Igralka Marjeta Gregorač je poznana predvsem po vedrih vlogah. Foto: MMC RTV SLO
Igralka Marjeta Gregorač je poznana predvsem po vedrih vlogah. Foto: MMC RTV SLO

Gregoračeva je srebrno areno prejela za odlično odigrano vlogo Kozlevčarice v filmu Med strahom in dolžnostjo režiserja Vojka Duletiča na začetku svoje igralske kariere pred štirimi desetletji. V tistem času so deževale nagrade mladi igralki - od zlate ptice do priznanj na nacionalnem filmskem festivalu v Celju, vrstile pa so se tudi filmske vloge.

Zaigrala je v filmih Cvetje v jeseni, Pomladni veter, Strah, Idealist, Vdovstvo Karoline Žašler, Draga moja Iza, Deseti brat, Učna leta izumitelja Polža, Ječarji ... Sodelovala je z najboljšimi režiserji: Vojkom Duletičem, Matjažem Klopčičem, Igorjem Pretnarjem, Janetom Kavčičem, Francetom Štiglicem in drugimi.

Marjeta Gregorač se je kljub vrtoglavim filmskim uspehom na začetku kariere zaposlila v Mestnem gledališču ljubljanskem in potem tri desetletja spretno krmarila med vlogami na filmu, televiziji in v gledališču. Kakšen je bil lok osebnega in ustvarjalnega življenja od prvega sodelovanja z režiserjem Francetom Štiglicem pri nadaljevanki Mladost na stopnicah leta 1972 do nadaljevanke Strici so mi povedali, ki so jo snemali 1983? Med snemanjem slednje sta se Gregoračeva in Štiglic tudi poročila. O tem boste več izvedeli v drugem delu portreta o njej, ki bo na sporedu čez teden dni.

Spodaj si lahko ogledate prvi del njenega portreta v oddaji Igralci brez maske.