Pogled iz zraka na požare v Kaliforniji. Foto: Reuters
Pogled iz zraka na požare v Kaliforniji. Foto: Reuters

Po besedah gasilcev ostajajo razmere izjemno nevarne, saj se je v enem dnevu površina v objemu ognjenih zbuljev podvojila in zdaj gori na 347 kvadratnih kilometrih. V nedeljo je požar terjal prve smrtne žrtve, ko sta umrla dva gasilca, čigar vozilo je zajel ogenj.

Ker niso upoštevali ukaza o evakuaciji, se je pri kraju Golden Creek sredi požara znašlo ujetih pet ljudi, do katerih so v ponedeljek skušali priti s helikopterjem, vendar to zaradi ognja in dima ni bilo mogoče.

Z molitvijo nad ogenj
Največji izmed vseh je požarov je tisti, ki divja v narodnem gozdu na območju Los Angelesa. Da so razmere res hude, je nakazala tiskovna predstavnica nacionalne službe za gozdove Dianne Cahir, ki je celo novinarje pozvala k molitvi, saj gori vsepovsod. Gasilcem gre sicer na roko, da trenutno ni močnejšega vetra, ki bi lahko ob suhem in vročem vremenu razmere samo še poslabšal.

Če bi veter zapihal v napačno smer, bi lahko požar dosegel severovzhodno predmestje Los Angelesa. Med drugim je ogrožen tudi vrh Mount Wilson, kjer stoji vesoljski observatorij z dvema teleskopoma, poleg tega pa okoli 20 televizijskih in radijskih oddajnih stolpov kakor tudi zunanje antene za mobilne telefone. Požar naj bi dosegel vrh planote, ki ga že posipajo s posebnimi protipožarnimi kemikalijami.