Predsedniške volitve 2012
Javnomnenjska anketa
Pred zadnjim predvolilnim tednom javnomnenjska anketa kaže na 2. krog volitev. Foto: RTV SLO
Graf - stranke
NSi-ju ne bi več uspelo priti v parlament. Foto: Inštitut Mediana
Inštitut Mediana je anketo izvedel za RTV Slovenija.
VIDEO
Predsedniški kandidati na...

Dodaj v

Anketa: Največ glasov Türku, sledita Pahor in Zver. Nihče ne bi pobral večine.

Drugi krog je zelo verjeten
4. november 2012 ob 13:00
Ljubljana - MMC RTV SLO

Danilo Türk bi, če bi bile volitve to nedeljo, pobral 36, Borut Pahor 24 in Milan zver 14 odstotkov glasov, kažejo izsledki Mediane. PS in SD sta po priljubljenosti prehitela SDS.

Raziskava, izvedena je bila s telefonskim anketiranjem med 26. in 30. oktobrom na reprezentativnem vzorcu 611 anketirancev, tako kaže, da 17 odstotkov volivcev ne ve, koga bi volili, oz. tega ni želelo razkriti. Devet odstotkov jih je odgovorilo, da bi volili kakšnega drugega kandidata.

Gledano po spolu so Milanu Zveru bolj naklonjene ženske (razmerje moški : ženske znaša 45 : 55), medtem ko so drugima kandidatoma oba spola enako naklonjena. Pahorja bi v največjem številu volili državljani med 18. in 34. letom (37 odstotkov), za Zvera pa bi volilo 32 odstotkov volivcev v tem starostnem razponu. Türka imajo najbolj v čislih volivci, starejši od 49. leta (43 odstotkov).

Pahor priljubljen tudi na desnici
Sodeč po izobrazbeni strukturi so volivci z nižjo izobrazbo bolj naklonjeni Zveru, medtem ko volivci z višjo izobrazbo nekoliko bolj podpirajo Türka. Glede na strankarske preference izsledki pokažejo malce (ne)presenetljivo sliko. Türk ima tako največjo podporo med volivci PS-ja (65), Zver med volivci SDS-a (53) in Pahor med volivci SD-ja (57). Vendar ima Pahor močno podporo tudi med volivci SDS-a, saj so v strukturi volivcev predstavljali kar 22 odstotkov.

Sicer pa številke kažejo, da nihče izmed kandidatov ne bi pobral več kot 50 odstotkov glasov volivcev, kar kaže na zelo verjeten drugi krog volitev. Tega bi se sicer zagotovo udeležilo 53 odstotkov, verjetno pa 23 odstotkov vprašanih. Po 10 odstotkov je bilo tistih, ki se volitev verjetno oz. zagotovo ne bi udeležili. Štirje odstotki so odgovorili, da ne vedo, ali bodo ali ne bodo odšli na volišča.

Spremljajte volilno dogajanje na MMC-jevem podportalu Predsedniške volitve 2012
.
Drugo soočenje kandidatov na TV Slovenija bo v torek, 6. novembra. Vodila ga bo Tanja Gobec.
.
Na volilno nedeljo bomo takoj po zaprtju volišč objavili izide vzporednih volitev. Bodite z nami!


SD in PS v vodstvu, NSi bi izpadel iz DZ-ja
Na vprašanje »Katero stranko bi volili, če bi bile prihodnjo nedeljo volitve poslancev v državni zbor?« je po 16 odstotkov odgovorilo PS in SD, 13 odstotkov vprašanih pa bi svoj glas namenilo stranki SDS. SLS bi prejel šest, DeSUS pet, DLGV štiri in NSi tri odstotke glasov.

Zadnjemu, če bi bile volitve danes, torej ne bi več uspelo priti v DZ. LDS-u bi uspelo dobiti dva odstotka glasov, medtem ko bi SNS in TRS pobrala po en odstotek glasov. Za nobeno od navedenih strank se ne bi odločilo zajetnih 34 odstotkov volivcev.

