dejavnost ali šport mu nudi veselje. Seveda se zanimanje rodi tudi z zgledom. Sam sem v preteklosti igral odbojko, zdaj sem v trenerskih vodah, zato je odbojka hitro začela zanimati tudi mojega sina, ki je z menoj na treningih. Tako sedaj od ekipnih športov igra odbojko in nogomet, občasno hodi tudi na trening golfa. Mlajša hči je trenutno aktivna v gimnastiki in plesu. Kot družina se trudimo, da so tudi naše počitnice čim bolj dejavne, pozimi smučamo, drsamo, tudi tečemo na smučeh. Poleti seveda veliko plavamo, se vozimo s kajakom in kolesarimo. Vedno pa so povsod prisotne žoge, saj jih imamo doma za celo skladišče. Tudi rolamo vsi štirje, igramo badminton, mečemo balinčke, frizbi, igramo tenis, namizni tenis in podobne igre.

Na kakšne krajše počitnice odidemo tudi s prijatelji, tako da nas je več skupaj in imajo tako otroci kot starši več veselja in motivacije. Tu mislim predvsem kakšne enodnevne izlete v hribe, včasih tudi daljše počitnice na morju ali smučanju. V družbi je več ljudi, ki te spodbuja h gibanju. Pri nas v naselju je kar nekaj družin, s katerimi se veliko družimo, imamo skupne piknike, otroci se igrajo svoje igre, starejši svoje in prav vsi si želimo čim pogostejših druženj.

Aktivno preživljanje skupnega prostega časa prinese kar nekaj pozitivnega. Kaj bi izpostavili?
Telesna dejavnost je pomembna komponenta zdravja, ne glede na starost, spol in telesno težo posameznika, zato lahko v krogu družine pridobijo vsi. Vse dejavnosti ne ustrezajo vsem, nekatere dejavnosti žal tudi niso dostopne vsem, zato je pomembno, da najdemo dejavnosti, ki so za nas sprejemljive, zanimive in dosegljive. Predvsem gre pri tem procesu za spremembo življenjskih navad, kar je običajno največja ovira. Pa vendar, vredno je poizkusiti. Morda ste se v mladosti ukvarjali s kakšnim športom, pa ste ga opustili in vas bo ta znova zamikal ali pa najdete motivacijo v iskanju česa novega.

Ne glede na to, katero dejavnost boste izbrali, je pomembno, da se zabavate, izberete čim več raznolikih aktivnosti, ki se jih ne boste prehitro naveličali ali morda poizkusite kaj novega.

Nekaterim družinam bodo v užitek že skupni sprehodi, morda kakšne lažje gorske poti, drugim tek, nordijska hoja, plavanje, kolesarjenje. Vse to so dejavnosti, ki so nam na voljo skoraj vse leto in ne predstavljajo velikega finančnega bremena, poleg tega so lahko osnova za začetek, da postanete dejavna družina. Pozneje to nadgradite in jim dodate nove.