Predsedniške volitve 2012

Poudarki

  • Volilna udeležba bi znašala okoli 50 odstotkov
Borut Pahor, Danilo Türk, Milan Zver
Predsedniški kandidati imajo le še dva dneva za prepričanje volivcev. Foto: BoBo

Dodaj v

Anketa Dela: Pahor čedalje bližje Türku, Zver močno zaostaja

Drugi krog bo najverjetneje neizogiben
8. november 2012 ob 12:30,
zadnji poseg: 8. november 2012 ob 12:32
Ljubljana - MMC RTV SLO

Po zadnjih izsledkih javnomnenjske ankete Danilo Türk pred Borutom Pahorjem vodi za pet odstotnih točk, Milan Zver pa za Pahorjem zaostaja za skoraj 10 odstotnih točk.

Če bi bile volitve danes, bi Türk požel 33 odstotkov glasov, Pahor 27 in Zver 18 odstotkov. Več kot petina, 22 odstotkov, je še vedno neopredeljenih, kažejo izsledki telefonske ankete, ki jo je za Delo opravilo Delo Stik med 5. in 7. novembrom na vzorcu 817 vprašanih. Drugi krog bo očitno realnost, volitev pa bi se udeležilo 49 odstotkov upravičencev.

Ob neupoštevanju neopredeljenih in upoštevanju verjetnosti udeležbe izsledki pokažejo, da bi Türk dobil 42, Pahor 35 in Zver 23 odstotkov glasov.

V tem tednu so se tudi spremenile volilne namere med privrženci SD-ja. V prejšnjem tednu bi pogosteje volili Türka kot Pahorja. Zdaj bi pogosteje volili Pahorja (56 odstotkov) kot Türka (31 odstotkov).

Privrženci PS-ja bi večinsko podprli Türka (68 odstotkov), Pahorju pa bi namenili 18 odstotkov. Privrženci SDS-a bi Zveru namenili 63-odstotno podporo, 20 odstotkov bi namenili Pahorju, 10 odstotkov pa bi namenili Türku.

A. Č.
Prijavi napako
Komentarji
levak
# 08.11.2012 ob 13:07
Sluzasti ne bo dobil drugega kroga.
Binder Dandet
# 08.11.2012 ob 13:30
Ne bom rekel, da Janši ne bi Pahor po eni strani bolj ustrezal kot Türk, saj bi se verjetno v želji po konseznualnosti in zaradi naivnosti večkrat zavzel za Janšo, četudi bi ta kaj slabega naredil. Ampak da je Pahor Janšev manever, je pa zgrešenal. Pahor je že 2007 želel kandidirat za predsednika, pa so ga prepričali drugače. Zdaj mu pa itak drugega ne ostane. Kaj pa nej bo? Poslanec? Narcis v njemu kot poslanec ne more do izraza. Kot predsednik pa lahko. Po drugi strani pa ima Pahor kot predsednik za Janšo tudi negativno plat. Izgubi se os levo-desni. Zdaj so državo vodili levaki pod okriljem murgeljskega palčka. Če pride Pahor, pa tega ni več, ker bi murgeljskemu palčku ostala samo še opozicija. Če je res ali ne, govorim o temu, kako so SDSovci gledali na to.
-Freak-
# 08.11.2012 ob 13:30
Anketa Dela: Pahor čedalje bližje Türku, Zver močno zaostaja

Vsaj nekaj upanja za Slovenijo. Menim, da bi bil Pahor veliko boljši predsednik države, kot predstavnik trde komunistične struje Danilo Türk. Pahor je bil namreč res slab predsednik vlade, ker jo je preveč medlo vodil in se največ zadolževal. Vseeno pa ne gre porazni Pahorjevi vladi krivde pripisovati le njemu. Golubič, ob podpori "stricev iz ozadja", je bil najškodljivejši član takratne vlade.
Menim, da je Pahor človek, ki je sposoben povezati ljudi, kar je v sedanjem času nujno potrebno.
Türk pa je v preteklem mandatu lepo demonstriral boljševiške metode vodeja države. Zelo očitno se je postavil na stran sil kontinuitete, kar je dokazal s podeljevanjem odlikovanj osebam, ki so bile v preteklosti močno vpete v bivši totalitarni komunistični režim, ostale pa imel za drugorazredne državljane te države. Torej takšen človek, kot je Türk, si v demokratični državi ne zasluži drugega, kot da ga ljudstvo na demokratičen način z neizvolitvijo za predsednika države, pošlje na smetišče zgodovine. To je človek, ki močno deli ljudstvo, kar je za današnji čas, katastrofa.
da funk
# 08.11.2012 ob 12:49
Še dve soočenji, pa bosta Borči in Danilo v petih procentih.
V drugem krogu desničarji podpremo Pahorja, to bi moralo prevesit zadevo v njegovo korist.

