Skalarka je ena najbolj razširjenih vrst rib v sladkovodnih akvarijih. Foto: BoBo
Skalarka je ena najbolj razširjenih vrst rib v sladkovodnih akvarijih. Foto: BoBo
Črna skalarka
Skalarke (na fotografiji črna skalarka) niso primerne za akvarije s prostornino 40 ali 50 litrov, primerne so za akvarije s prostornino 100 litrov ali več. Foto: BoBo


Skalarka je riba, ki spada med ostrižnike in izvira iz Južne Amerike, natančneje iz porečja Amazonke. Živi tam, kjer je veliko rastlin, rada pa se zadržuje tudi tam, kjer so na dnu skale, da se mednje lahko skrijejo.

O skalarkah
Pod člankom si lahko ogledate prispevek iz oddaje O živalih in ljudeh, ki jo lahko na TV Slovenija 1 spremljate vsako soboto popoldne. Podrobnejši spored tukaj.


Ostrižniki so dokaj napadalne ribe

Je ena najbolj razširjenih vrst rib v sladkovodnih akvarijih. Ljudje so navdušeni nad to vrsto in skoraj vsak akvarist začetnik jo želi naseliti v svoj akvarij. Riba je zelo nezahtevna, a treba je biti pozoren na določene stvari. "Skalarka je ostrižnik, ti pa veljajo za dokaj napadalne ribe. Rekel bi, da je skalarka ob diskusu eden bolj mirnih ostrižnikov. Čeprav se kljub svoji mirnosti težko premaga, ko mimo priplavajo kakšne manjše vrste rib. Ljudi je treba v osnovi opozoriti, da ni najprimernejša za naseljevanje drobnih vrst rib," je pojasnil Branko Kolar iz akvarija in terarija iz Maribora.
Kako naseliti z manjšimi vrstami rib?
Čeprav ni najbolj pametno kombinirati skalark z manjšimi vrstami rib, se ljudje vseeno velikokrat odločijo za to. V tem primeru se je treba držati pravila, da je treba skalarke kupovati kot mladiče, saj z odraščanjem z drugimi vrstami rib v akvariju pozneje do teh niso napadalne. Težava nastane, ko skalarke zrasejo v akvariju in si ljudje zaželijo manjše ribe. Takrat te naselitve niso uspešne. "Če pa akvarist vseeno vztraja, je tu potegavščina: ob prinosu manjših vrst rib skalarke iz matičnega akvarija odselimo in jih damo za kakšen dan v posodo. Ko se manjše vrste rib aklimatizirajo, jih naselimo nazaj v akvarij in potem se v mnogo primerih to uspešno konča," je svetoval Kolar.
Komercialne gojilnice uničile to vrsto?
Skalarke se v ZOO-trgovinah prodajajo v manjših velikostih, a lahko s plavutmi dosežejo velikost tudi do 15 centimetrov. Nikakor niso primerne za akvarije s prostornino 40 ali 50 litrov. "O nakupu skalark razmišljajmo, ko bomo imeli akvarij prostornine 100 litrov in več," je še dejal Kolar in pojasnil, da so komercialne gojilnice to vrsto rib precej spremenile. "Tista osnovna forma skalarke s podaljšano hrbtno in podrepno plavutjo, s kovinsko-zeleno barvo in progastimi črtami je v današnjih akvarijih že skoraj popolnoma izginila, saj so komercialne gojilnice - lahko bi rekli - uničile to ribjo vrsto. Danes lahko dobimo skalarke v ZOO-trgovinah v vseh mogočih barvah, naravne skalarke skoraj ni več."
Pojav kanibalskih nagnjenj
Ena izmed zanimivosti skalark je tudi njihov čut za potomstvo - na poseben način vzrejajo mladiče. "Zelo bojevito branijo svoj zarod, vendar pa so - na žalost - zaradi komericalne vzreje, ko niso več pustili staršev, da varujejo svoje mladiče, in so se takoj po drsti ikre prenesle v drugi akvarij, ribe skozi več generacij izgubile ta čut, da bi varovale svoje potomstvo. Pojavila so se celo kanibalska nagnjenja. Dan ali dva skupina skalark v akvariju še varuje svoje ikre, potem pa jih tudi same požrejo ali pa jih zapustijo, tako da se druge ribe pomastijo s temi mladiči," je sklenil Kolar.
V Akvariju - Terariju Maribor so opravili poskus, ali se da skalarke še gojiti na stari način, kot so poznali akvaristi takoj po 2. svetovni vojni, in popraviti škodo, ki jo je skozi generacije naredila komercialna vzreja. Kakšni so rezultati poskusa, preverite v spodnjem videu.

Skalarke - ribe z izrednim čutom za svoje potomstvo
Skalarke - ribe z izrednim čutom za svoje potomstvo