Postovka - ptica ujeda, ki živi v starih gnezdih poljskih vran

Rdečenoga postovka je med manj poznanimi v Sloveniji, saj pri nas ne gnezdi, a jo kljub vsemu lahko na barju vidimo kar pogosto. "Rdečenoga postovka ne gnezdi v Sloveniji, je selivka in je preletna, se pravi se seli od konca aprila do začetka junija," je pojasnil Dare Fekonja iz Slovenskega centra za obročkanje ptic v Prirodoslovnem muzeju Slovenije.

O rdečenogih postovkah
Pod člankom si lahko ogledate prispevek iz oddaje O živalih in ljudeh, ki jo lahko na TV Slovenija 1 spremljate vsako soboto popoldne. Podrobnejši spored tukaj.


"Kjer gnezdijo, gnezdijo v starih gnezdih poljskih vran. Poljske vrane so kolonijske, na enemu drevesu naredijo več gnezd, one zasedejo njihova stara ali opuščena gnezda, tako da tudi same gnezdijo v koloniji,"
je dodal.

Rade imajo velike žuželke
Postovke so ujede, kar je lepo razvidno iz oblike kluna in ostrih krempljev. Rade imajo velike žuželke, vidijo zelo dobro, hrano lovijo po zraku, še posebej poleti, ko je toplo, sicer pa jo v hladnih mesecih najdejo na tleh, ko se žuželke prebujajo. Pri nas bodo lahko začele gnezditi, a le, če se bodo poljske vrane dovolj namnožile, je poudaril Fekonja. "Če bo več teh kolonij, bo tudi sama znala kdaj pri nas gnezditi. Hrano bo imela," je dejal. V Sloveniji je od rdečenoge postovke pogostejša navadna postovka, ki je predvsem rjava, rdečenoga postovka pa je predvsem siva, samec je črne barve. V spodnjem posnetku si lahko ogledate, kako poteka obročkanje ptic.