Pahor - katastrofalen predsednik vlade. A z izjemnim potencialom za najboljšega predsednika države.
vojnaslo91
# 08.11.2012 ob 12:35
Ups, Türk zmeraj bolj pada. (:
goldhorn
# 08.11.2012 ob 13:31
da funk
Pahor - katastrofalen predsednik vlade. A z izjemnim potencialom za najboljšega predsednika države.
-----------
Dobro si napisal. Levica ga je v prvem poskusu žrtvovala, da je na volitvah lahko premagal Janšo. Upam, da ga je ta polomijada streznila in v Sloveniji ustvari tisto pravo evropsko levico. Oldboyse pa na smetišče zgodovine.
krosnjar
# 08.11.2012 ob 16:45
Nagradno vprašanje. Bi Jelka Strojan postala predsednica Slovenije, če bi jo javno podprla PS, SD in SDS? Protikandidati pa bi bili Arhar in Jančar?
Bolek
# 08.11.2012 ob 14:12
Pahor le tako naprej, samo on nam daje upanje, da bo Slovenija nekoc blizu sprave. Pahorju zaupajo vsi zmerni volivci ter veliko levo in desno usmerjenih volivcev.

Tudi mednarodno ima Pahor veliko ugleda, kot zmerni politik, dalec vec, kot pa Türk, ki nima nobenega zaupanja v svetu.
jure_bure
# 08.11.2012 ob 13:36
ni dileme, Pahor v 2. krogu zmaga!
da funk
# 08.11.2012 ob 13:31
Ampak za pomiritev strasti, ker sedanji preddsednik
nas razdvaja če si to želi ali ne, je Pahor zakon.


Danilo von Hochstappler je preveč pameten, da bi slučajno držal podporo zgolj eni opciji. Teh primerov je preveč; čeprav je v začetku mandata mnogo ljudi verjelo, da je lahko predsednik vseh Slovencev (čeprav popolnoma uravnotežen ne more biti nihče) mu to nikoli ni uspelo.
Z namenom, seveda.
krosnjar
# 08.11.2012 ob 13:36
Kaj, ko bi se nehali bebasto spraševati kdo ustreza Janši in se vprašali kdo ustreza Vam?
Kot bi imeli tri politične opcije. Eno za Janšo, drugo proti in tretjo, ki jo nihče noče poslušati, ker je sigurno Trojanski konj nekoga in jo je treba skupno uničiti. Kar pa ni težava, ker jo kamenja že ljudstvo na volitvah.Bedasti kot kamen.
krosnjar
# 08.11.2012 ob 13:28
Jethros
Anketa Dela: Pahor čedalje bližje Türku, Zver močno zaostaja

Priča smo bili zalaganju podpisov za referendum, zdaj beremo, da so volilne skrinjice dostavljali kar vojaki, naslednji korak bo kaj? Izginotje volilnih lističev Turka? Pahorja?

OVSE naj nadzorjue zadeve, opozicija naj zahteva po odstopu Viranta in Gorenaka še nadzor s strani neodvisne organizacije, da kontrolira volilne skrinjice!
--------------

Si pomislil, da si pravkar navedel razlog za nepričakovano zmago Jankovića in PS, katere ni napovedala nobena anketa? Takrat ni bilo ovseja in nihče ga ni klical. Očitno zagovornik opcije, ki ima izkušnje s temi zadevami....
genniuuss
# 08.11.2012 ob 13:25
Korošec,
smola, vsake oči imajo svojga malarja,

Ampak za pomiritev strasti, ker sedanji preddsednik
nas razdvaja če si to želi ali ne, je Pahor zakon.
bzovc
# 09.11.2012 ob 08:24
Najboljše da zmaga Pahor, saj bo Tirk pol lahko prodajal zemljišča, Zver pa orožje. Bodo strici iz ozadja poskrbeli za službo.
cfc90
# 08.11.2012 ob 16:00
Privrženci PS-ja bi večinsko podprli Türka (68 odstotkov), Pahorju pa bi namenili 18 odstotkov. Privrženci SDS-a bi Zveru namenili 63-odstotno podporo, 20 odstotkov bi namenili Pahorju, 10 odstotkov pa bi namenili Türku.

