Foto: Primorski dnevnik Foto:
Foto: Primorski dnevnik Foto:

Devetdeseti rojstni dan daleč najslavnejše miši na svetu so na čisto poseben način obeležili tudi na tržaški glavni pošti. Ker je italijanska poštna uprava na začetku novembra izdala novo serijo znamk Miki Miške oz. »Topolinota« – kot ga v spačeni italijanščini pozna večina izmed nas, so v filatelističnem oddelku pomislili na sodelavca Igorja Tuto, sicer tajnika Slovenskega filatelističnega kluba Lovrenc Košir, ki že od nekdaj zbira Disneyjeve znamke, je zaupala odgovorna za oddelek Daniela Cattone pred včerajšnjim odprtjem razstave Tutovih znamk na to temo. »Otrokom v veselje, seveda, saj je Miki Miška še vedno zelo priljubljen lik,« je ocenila in dodala, da lahko deluje kot nekakšen magnet, saj igriva prikupnost miške privablja zlasti najmlajše.

Teh je bilo včeraj na odprtju razstave nad štirideset. To so bili učenci slovenskih osnovnih šol Ivana Grbca - Marice Gregorič Stepančič iz Škednja, Alojza Gradnika s Cola in 1. maja 1945 iz Zgonika, ki imajo letos v programu tečaj filatelije; januarja se jim bodo pridružili še šentjakobski učenci.
»Svojega Disneyja razstavljam danes drugič – prvič so ga spoznali na Opčinah, danes pa je na voljo širši javnosti,« je dejal zbiratelj Tuta, ki je v Trst prinesel le tretjino svojih Disneyjevih znamk. Leta 1968 je izšla prva znamka Walta Disneyja, sledil ji je še San Marino s podobnimi, tako da se je takrat odločil, da se bo lotil zbiranja vsega, kar bo izšlo na to temo. V letih je zbral nad 270 listov znamk, danes pa je nehal. Otrokom je povedal, da so mu najljubše tiste, ki obravnavajo pravljice bratov Grimm ali Marka Twaina in tiste, ki reproducirajo Disneyjeve celovečerne risane filme – Sneguljčico, Petra Pana ali Ostržka, na primer.

Male poslušalce je povabil, naj si ogledajo razstavljene znamke, naj si izberejo najljubšo ter jo nato narišejo na svojo znamko. Otroci so se pridno lotili svojega dela: njihovi prikupni Mikiji, Pepeti in drugi liki bodo na ogled v okviru razstave. Med risanjem so nam otroci zaupali, da so se med tečajem navdušili nad filatelijo in da so se še sami lotili zbiranja znamk. Christopher se je na primer opredelil za rože, medtem ko se je Oliver odločil za ladje, Matilde zbira živali, Riccardo se bo lotil košarke, Noemi in Janette pa zbirata vse, kar jima pride pod roke.
Razstava bo na ogled do 2. decembra, in sicer ob delovnem času filatelističnega oddelka glavne pošte, od ponedeljka do petka od 8.20 do 13.35, ob sobotah pa od 8.20 do 12.35.
Več novic na www.primorski.eu