A. Č.
Prijavi napako
Komentarji
pixelbitch
# 04.11.2012 ob 13:09
Pahor bo zmagal
x-central
# 04.11.2012 ob 13:25
Jz ne verjamem nobeni anketi več!

"Raziskava, izvedena je bila s telefonskim anketiranjem med 26. in 30. oktobrom na reprezentativnem vzorcu 611 anketirancev, tako kaže, da 17 odstotkov volivcev ne ve, koga bi volili, oz. tega ni želelo razkriti. Devet odstotkov jih je odgovorilo, da bi volili kakšnega drugega kandidata."

Kam ste to klical? Türkove sosede?
galus
# 04.11.2012 ob 13:11
pozabli ste povedat,da je bila anketa pred debaklom PS s skeniranimi podpisi,jutri padeše drugi referendum zaradi ponarejenega podpisa župevčeve....
finance.si
JohnMichxx
# 04.11.2012 ob 13:22
Sam ker evil pogled ima Turk...
Nikec3
# 04.11.2012 ob 13:39
Türk je adijo. Pahor bo v drugem krogu zmagal.
ferrari458
# 04.11.2012 ob 13:44
Turku se v drugem krogu obeta katastrofa. Kar bo dobil v prevm krogu, bo ostalo zacementirano, saj v drugem krogu ne bo dobil niti enega glasu Zverovih volivcev. Turku se bo zelo maščevala njegova pristranskost, ko je vedno deloval samo kot predsednik levičarjev in pingvinov, desne državljane je pa imel za drugorazredne in se je do tega dela Slovencev obnašal zaničevalno. Pahorju se bo njegova povezovalnost in strpnost močno obrestovala, saj bo v drugem krogu pometel s Turkom.
šahmat
# 04.11.2012 ob 13:11
Čeprav redni volilec SDS bom tokrat volil Pahorja, ker ima več možnosti, da premaga Turka kot pa Zver.
bazaDANTE
# 04.11.2012 ob 16:46
.
če Pahor pride v drugi krog je zmagovalec,
očitno pa Turk nima dovlj glasov !
.
K_ris
# 04.11.2012 ob 14:50
Türk je kar precej izgubil. Po dolgem času je to prva anketa, kjer njegov rezulat med opredeljenimi ne presega 50%. Nazadnje je imel celo 57%, danes le še 49%.
grozd
# 04.11.2012 ob 14:42
To da nekateri volivci SDSa podpirajo Pahorja me ne preseneča. Mi je pa smešno ko enateri tukaj takoj govorijo o zarotah, kaso da so ti podatki prirejeni, ravno zato da bi se to zgodilo...
Ne vem no, ampak poznam nar nekaj volivcev SDSa pa pravijo da bodo volili Pahorja, ker je najbolj povezovalen in pošten.
In zanimivo je to, da kljub temu da so nasprotovali prejšnji vladi nimajo o Pahorju samem pretirano slabega mnenja. Bolj o Zaresu, o LDSu, Simoni Dimic... Marsikdo izmed njih misli da je Pahor pošten ampak naiven.

Verjetno bi tudi Zvera volili, pa je premalo inteligenten. Türk pa se jim gabi, sploh zaradi povezave z Jankovičem in Kučanom.

Nebime čudilo tudi če bi Pahorja podpirali bolj iz razloga samo da ni Turk, ne za Pahorja samega.

Drugače pa SDS dela kup strateških napak v tej kampaniji. Zver že sam s svojimi nastopi. Predvsem pa z res slabo strategijo Zvera. Na eni strani govori da je predsednik ki združuje. Na drugi strani govori da zastopa idejo pomladnih strank, ni niti v enem primeru kritičen do vlade ali da bi kdaj pohvalil nasprotno stran. Na tak način težko ljudi prepričaš da si zares povezovalen.
In v sloveniji če je tretjina levičarjev, tretjina neopredeljenih in tretjina desničarjev, mora vsak kandidat presečt svoj strankarsi okvir, če hoče zmagat, za kar bo rabil več kot 50% na volitvah.

