Družba - Novice - Moja generacija

Oddelek za paliativno oskrbo Onkološkega inštituta praznuje desetletnico

Oddelek za akutno paliativno oskrbo Onkološkega inštituta v Ljubljani, ki je pomemben del oskrbe bolnikov z rakom, letos praznuje deset let ustanovitve in delovanja.

18. marec: Obletnica rojstva Srečka Kosovela

Leta 1904 se je v Sežani rodil sl ovenski pesnik Srečko Kosovel. Med njegove najbolj znane pesmi spadajo Balada, Bori, Slutnja in Ekstaza smrti.

105-letni Franc Penič: Če hočeš dolgo živeti, ne smeš umreti

Posebej veselo je bilo v sredo v domu starejših občanov v Vojniku, saj je njihov varovanec Franc Penič praznoval 105. rojstni dan, pomembnega slavja se je udeležil tudi predsednik države Borut Pahor.
28

15. marec: Vse najboljše, "očetje" Srebrnega duha

Na današnji dan leta 1906 je bila ustanovljena angleška avtomobilska družba Rolls-Royce Ltd. Družbo sta ustanovila Henry Royce in Charles Stewart Rolls.

Pavle in Zvonko se strinjata: Na Biševu ne bo nikoli političnih strank, saj od njih ni koristi

Pavle je sin biševskih legend: tete Nives in gospodarja Živka. Na otok je sprva hodil pomagat, pozneje pa je zaradi ostarelih staršev ostal na družinskem posestvu.
11

10. marec: Praznuje lepotica iz Prvinskega nagona

Leta 1958 se je rodila igralka Sharon Stone, ki se je med zvezde zapisala s prizorom, v katerem ni nosila spodnjih hlačk. Sharon Vonne Stone se je rodila v Meadvillu, v Pensilvaniji.

7. marec: Dan, ko je Mutola Jolandi "ukradla" zmago

Leta 2004 je Jolanda Čeplak v finalu 10. dvoranskega svetovnega prvenstva v Budimpešti v teku na 800 metrov zasedla 2. mesto.

4. marec: Rodil se je Josip Jurčič - eden najboljših slovenskih pripovednikov

Leta 1844 se je na Muljavi pri Stični rodil pisatelj in časnikar Josip Jurčič, ki je med drugim ustvaril prvi slovenski roman Deseti brat. Jurčič se je rodil kot sin revnih kmečkih staršev.

3. marec: Huda Jama začne pripovedovati tragično zgodbo

Leta 2009 so v rovu sv. Barbare v rudniku Huda Jama pri Laškem odkrili množično grobišče. Delavci Rudnika Trbovlje-Hrastnik so leta 2009 prebili pregrado v rovu sv.

Poslovil se je Sandi Čolnik, veliko ime slovenske televizije

V 80. letu je umrl legendarni slovenski televizijski voditelj, urednik, scenarist in novinar Aleksander Čolnik, dolgoletni voditelj oddaje Večerni gost.
63

27. februar: Ne smejte se, umrl je klovn

Na današnji dan leta 1988 smo se Slovenci poslovili od Franeta Milčinskega - Ježka, igralca, režiserja, avtorja televizijskih in radijskih iger, šansonjerja, pesnika in pisatelja.

25. februar: Eno najredkejših dreves na svetu je odkril koroški Slovenec

Zdravnik in botanik Friedrich Martin Joseph Welwitch je kot zdravnik med drugim leta 1835 služboval v Ljubljani in Cerknici.

24. februar: "Nič ni resnično, vse je dovoljeno!"

Leta 1903 se je na današnji dan v Trstu rodil slovenski pisatelj in dramatik Vladimir Bartol. Njegovo najbolj znano delo je Alamut, ki je prevedeno v številne jezike.

21. februar: Mala terasa, spodaj Ljubljana, pomanjšana ...

Več kot osem desetletij že mineva od odprtja kavarne na vrhu Nebotičnika, ki je ob svojem nastanku - leta 1933 - veljal za najvišjo stavbo v srednji Evropi oziroma na Balkanu.

15. februar: Kdo so bili možje, ki so se borili za severno mejo?

Zadnji od preživelih borcev za severno mejo, ki so se ob koncu prve svetovne vojne borili z ramo ob rami z Rudolfom Maistrom, je dočakal 103 leta. Na današnji dan bi praznoval rojstni dan.

RTV v živo
22:45 Šport
22:55 Vreme
22:45 Polnočni klub: Kri ni voda
00:00 Svetovni popotnik: Turčija, ponovitev
22:30 Informativna oddaja v angleščini in nemščini
23:00 Poročila
Facebook