Tu se dejansko vidi, kako se pasejo ovce. Levica lahko nastavi naključnega Franca, desnica pa naključnega Jožeta...ovce bodo vedno šle k ''svojemu''.
ma_ri_bor
# 08.11.2012 ob 14:53
trojanski konj so vsi trije. kdorkoli od trojice zmaga, zmeraj izgubimo mi. zato bojkotirajmo volitve !
goldhorn
# 08.11.2012 ob 13:35
Binder Dandet
# 08.11.2012 ob 13:30
--------
Skoraj ne morem verjeti, da si to ti napisal?
Luka Novak
# 08.11.2012 ob 13:34
Pahor je najmanj slaba izbira.

V nedeljo pa, dragi rojaki, računam na treznost, kolikor bo pač glede na praznik mogoče.
tigerček
# 08.11.2012 ob 13:34
genniuuss - Slovence nasploh razdvaja politika sama in ne predsednik države.Slovenci smo en najbolj razdvojenih narodov, in tega ne bo popravil niti Pahor,če bo izvoljen.
Sprave še ni bilo in je tudi še dolgo ne bo.
Če se predsednik vlade in največje opozicijske stranke ne moreta dogovoriti,kaj je dobro za državljane,res ne vem,zakaj pričakuješ to od predsednika,ki ima samo marionetno vlogo?
Knight Kant
# 08.11.2012 ob 13:19
Volivci na desnici so bili hudo nezadovoljni s Pahorjevim vladanjem, ker je bil nesposoben. Menda ga pretežno obravnavajo kot poštenjaka, ki pa je na žalost naiven in preveč popustljiv do avtoritarnih političnih tekmecev (verjetno sta mišljena posebej Golobič in Kresalova). Sedaj se v odsotnosti primernejših kandidatov iz svojih vrst volivci desnice odločajo za Pahorja kot za primernega kandidata za predsednika republike.

Ne razumem, zakaj bi volivci levice desnici pomagali nastaviti predsednika, ki velja sicer za poštenega, vendar hkrati za nesposobnega, naivnega in preveč popustljivega do avtoritarnih političnih tekmecev. Jim ga mar želijo izročiti kot nekakšno žrtveno jagnje?
Mindmaster
# 08.11.2012 ob 13:11
Vneto agitpropovstvo režimskih bruhalnikov Siola, Reporterja, Politikisa in Demokracije se že obrestuje. Ne sprenevedajte se, da je Zver Janševa izbira, ker to ni. Zver je zraven samo zato, da Türku ne uspe zmagati v prvem krogu. Niti Janša ni tako neumen, da bi res verjel v svojega aparatčika, ki še govoriti ne zna, če nima partijskega plonk lističa.

Pravi Janšev kandidat je Pahor, ki si idejo sodelovanja predstavlja tako, da popušča Velikemu vodji v njegovi trmi in se potem samovšečno predstavlja kot povezovalec naroda. Boste videli, kakšna negativno kampanjo proti Türku se nam obeta pred drugim krogom. Če pa še to ne bo dovolj, bo pa obramboslovčeva vojska nekje "založila" ravno dovolj glasovnic, da zmaga Pahor, nekako podobno, kot sta Virant in Gorenak nekje "založila" podpise za referendum.
Korošec
# 08.11.2012 ob 13:09
@genniuuss
Sem prebral nekaj tvojih postov pa sem že mislil, da si objektiven, kako se lahko ljudje motimo... Če bi moral opisat Janšo z eno besedo, mi najprej na misel pade diktator, za pahorja pa kužek. Podobna po razmišljanju sta si pa kot hitler in gandi...
levak
# 08.11.2012 ob 12:40
ivandruck
Proizvajalci sladkorja si čedalje bolj manejo roke. Spet računajo na pocukrana pisma Boruta Pahorja Janezu Janši, ko bo ta od njih imel lepljive prste.
--
Ne bodo. Ta anketa je samo pokazala, da se desnica nagiba k Pahorju, ki pa je tudi dober govornik in je dobil TV bitke.
Jethros
# 08.11.2012 ob 13:35
krosnjar:
Kako, a niso hodili po blokovskih naseljih in mobilizirali trenirkarje?
A jim niso na roke napisali številko stranke, katero morajo obkrožiti?
A niso pozivali nove državljane, da volijo za Srbina?

