Psi pasme bolonka cvetna zrasejo od 17 do 25 centimetrov, težki so do največ štiri kilograme, njihova življenjska doba je med 12 in 16 let. Foto: MMC RTV SLO
Psi pasme bolonka cvetna zrasejo od 17 do 25 centimetrov, težki so do največ štiri kilograme, njihova življenjska doba je med 12 in 16 let. Foto: MMC RTV SLO


Gre za robustne, vesele in igrive pse, ki imajo zelo ljubeč temperament. So tudi zelo inteligentni, imajo veliko energije. Prav nič ne bodo sicer imeli proti, če bodo lahko sedeli oziroma ležali v vašem naročju toliko časa, kolikor boste dopustili.
Ubogljiv, veliko se ga da naučiti
Po besedah Marjane Cvetko, skrbnice Baruja, je psov te pasme v Sloveniji zelo malo. Cvetkova je bolonko cvetno prvič videla v Logarski dolini. "Prišel je zakonski par iz Avstrije in imel je točno takšnega kužka. Ko sem videla to psičko, sem rekla 'ta mi je pa tako všeč, da bi ga rada imela.' V roku enega tedna smo ga imeli tudi mi," je povedala in dodala, da je pes značajsko zelo prijazen, priden, ubogljiv in da se ga da veliko naučiti. "Mi smo ga naučili čistoče, da gremo lahko z njim v mesto, da gremo brez vrvice, da uboga in da hodi ob nogi. Naučili smo ga osnovnih stvari, trikov ne, je zelo svoboden," je še povedala.
Ne sme biti povsem bele barve
Bolonke cvetne lahko zasledimo v vseh možnih barvah, le beli ne smejo biti. "Bolonka cvetna pomeni pisan kužek za v naročje," je pojasnila. Psi zrasejo od 17 do 25 centimetrov, težki so do največ štiri kilograme, njihova življenjska doba je med 12 in 16 let. Nega ni preveč zahtevna, vseeno pa je potrebno krtačenje, vsaj nekajkrat na teden. "Dvakrat na teden se ga počeše, dlaka mu ne izpada in to je zelo pomembno, zato je zelo primeren tudi za alergike," je še povedala Cvetkova. Bolonka cvetna, tako kot vsi psi, potrebujejo dnevne sprehode, obožujejo tudi norenje v ograjenih dvoriščih ali travnikih.
Pravi hišni prijatelj
"Ni najbolj primeren za čisto majhne otroke, ker je zelo nežen, majhen in se lahko hitro poškoduje. Primeren je za otroke od 10 let naprej. Za starejše je pa sploh primeren, ker je rad v naročju in je pravi hišni prijatelj," je sklenila Cvetkova.

Oddajo O živalih in ljudeh lahko spremljate vsako soboto ob 13.25 na TV SLO 1.

Bolonka cvetnaja - redka pasma psov
Bolonka cvetnaja - redka pasma psov