Foto: Primorski dnevnik Foto:
Foto: Primorski dnevnik Foto:

BENEČIJA - BARDO - Terska dolina ima sedem novih kulturnih ambasadorjev: to so protagonisti likovne kolonije Alpe-Jadran, pomembnega dela izredno priljubljene prireditve Planet Bardo, ki od leta 2011 zaznamuje »sveže poletje v Terski dolini«, kot pravi tudi geslo, ki spremlja številne kulturne dogodke, ki konec julija vsako leto poživljajo vasi pod Mužci. Planet Bardo se je slovesno zaključil konec tedna z otvoritvijo skupinske razstave gostujočih umetnikov, obiskom odgovornega urednika revije Espresso Tommasa Cerna in praznikom bivših izseljencev.

Protagonisti letošnje umetniške rezidence so bili Benečanka Manuela Iuretig, Renato Paoluzzi, Stefano Passoni, Slovenka Maša Gala, Birgit Fiedler, Ruth Brauner (obe iz Avstrije) in Sylviane Tirez iz belgijskega Fleurusa, s katerim je Občina Bardo pobratena. Po tednu bivanja v Terski dolini so številnim obiskovalcem predstavili svoje nove umetnine, za katere so dobili navdih prav v teh krajih. Vsak na svoj način oziroma s svojim stilom so tako upodobili lepoto in posebnost Terske doline, njihova dela pa so še dodatno obogatila že obsežno umetniško zbirko, ki je v teh letih nastala v okviru te prireditve.

Planet Bardo se je sicer začel prejšnji ponedeljek v Zavrhu s koncertom kantavtorjev iz Rezije, Terskih in Nadiških dolin. Sooblikovali so ga Silvana Paletti, Barski oktet, BK, Sons of a Gun in domači bend, v pesmih pa so prepletali različni jeziki in slovenski krajevni govori. V sredo in petek pa sta bila večera posvečena tudi glasbi, literaturi in gledališču. V Bardu je namreč v sklopu projekta «Cividale: po slovensko Čedad» skupina Trenin uprizorila simpatičen prizor oziroma potovanje z železnico, ki je pred sto leti povezovala Čedad in Kobarid.

Planet Bardo pa je pohvalil tudi predsednik Terske medobčinske ozemeljske zveze Andrea Romito, ki je izpostavil, da prireditev poudarja posebnost teh krajev, obenem pa Tersko dolino odpira širšemu svetu.


Več novic na www.primorski.eu