In zato je Zverova strategija slaba, ker je preveč desno opredeljen. Tako bo dobil samo desne volilce, pa še nekaj desnih volilcev mu bo pobral pahor.
In pa tudi bolj kot se bo trudil desne volilce spravit pod svoje krilo, slabše bo, ker bo volilce predvsem odžiral pahorju, kar pomeni da bosta oba imela na koncu malo in bo zmagal turk.

Torej če bi desnica hotela zmagat na teh volitvah bi morala predstavit kandidata ki bi znal pridobit tudi leve volilce. Ali pa enostavno podpred pahorja že v osnovi. Samo tako bi lahko premagali turka in zbrali več kot 50%
So to strategijo ki so jo ubrali, pa dobesedno porivajo zmago türku v roke.

Realna možnost da turk zgubi je ta, da pride v drugi krog pahor. In medtem ko bo turk imel leve volilce bo pahor imel sredinske in desne in bo zmagal.
Če pride zver naprej, bodo levi in sredinski verjetneje šli k turku in bo zver samo z desnimi volilci težko zmagal.

In pa če pride pahor naprej, se bo SDSu vrnil bumerang. Ker preveč so blatili Pahorja, da bi lahko ploščo obrnili in ga začeli podpirat, samo zato da bi premagal Turka. Nenazadnje so tudi v tej kampaniji govorili o tem da je pahor trojanski konj, da mu naj desni volilci ne zaupajo...
Sicer vidim da zdaj razmišljajo že nekoliko naprej in so z napadi na pahorja nehali in se bolj osredotočili na turka. PA vseeno težko bo naenkrat obrnit retoriko.
Čeprav no ja, retoriko so obrnili tudi glede rofrm, ko so pahorjevim nasprotovali, zdaj pa skoraj iste sprejemajo sami. Mogoče pa jo bodo tokrat spet. Samo s tem bodo spet dolgoročno naredili stranki škodo, ko bodo ponovno potrdili da je pahor imel prav...

V glavnem če si preveč skrajno na enem bregu, težko prepričaš večino v državi.
Nikec3
# 04.11.2012 ob 14:40
vsebino V bistvu upam, da Pahor zmaga. Ker potrebujemo miselni premik naprej. Skrajnost v eno in drugo stran nas v bistvu držita politično paralizirane. Naslednji korak je pomesti na volitvah s temi kadra kot sta Jankovič in Janša, ki samo utvarjata vsak svoj skrajni pol in ne koriistita ničemur.

Se popolnoma strinjam. Ampak se bojim, da imamo slovenci radi skrajnosti.
generusus
# 04.11.2012 ob 22:44
"Kavčič ni odstopil ampak je bil odstavljen-izključen. Odstop je seveda moral podpisati."

Odstopno izjavo pa je napisal g. Kučan s sodelavcem.
MIRNČAN
# 04.11.2012 ob 18:36
Veseli padec podpore vzvišenega aristokrata Turka.
sonce12
# 04.11.2012 ob 15:06
Nimamo glih nevem kakšne izbre.Mislim pa da je čas za spremembo, ker Turk v 4 letih ni naredu nič, razen kazu se pri vseh teh proslavah, kje je bil govornik "stric iz odzadja" Stanovnik.!!
cintauer
# 04.11.2012 ob 22:39
STANE
Kavčič ni odstopil ampak je bil odstavljen-izključen. Odstop je seveda moral podpisati.
bdbstone
# 04.11.2012 ob 18:48
Pri tem je najbolj zanimivo gledat to puščavo teh strank PS, SD,.. imeli smo sanje, kar je pa ostalo je pa Drek..
divjejabolko
# 04.11.2012 ob 14:49
Meni je vseeno, samo naj Pahor zmaga ;)
michael25
# 04.11.2012 ob 14:46
1.krog
Turk 43%, Pahor 35%, Zver 22%

2.krog
80% Zverovih volivcev gre k Pahorju, 20% pa k Turku
Pahor zmaga 52,6% proti Turkovih 47,4%

Strici iz ozadja in PS so poraženi
R2D2
# 04.11.2012 ob 14:31
Zanimiv bo šele drugi krog ...