Zdaj praviš, da kljub priznanju poraza in zatorej priznanja volilnega izida brez spornosti, naj bi Janković poleg vsega zmahal še zaradi izmimkanja volilnih glasovnic? :)
čarli23
# 08.11.2012 ob 13:18
Janšev manever s Pahorjem je več kot očiten. Kot je bil lanski z Virantom.
genniuuss
# 08.11.2012 ob 13:03
Fantje
Pahor je edmokrat, social demokrat evropskega formata,
zagovarja evropska načela, iz titove omladine je postopoma
spremenil, seveda skozi leta svoje poglede, tako kot Janša,
zato sta si po razmišljanju zelo podobna,
in to bo dobitna kombinacija za Evropsko Slovenijo.
ivandruck
# 08.11.2012 ob 12:38
Proizvajalci sladkorja si čedalje bolj manejo roke. Spet računajo na pocukrana pisma Boruta Pahorja Janezu Janši, ko bo ta od njih imel lepljive prste.
komsomolec
# 08.11.2012 ob 12:49
Najboljši predsednik Slovencev v zgodovini je bil spoštovani in priljubljeni tovariš Tito.
komsomolec
# 08.11.2012 ob 12:47
pahor je hinavec in majerjeva marioneta!
Jethros
# 08.11.2012 ob 12:40
Anketa Dela: Pahor čedalje bližje Türku, Zver močno zaostaja

Priča smo bili zalaganju podpisov za referendum, zdaj beremo, da so volilne skrinjice dostavljali kar vojaki, naslednji korak bo kaj? Izginotje volilnih lističev Turka? Pahorja?

OVSE naj nadzorjue zadeve, opozicija naj zahteva po odstopu Viranta in Gorenaka še nadzor s strani neodvisne organizacije, da kontrolira volilne skrinjice!
FAIRPLAYER
# 08.11.2012 ob 12:50
Pahor postaja Janšev satelit. Volivci Pahorja, ne pustite se prevarati. Janši bi zmaga Pahorja izpadla kot zadetek na lotu. Skrival bi se rad za demokratičnim Pahorjem, nemoteno pa bi počel tisto, kar mu je volja, brez omejitev in nadzora.
Videonovice
Pahorja čaka izpolnitev obljub 00:02:39, 03.12.2012
Kandidata na voliščih 00:01:56, 02.12.2012
Iz volilnega štaba Danila Türka 00:02:32, 02.12.2012
Na voliščih tudi politični vrh 00:01:57, 02.12.2012
O delu volilnih komisij 00:02:34, 01.12.2012
Volilno varčevanje 00:03:38, 01.12.2012
Sklepno predsedniško soočenje 00:51:02, 01.12.2012
Analiza soočenja v Odmevih 00:11:27, 01.12.2012
Radijsko soočenje Pahor - Türk 00:50:00, 28.11.2012
Nekdaj zaveznika zdaj nasprotnika 00:02:09, 25.11.2012
Türk in Pahor o lačnih otrocih 00:02:28, 25.11.2012
Pahor gradil most na Koroškem 00:02:21, 24.11.2012
Predsedniška kandidata o DDV-ju 00:02:03, 23.11.2012
Pahor v Ložu, Türk v Mariboru 00:03:14, 22.11.2012
Türk v Mariboru 00:01:30, 21.11.2012
Pahor in Kosorjeva na FDV 00:01:47, 21.11.2012
Analiza uvodnega soočenja 00:12:56, 20.11.2012
Pahorjeva priljubljenost narašča 00:00:35, 19.11.2012