Za prehrano kužka je zagotovo dober kakšen timijan, ker malo razkuži črevesje; če so v njem kakšni črevesni zajedavci, zavira njihovo razmnoževanje, rahlo tudi preprečuje vetrove, hrana se bolje prebavi, je dejala biotehnologinja Katarina Kavčič. Foto: EPA
Za prehrano kužka je zagotovo dober kakšen timijan, ker malo razkuži črevesje; če so v njem kakšni črevesni zajedavci, zavira njihovo razmnoževanje, rahlo tudi preprečuje vetrove, hrana se bolje prebavi, je dejala biotehnologinja Katarina Kavčič. Foto: EPA

Lahko dodamo poprovo meto, ki je tudi proti vetrovom, če pes nanjo ni občutljiv. Mogoče, kaj pa vem, še kakšen peteršilj, ki ima zelo veliko vitaminov in mineralov.

false
Navadno dodajamo suha zelišča, kjer je odmerjanje lažje in tudi učinkovina je bolj koncentrirana. Foto: EPA

Ker smo psa udomačili, je prav, da mu damo kar najboljšo hrano za njegovo kondicijo in odpornost. K surovi hrani je zelo priporočljivo dodati različna zelišča, ki jih, če imamo količkaj bistro oko, ugledamo na sprehodih v naravi.

Biotehnologinja Katarina Kavčič iz zeliščnega vrta Cvetka skrbi za pripravo naravnih kozmetičnih pripravkov, ne le za ljudi, temveč tudi za pse. Pravilno pripravljena zelišča lahko pri psu odpravijo marsikatero tegobo. "Ko domov pripeljemo žival, ji moramo posvetiti čas, nego, skrbeti zanjo, se z njo ukvarjati in gotovo se nam življenje precej spremeni," je dejala v uvodu. Pogovor si lahko preberete spodaj.


Vas je vaš psiček spodbudil, da ste se začeli ukvarjati z uporabo zelišč pri psih?
Tako je. Najprej so bila zelišča, potem pa je prišel še kuža in kuža je moral seveda preizkusiti vse zeliščne pripravke. To so mila, šamponi, kremice za razne odrgnine - ker poleti ležijo in si odrgnejo komolce -, potem seveda pridejo še različne rane in poškodbe. Vse, kar je bilo, smo mu lepo pozdravili s kremami ali pa s kakšno arniko, šentjanževko, v glavnem z zelišči, z naravnimi pripravki. Potem je nekako prišla ideja, da bi to začeli izdelovati še za druge ljudi, da bi si to lahko kupili za svoje kužke.

Najbolj ste znani po šamponu. Kakšen je?
Šampon pri nas delamo tako kot milo, po naravnem procesu miljenja. Imamo svoj recept. Uporabljamo lastno kombinacijo različnih rastlinskih olj in masti, se pravi kokosovo olje, kakavova masla, karitejevo maslo, olivno olje, sončnično olje in tako naprej. To umilimo s kalijevim hidroksidom, se pravi, da poteče reakcija, se kuha, se meša. Potem se to nekaj časa lepo da na čakanje, malo se pomeša in dodamo tudi zelišča. Zelišča izdelujemo ekološko. Za šampone uporabljamo lastne izvlečke zelišč, kar se mi zdi zelo pomembno, ker so iz svežih zelišč izdelane učinkovine dosti bolj aktivne kot neki pripravki, ki so bili uvoženi, ki so bili ne vem koliko časa izpostavljeni različni temperaturi. To pa so doma pridelani izvlečki, dodani v šampon, ki je zaradi tega učinkovitejši.

Kako pa kužki to prenašajo?
Za kužke je zelo v redu, ker čisto nič ne draži njihovega kožuha. Kalijevo milo odstrani maščobo, v šamponu pa je še malo ostankov olj in seveda zelišča, ki blagodejno delujejo na kožuh. To pomeni, da se preprečujejo vnetja, da se prhljaj neha pojavljati, da se koža manj lušči, ker se ne izsušuje - malo jo tudi vlaži -, dlaka hitreje raste in tudi kuža potem še nekaj dni lepo diši po zeliščih.

Kakšna zelišča naj primešamo, če psa hranimo z naravno hrano, s surovim mesom?
Za prehrano kužka je zagotovo dober kakšen timijan, ker malo razkuži črevesje; če so v nem kakšni črevesni zajedavci, zavira njihovo razmnoževanje, rahlo tudi preprečuje vetrove, hrana se bolje prebavi. Mogoče kdaj damo tudi kakšno kamilico, ki deluje protivnetno, če ima pes kaj razdraženo črevesje. Lahko dodamo poprovo meto, ki je tudi proti vetrovom, če pes nanjo ni občutljiv. Mogoče, kaj pa vem, še kakšen peteršilj, ki ima zelo veliko vitaminov in mineralov. Zelo veliko ima kalija, in to na splošno dobro deluje na kužkov organizem.

Kako vemo, koliko dodati? Gre za ščepec ali kaj več?
Navadno dodajamo suha zelišča, kjer je odmerjanje lažje in tudi učinkovina je bolj koncentrirana. Zdi se mi, da je tako kot pri ljudeh. Malo je treba pogledati na težo. Jaz bi 40-kilogramskemu psu dala čajno žličko, ne zvrhane, timijana v obrok, kakšnih 14 dni, da je to nekakšna kura in da se črevesje malo razkuži. Če imamo 20 kilogramov težkega psa, damo pol čajne žličke in tako naprej.

Še več nasvetov Katarine Kavčič lahko slišite v posnetku oddaje spodaj. Oddaji Živalski blues lahko prisluhnete vsako sredo ob 10.30 na Radiu Koper.

Lahko dodamo poprovo meto, ki je tudi proti vetrovom, če pes nanjo ni občutljiv. Mogoče, kaj pa vem, še kakšen peteršilj, ki ima zelo veliko vitaminov in mineralov.

Živalski blues: Zelišča v pasji prehrani
Živalski blues: Zelišča v pasji prehrani