Verjetno bodo Zverovi glasovi šli verjetno v določeni meri k Pahorju ...
zulj001
# 04.11.2012 ob 14:16
Turk se obnaša kot opozicijski poslanec ne pa kot precednik države ,kar je seveda logično ,če mu je vodja opozicije zaposlil hčerko.............Glede na to ,da Turka podpirajo bolj "izobraženi "volilci ,ugotavljam ,da je v Sloveniji še veliko kupljenih diplom...............
Shackler
# 04.11.2012 ob 14:07
Samo, da Turk nebo predsednik pa bom srečen.
JKennedy
# 04.11.2012 ob 13:48
Kar piše moj predhodnik, bi znalo biti res. Janša je čisto očitno nad Zverom obupal (pa saj nanj niti računal ni) in vse konje stavi na Pahorja. Če bi namreč hotel pomagati Zveru, bi zdaj napadal Pahorja, a ga ne, z vsemi silami so se njegovi mediji spravili na Turka. Strategija je jasna. V drugi krog spraviti Pahorja (kar ne bo težko) in potem vse Zverove glasove preseliti k Pahorju.
Insider
# 04.11.2012 ob 13:30
Zmaga Pahorja bi bil velikanski korak naprej v razvoju Slovenije...
mikitr
# 04.11.2012 ob 13:16
Tko je Pahor naj zmaga!
Kar se tiče pa strank,naj PS in SD prideta na oblast,nadaljujeta plenjenje kot do sedaj,kmalu ne bomo imeli za kruh.Čas je da gardo Jenkovič-Kučan-stari komunisti umaknemo iz prizorišča!
Veza
# 04.11.2012 ob 19:19
Že že, če bi bile volitve samo v fuđinama, bi bil drugi krog brez edinega normalnega kandidata, ampak na pingvinsko žalost bodo volitve po vsej Sloveniji.

Rest in peace
generusus
# 04.11.2012 ob 17:50
Mene noben kandidat ni posebej prepričal.

- Gospod Türk je vzvišen, od ljudi odtujen in sterilno polikan, s partijsko preteklostjo in s kupom pristranskega obravnavanja zelo primerljivih dogodkov v minulem mandatu. Poleg tega se ni sposoben opravičiti za žaljive izjave in nesmisle, ki jih je marsikdaj izrekel.

- Gospod Pahor je (preveč) teatralen, z ne najbolj bleščečo politično preteklostjo predsednika vlade (pa čeprav v mnogočem ni bil kriv on), bivši komunist, morda tudi pretirano zaupljiv do svojih "prijateljev"..

- Gospod Zver je neizkušen, tuintam neroden, velikokrat neprepričljiv in brez jasnih stališč. Včasih daje vtis, kot da pri odgovorih prej razmišlja, da se ne bi zameril stranki SDS, kot pa da bi neposredno odgovoril na vprašanje.
tratko
# 04.11.2012 ob 17:22
mi lahko kdo razloži zakaj gledamo en teden staro anketo? Halo, vmes je bilo že kar nekaj soočenj, da o Jankovičevi neumnosti glede referendumov niti ne govorim. Očitno je aktualni predsednik že pod 30%:D
Insider
# 04.11.2012 ob 14:29
@levak
Kaj imam z desnico? Boli resnica, ker so si skrajni levi in desni tako podobni, le preobleka je drugačna. Upam, da si spoznal absurd mojega prvega zapisa.
Danger_Mouse
# 04.11.2012 ob 14:17
Sodeč po izobrazbeni strukturi so volivci z nižjo izobrazbo bolj naklonjeni Zveru, medtem ko volivci z višjo izobrazbo nekoliko bolj podpirajo Türka.
__________

