Z vadbo joge se naučimo sporoščanja, obnovimo energijo in razvijemo notranji mir in zadovoljstvo. Vpisi potekajo v 95 krajih po Sloveniji. Foto:
Z vadbo joge se naučimo sporoščanja, obnovimo energijo in razvijemo notranji mir in zadovoljstvo. Vpisi potekajo v 95 krajih po Sloveniji. Foto:
Khatu Pranam - sklop telesnih položajev z globokim antistresnim učinkom.
Foto: AP
Foto: AP
Avtor znanstveno potrjenega sistema Joga v vsakdanjem življenju Vishwaguru Paramhans Maheshwarananda.
Foto: AP

Konec poletja in dopustov naj ne pomenita tudi konec sproščenih dni, miru in zadovovoljstva. Sproščenosti in obnavljanja energije se lahko naučimo tudi v vsakdanjem življenju – z vadbo joge. Po navedbah Zruženih narodov to počne že dve milijardi ljudi. Zakaj? Zato ker deluje.

S sistematičnim poučevanjem jogijskih tehnik se v Sloveniji že 29 let poglobljeno ukvarjajo društva Joga v vsakdanjem življenju. Vadbi se lahko pridružite do konca septembra, na nekaterih lokacijah tudi še v začetku oktobra. Najbližjo lokacijo vadbe najdete na www.jvvz.org, ali pokličite tel. 040-315-000. Vadba poteka na začetnih in nadaljevalnih stopnjah, specializiranih vadbah za hrbtenico ali za sklepe, organizirana je vadba za starejše, delavnice jogijskih tehnik za čiščenja organizma, lokalni in mednarodni seminarji.

Pri soočenju s stresom je Joga v vsakdanjem življenju eden od najučinkovitejših in preverjenih celovitih sistemov. Najprej se naučimo zavestno globoko sprostiti in nato kako sprostitev udejanjimo v aktivnem življenju. Razne bolečine nas velikokrat opozarjajo na napake, ki jih delamo. In namesto da se upiramo, se z jogo delno naučimo to sprejeti, obvladovati, razumeti in, če se le da, rešiti težavo, iz katere izhaja.

Dr. Dejan Dinevski, strokovnjak za jogo in meditacijo s 25-letnimi izkušnjami poučevanja, ki predmet Joga v športu predava v okviru študija športnega treniranja na Univerzi v Mariboru: »Joga brez dvoma zvišuje kakovost življenja. Kot prvo, na področju zdravja. Joga je izjemna preventivna tehnika. Drug pomemben element je sprostitev. Vsakodnevna globoka sprostitev je pomembna za vsakega človeka. Imam družino, dva otroka, službo na univerzi in pri veliko obveznostih in odločitvah, ki jih sprejemam, potrebujem nek umik in tenike, da napolnim baterije."

Telesne vaje - Asane: subtilna govorica telesa

V telesnih položajih - asanah vztrajamo ali pa jih izvajamo dinamično. Razlika med asanami in drugimi telesnimi vadbami je v tem, da telovadne vaje izvajamo hitro, asane pa počasi, zavestno in zmerno. Ni pomembno število izvedenih asan, temveč kakovost izvajanja. Po vadbi asan in sproščanju je telo sveže, regenerirano, spočito in napolnjeno z energijo.

Prof. Dr. Vojka Bole Hribovšek: "Jogo sem začela vaditi dokaj pozno pri 38 letih po večjih zdravstvenih težavah. Joga me je zanimala že kot študentko, vendar so mi bile vaje v knjigah pretežke. Potem pa mi je prijateljica povedala za Jogo v vsakdanjem življenju, ki je zelo postopna in sistematična. Ob prvi priliki sem se vpisala na vadbo in od takrat me joga spremlja že 28 let in je postala moj način življenja. Zame je joga najboljši način premagovanja stresa. Pomagala mi je v težkih in stresnih življenjskih okoliščinah, kot so operacija in smrt v družini. Zdaj živim veliko bolj umirjeno in sproščeno, v miru sama s seboj in s svetom."

Dihalne tehnike Pranajame: obnavljanje življenjske energije

Pranajama pomeni zavestno vodenje dihanja. Usmerjanje življenske energije-prane pri vadbi Joge v vsakdanjem življenju povečuje vitalnost in telesno odpornost, razstruplja telo, poglablja sproščenost, umiri in bistri duh. Na ta način kultiviramo življenjsko energijo, se harmoniziramo z okoljem in smo prisotni v tem trenutku.

Jure Pogačnik, univ. dipl. prav., direktor podjetja za pravno svetovanje: »Z jogo sem se pričel ukvarjati na začetku študentskih let in ne predstavljam si, da bi študij uspešno zaključil brez joge. Glede na moje življenje pred tem, je bila uspešnost mojega študija presenečenje tako zame, kot tudi za starše, verjetno tudi za marsikaterega znanca. Kasneje so mi tehnike meditacije pomagale rešiti največje težave pri vzpostavitvi poslovne storitve mojega podjetja. Pri športu pa sem se s pomočjo joge naučil spodbujati se tudi v trenutkih, ko mi ne gre dobro.«

Meditacija: most do človekovih skritih potencialov

Z meditacijo samoanalize Joge v vsakdanjem življenju spoznamo orodja zavesti (um in čutila), ne da bi ovirali njihovo delovanje. Vadbo meditacije samoanalize sestavljajo tehnike sproščanja, telesne vaje (asane) in seveda mnoge jogijske meditativne tehnike. Naravni proces je, da začnemo z asanami in pranajamo in se najprej naučimo občutiti svoje telo ter globoko sprostiti. Nato pa je nadgradnja meditacija.

Po čem se razlikujejo številne "različice" joge?

Dr. Dejan Dinevski: "Osebno sem zagovornik izvornosti v jogi, to pomeni, da je vadba celovita, da vsebuje telesne, dihalno-energetske vaje in pa meditacijo ter duhovno-filozofski vidik. Po mojem mnenju in izkušnjah ima tak pristop najgloblje in najboljše učinke. Na zahodnem trgu pa se pač prodaja tisto, kar ljudji najhitreje pritegne. Na primer obljubljajo lepo oblikovanje telesa, vzamejo nekaj vaj iz joge in dodajo še nekaj svojih. To pa nima več elementov izvorne joge, ampak je to nekaj prirejenega, kjer je ime joga uporabljeno bolj marketinško kot pa vsebinsko."

Na družinskem festivalu joge junija letos v Mozirskem gaju cvetja se je v organizaciji Zveze joga društev Slovenije družilo prek 700 udeležencev in vadečih.

© Yoga in Daily Life – The System │ Foto: Bojan Radin, Video: Roman Iskra