Najstarejša Zemljanka Misao Okava bo jutri praznovala 116. rojstni dan. Foto: Reuters
Najstarejša Zemljanka Misao Okava bo jutri praznovala 116. rojstni dan. Foto: Reuters
Carmelo Flores
Nasmejani Carmelo Flores je na vprašanje, naj razkrije svoj recept za dolgovečnost, odgovoril: "Hodim veliko, to je vse. Sprehajam se z živalmi. Ne jem testenin, riža, le ječmen. Ne jem sladkorja. Nekoč sem gojil paradižnik, fižol, oko (andski krompir)."

Najstarejša Zemljanka zadnjih 18 let živi v domu za starostnike. “Gospa Okava poje tri obilne obroke dnevno in poskrbi, da ponoči spi osem ur,” pravi Tomohito Okada, vodja doma za starostnike.

Kot je še dejal, je njena najljubša jed suši, ki ga je vsaj enkrat na mesec. V Guinnessovi knjigi rekordov je bila Japonka navedena kot najstarejša ženska na svetu, po smrti 116-letnega Jireomona Kimure, ki je umrl junija lani, pa je postala najstarejša oseba. Je tudi članica t. i. kluba superstarostnikov, v katerem so vsi, ki so starejši od 110 let.

Misaova se je rodila 5. marca 1898 v Osaki. Poročila se je leta 1919 in rodila tri otroke, sin in hčerka sta še živa, ima pa tudi štiri vnuke in šest pravnukov. Moža je izgubila pred 83 leti, umrl je leta 1931.

Povprečna življenjska doba žensk na Japonskem sicer znaša 85,9 leta, poroča spletni portal Huffington Posta.

Najstarejša oseba, ki je kdaj koli živela, je bila Francozinja Jeanne Calment. Umrla je leta 1997 v starosti 122 let in 164 dni. Lani poleti so svet preplavile novice o Bolivijcu Carmelu Floresu Lauri, ki je po besedah vodje bolivijskega matičnega urada Eugenio Condori rojen 16. julija leta 1890. Rojstne liste so v Boliviji uvedli šele leta 1940, do tedaj so za evidenco uporabljali potrdila o krstu. V Guinnessovi knjigi za najstarejšo še živečo osebo sicer še vedno velja Misaova.