Ker FDV-jevski guruji agitpropa že tako radi nabijate s to izobrazbeno strukturo... ali vam je morda kdaj padlo na pamet, da bi anketirance vprašali tudi ali delajo v realnem ali v javnem sektorju?? Predvidevam, da ne, ker se ta rezultat verjetno ne bi vklapljal v celotno sliko, katero želite posredovati javnosti. Ma, Goebels in vsa rdeča propaganda nekdanjega vzhodnega bloka se lahko skrije pred vami (pa ne zato, ker vi rišete grafe v excelu...).
generusus
# 04.11.2012 ob 22:50
"Tale je pa skoraj bogokletna....lol"

Če držita trditev oziroma prikazani dokumenti v prispevku, ki je bil prejšnji teden na RTV SLO, potem se ti nisem zlagal. :-) Meni ni znano, da je kdo demantiral navedke, da je g. Kučan s sodelavcem sestavil odstopno izjavo za g. Kavčiča.
malidelnicar
# 04.11.2012 ob 22:26
Mislim, da razne finte o izobraženosti in razgledanosti glede na volivce in somišljenike levice in desnice ne držijo več, v prihodnosti se bo pa to še bolj premešalo.

Kar se tiče zastopnikov v parlamentu: če smo iskreni imata obe strani (prednjačita tukaj PS in seveda tudi SDS) nekaj zelo hudih cvetk. Kar seveda odpira vprašanje o tem kako slovenski volilci sploh volijo oziroma ali so sploš politično izobraženi :) Kot še posebej ''napredni'' so se izkazali volivci PS - kar velik del poslancev, ki so jih oni izvolili je čista katastrofa. Cvet naroda? Wtf??? Ja pa še kaj!!!! Tu se pokaže če zahtevaš čisto ''nove obraze'' se potem v to spremembo in na val nezadovoljstva prištuli folk, ki intelektualno za tako funkcijo niti najmanj ni primeren, ker je pač del miselnega proletariata. Ko bo folk zahteval spet popolno menjavo parlamenta bo še slabše, saj nižje ne more it - pošteni ljudje v politiko ne bodo več šli. To je dizaster v primerjavi s prvo demokratično izvoljeno skupščino!!!!
Btw. od levih bi si jaz v parlamentu želel videti recimo Ernesta Petriča, Boštjana Žekša, Iva Vajgla, Francija Keka, Antona Komata od desnih recimo Franceta Arharja, Janka Prunka, Klemena Jakliča, Larisa Gaiserja, Dejana Steinbucha od liberalcev pa na primer Mateja Arčona, Miča Mrkaiča, J.P. Damijana, Ljuba Sirca, Miho Mazzinija.
pepar
# 04.11.2012 ob 16:41
Ultralevičar Turk in ultra desničar Zver zame pač nista predsednika za vse Slovence, bom pač poskusil s Pahorjem,mogoče mu celo uspe nekak zbližat razdeljen narod.
A6
# 04.11.2012 ob 14:15
tuerk je dosti zgubil! Kdaj boste pa kaj o melitinem podpisu napisali, JLA TV?
VURDERFOR
# 04.11.2012 ob 14:02
komsomolec !! sluzavci bodo volili sluzastega predsednika, t.j. Tuerek!! he, he.... Vendat bo ta sluzko v drugem krogu totalno pogorel, ker bo zmanjkalo sluzavcev!!
STRIKE
# 04.11.2012 ob 13:54
JKennedy

Se strinjam!

