Okolje
slice
Foto: "Cenejši izdelki, ki hitreje dotrajajo, so le odraz plehkosti današnje družbe"
MMC-jev intervju z oblikovalcem in izdelovalcem lesenih izdelkov Dejanom Pfeiferjem, 2. oktober 2014 ob 06:34 Popolnost japonskih rokodelcev, trajnost, kakovost in domiselni pristop k oblikovanju lesa odlikujejo izdelke slovenskega podjetja Studio Drevo. Le kako bi sicer pojasnili pitje čaja z Meduze?
21
Kalifornija začenja nacionalno vojno proti plastičnim vrečkam
40
1. oktober 2014 ob 12:32 Guverner ameriške zvezne države Kalifornije Jerry Brown je podpisal zakon o prepovedi uporabe plastičnih vrečk, ki bo začela veljati julija 2015.
Število divjih živali se je od leta 1970 prepolovilo
87
30. september 2014 ob 10:27 Število divjih živali se je v zadnjih štiridesetih letih zmanjšalo za več kot polovico. Najhujše je stanje pri vodnih živalih, saj jih je za kar 76 odstotkov manj.
Zmeren potres v bližini Črnomlja
5
29. september 2014 ob 09:51 Seizmologi so sporočili, da so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic ob 9.01 zaznali zmeren potresni sunek. Po prvih podatkih je bilo žarišče potresa v bližine Vinice pri Črnomlju.
Foto: Nenaden izbruh ognjenika na Japonskem, 30 pohodnikov naj bi umrlo
7
28. september 2014 ob 13:40 Japonski reševalci so blizu vrha ognjenika Ontake, ki je v soboto nenadoma izbruhnil, našli 30 pohodnikov, ki ne kažejo znakov življenja.
Na Filipinih postavili rekord v največjem številu posajenih dreves Na Filipinih so (neuradno) postavili rekord v največjem številu posajenih dreves v eni uri. V okviru narodnega programa pogozdovanja so namreč posadili kar 3,2 milijona sadik.
3
Posvojite žival: letos rekordno število brezdomnih mačk Vsa slovenska zavetišča in društva, ki sprejemajo brezdomne živali, se letos spopadajo s številnimi brezdomnih mačk.
27
Lastniki gozdov vse manj strpni do lakomnih nabiralcev Lastniki gozdov so do nabiralcev gozdnih plodov vedno nestrpnejši - in to z razlogom, kajti pritisk na gozdove je čedalje večji.
181
Potrebna je nova smer v boju s podnebnimi spremembami "Podnebne spremembe ogrožajo težko pridobljeni mir, blagostanje in možnosti milijard ljudi za uspeh," je dejal Ban Ki Mun ob odprtju podnebnega vrha v New Yorku.
104
Strele netile požare, voda zalivala kleti in poslovne prostore Ponedeljkovo deževje je znova povzročalo težave, predvsem na Gorenjskem in Obali - meteorna voda je zalivala kleti, vrstili so se udari strel, poplavilo je letovišče Debeli rtič.
1
Uvod v jesen: čakajo nas jutranja megla in sončni popoldnevi Z jesenskim enakonočjem, ki je nastopilo ob 4.29 zjutraj in ob katerem se sonce na nebu navidezno nahaja točno na nebesnem ekvatorju, se začenja koledarska jesen.
17
Ljubljana s 150 mesti po svetu opozarjala na posledice podnebnih sprememb Udeleženci okoljevarstvenega protesta People's Climate March so danes tudi na Prešernovem trgu v Ljubljani opozorili na potrebo po odločnem spopadanju s podnebnimi spremembami.
40
Zakaj kit in delfin še danes končata na krožniku? Mehki deli so za prehrano ljudi, kosti se porabijo kot obešalniki za sušenje rib, žile služijo namesto vrvic za šivanje, hrbtenična vretenca pa za stole. Tako konča ulovljeni kit.
46
Za 13 milijonov evrov škode na Dolenjskem, v Beli krajini in Posavju Po grobih ocenah so neurja in zadnje poplave na Dolenjskem, v Beli krajini in Posavju povzročile skupaj za dobrih 13 milijonov evrov škode.
10
Razmere v Pomurju se umirjajo, med poplavami pomagalo 500 vojakov Letošnja moča bo pustila posledice ne samo na letošnji letini, temveč se bodo poznale posledice tudi prihodnje leto, so opozorili na kmetijsko-gozdarski zbornici.
6

Svet živali
Kazalo