V sporočilu za javnost so pri dražbeni hiši Bubb Kuyper zapisali, da za rokopis pesmi, ki jo je Ana Frank napisala leta 1942, pričakujejo od 30 do 50 tisoč evrov izkupička. Foto: AP
V sporočilu za javnost so pri dražbeni hiši Bubb Kuyper zapisali, da za rokopis pesmi, ki jo je Ana Frank napisala leta 1942, pričakujejo od 30 do 50 tisoč evrov izkupička. Foto: AP
Takrat 12-letna Ana je pesem sicer napisala v knjigo prijateljstva mlajše sestre svoje sošolke in najboljše prijateljice Jacqueline Van Maarsen. Foto: EPA
Pesem, ki jo je napisala Anna Frank

Ana je pesem v nizozemščini spisala le nekaj mesecev, preden se je junija z družino začela skrivati na podstrešju amsterdamske stavbe, v kateri je služboval njen oče Otto Frank, sicer edini preživeli družinski član. Maatje Mostart, ki skrbi za stike z javnostmi pri Fundaciji Ane Frank, je povedala, da avtentičnost rokopisa ni vprašljiva. Pesem v osmih verzih priča o Anini nadarjenosti za pisanje in o njenem še normalnem življenju, tik preden se je z družino začela skrivati pred nacisti.

Pričakovanih več deset tisoč evrov izkupička
Rokopis gre na dražbo v nizozemskem mestu Haarlem, pri dražbeni hiši Bubb Kuyper pa si obetajo od 30 do 50 tisoč evrov izkupička. V sporočilu za javnost so pri dražbeni hiši zapisali še, da gre za pesem, kakršne so bile tipične za prijateljske dnevnike, namenjene prijateljskim posvetilom. Sporočila so imela predvsem bodrečo noto, v smislu čim večje prizadevnosti, da naj vsak da vse od sebe in si prizadeva biti najboljši.

Pesem za najboljšo prijateljico ne gre na dražbo
Takrat 12-letna Ana je pesem sicer napisala v knjigo prijateljstva mlajše sestre svoje sošolke in najboljše prijateljice Jacqueline Van Maarsen. Danes že pokojna lastnica knjige Christiane Van Maarsen, ljubkovalno imenovana Cri-cri, je strgala stran s to pesmijo iz svoje knjige prijateljstva in jo okoli leta 1970 dala Jacqueline.

Jacqueline ima sicer tudi svojo knjigo prijateljstva, ki prav tako vsebuje Anino pesem, vendar bo prodala le pesem, ki je bila posvečena sestri Christiane. Jacqueline je v pismu, ki ga je priložila pesmi, napisala še, da ve, da njena sestra Christiane ni bila tako močno navezana na to pesem, kot je ona na svojo, in da zato prodaja pesem, posvečeno Christiane.

Družina Frank se je uspešno skrivala do leta 1944, ko so jih aretirali gestapovci in odpeljali v koncentracijsko taborišče Auschwitz. Ana je umrla pri starosti 15 let 12. marca 1945 v koncentracijskem taborišču Bergen-Belsen, le malo preden so ga zavezniki osvobodili. Anine dnevniške zapise je po vojni v knjižni obliki objavil njen oče, knjiga pa je doživela številne prevode in postala svetovna prodajna uspešnica.

Pesem, ki jo je napisala Anna Frank