Žrtvovali bodo Zvera, samo da nebi zmagal Turk!
levak
# 04.11.2012 ob 13:42
daryankoff

Te ankete ni potrebno jemati preveč resno. Namenjene so predvsem dvigovanju morale "levičarjev", ker v zadnjem času doživljajo poraz za porazom.
--
Na volitvah SDS ne bi dobila niti 10 % glasov., zato ne jemati ankete preveč zares. In SD pridobiva %-te kljub nogiranju Pahorja.
JKennedy
# 04.11.2012 ob 13:37
Daryankoff, ne, seveda ne, raje resno vzemimo ankete, narejene na portalu Siol, tam so gotovo bliže resnici. Ta, kakopak edini objektiven medij v Sloveniji, zelo lepo kaže, da Zvera in Janševo vlado podpira najmanj 80 odstotkov Slovencev. NOT! Ker blokirajo vse, ki si upajo napisati kaj proti velikemu vodji in njegovim oprodam. Mene so včeraj blokirali.
AndrejSkarja
# 04.11.2012 ob 23:57
Sramota naroda bi bila, da bi zmagal Türk! Država norcev, katerim ni več pomoči!

Pa ne bo, ker je tudi njegov drugi mandat le drugorazredna tema.. Mokre sanje in samo ideja, ki se je začela in bo tudi končala v Barbara rovu.
Kar seješ tudi žanješ in Danilo je sejal sovraštvo, pristranskost, delitve, razsipnost, poveličeval totalitarizem,..
Morda res navzven deluje umirjen, preudaren in moder mož, vendar pa kdor vidi, ve, da gre zgolj za umetno zaigrano površinskost in, da njegovo notranje stanje duha preveva pritlehnost, hinavščina in laž!
generusus
# 04.11.2012 ob 22:29
"...pokazal dobršno mero pomanjkanja političnega instinkta, zato je bil New York prisiljen zapustiti."

Ja, se strinjam, aktualnemu gospodu predsedniku države manjka ravno politični instinkt. Ta pa je ključen za dobrega predsednika države. Sem prepričan, da bi bila protikandidata v tej prvini boljša, še posebej g. Pahor.
cintauer
# 04.11.2012 ob 22:22
Dejstvo: Danilo Turk je v Združene narode prišel leta 1992, najprej kot slovenski veleposlanik, nato pa ga je med poklicno osebje Združenih narodov povzdignil tedanji generalni sekretar Kofi Annan. Türk je postal eden od šestih Annanovih pomočnikov. Junija 2005 pa se je Türk zagnal v zakulisno bitko za funkcijo podgeneralnega sekretarja (under-secretary general), kar mu pa ni uspelo. Kofi Annan se je raje odločil za nigerijskega diplomata Ibrahima Gambarija, predvsem zaradi njegovih daljših in močnejših diplomatskih izkušenj, nenazadnje Gambari je bil prej tudi zunanji minister in dlje časa v Združenih narodih kot Danilo Türk. Slovenski diplomat pa je med kadrovskim spopadom odigral preveč "umazano" igro in pokazal dobršno mero pomanjkanja političnega instinkta, zato je bil New York prisiljen zapustiti. Danilo Türk je takrat (junija 2005) pisal pisma in pošiljal elektronska sporočila, v katerih je izražal jezo in ogorčenje nad odločitvijo Kofija Annana, Gamberija pa označil za "outsiderja" ter človeka z veliko manj izkušnjami, kot naj bi jih imel on sam. To pričajo in potrjujejo različni diplomatski viri, pa tudi zapisi na spletnem forumu Združenih narodov (www.unforum), katerega urednik je Samir Sanbar, asistent nekdanjega generalnega sekretarja Združenih narodov.
cintauer
# 04.11.2012 ob 20:43
Impact
NSI ven iz parlamenta, SDS na tretjem mestu za PS in SD. To bi bila najboljša možna rešitev za Slovenijo.
....................................
Ne bi na tretje mesto predlagal raje rezervne ekipe pingvinov?
bösanc
# 04.11.2012 ob 19:25
Juhu, volilna baza šoštanje, velenje, jesenice in blokarska naselja ljubljane so najbolj izobražena kasta in najbolši volioci slovenskego-nemškega turka.
no_remorse
# 04.11.2012 ob 18:43
Ah... Kljub vsemu še pet let Türçije?
NE, HVALA!
Nikec3
# 04.11.2012 ob 18:23
Včasih daje vtis, kot da pri odgovorih prej razmišlja, da se ne bi zameril stranki SDS, kot pa da bi neposredno odgovoril na vprašanje.

Ne daje samo takega vtisa, res to počne.
grozd
# 04.11.2012 ob 17:45
Ćićo, Golobič se je zlagal enkrat o lastnem premoženju oz. o njegovi privatni stvari, pa je to pomenilo konec njegove politične kariere.

Kolikokrat so se zlagali že v SDS in to o stvareh, ki se tičejo celotnega naroda in njihovih življenskih razmer, pa so ponovno na oblasti?
Poglej si ta blog, pa boš videl da laži ne boš mogel zanikat.
http://lazisds.blog.siol
.net/
Ćićo
# 04.11.2012 ob 17:36
@luciferium in še to: Mar Tuerk ne pleše tako kot mu Kučan reče? Ko je Golobič lagal si je zaslužil še eno priložnost, pač če je na njegovi strani si zasluži še eno priložnost, če ne, pa pač ne...moralna avtoriteta, da je kaj...
STANE
# 04.11.2012 ob 17:06
osabosa
Volilci Ps-ja, volilci PS-ja...hmhm...a niso to v glavnem prebivalci Fužin, priseljenci (z vsem spoštovanjem do njih), velikokrat z zelo nizko izobrazbo,

Koliko je v Fužinah stanovalcev ?Koliko je dobila PS?
Kaj ni Danica Simšič.,bivša županja iz Fužin ?

Tisto " s vsem spoštovanjem" pa ne misliš resno,sicer ne bi tega napisala.Te Fužine je ven potegnil SDS,skrajno neokusno in podcenjujoče točno v njenem stilu.
Ćićo
# 04.11.2012 ob 16:53
Kdo že plačuje Mediano?

Kar sanjajte, da je res tak rezultat...
Nikec3
# 04.11.2012 ob 15:35
Pahor bo zmagal. Morate se zavedat, da so vse te raziskave delane preko stacionarnimi telefoni, ki jih mlajši volilci ne uporabljajo. Türk pa ima največjo podporo med starejšimi.
Videonovice
Pahorja čaka izpolnitev obljub 00:02:39, 03.12.2012
Kandidata na voliščih 00:01:56, 02.12.2012
Iz volilnega štaba Danila Türka 00:02:32, 02.12.2012
Na voliščih tudi politični vrh 00:01:57, 02.12.2012
O delu volilnih komisij 00:02:34, 01.12.2012
Volilno varčevanje 00:03:38, 01.12.2012
Sklepno predsedniško soočenje 00:51:02, 01.12.2012
Analiza soočenja v Odmevih 00:11:27, 01.12.2012
Radijsko soočenje Pahor - Türk 00:50:00, 28.11.2012
Nekdaj zaveznika zdaj nasprotnika 00:02:09, 25.11.2012
Türk in Pahor o lačnih otrocih 00:02:28, 25.11.2012
Pahor gradil most na Koroškem 00:02:21, 24.11.2012
Predsedniška kandidata o DDV-ju 00:02:03, 23.11.2012
Pahor v Ložu, Türk v Mariboru 00:03:14, 22.11.2012
Türk v Mariboru 00:01:30, 21.11.2012
Pahor in Kosorjeva na FDV 00:01:47, 21.11.2012
Analiza uvodnega soočenja 00:12:56, 20.11.2012
Pahorjeva priljubljenost narašča 00:00:35, 19.11.2012