Foto: Primorski dnevnik Foto:
Foto: Primorski dnevnik Foto:

OPČINE - Včerajšnji občni zbor zadruge Primorski dnevnik, ki ni bil volilnega značaja, je nudil priložnost za soočenje o sedanjosti in prihodnosti časopisa. Slednja je polna izzivov in tudi neznank, finančno-proračunska konsolidacija dnevnika pa predstavlja jamstvo, da bo varčevalnim ukrepom iz preteklih letih sedaj sledilo razvojno obdobje, ki ga časopis in seveda njegovi bralci še kako potrebujejo in pričakujejo.

Predsednik zadruge Jure Kufersin je podčrtal, da je zadruga tudi v letu 2016 izpolnila svoje statutarne in druge zakonske obveznosti. Da je bilo tako, je ugotovil nadzorni odbor (predsednik Boris Valentič, efektivna člana Robert Gantar in Tjaša Švara), da je zadruga poslovala skladno z zakoni je potrdil tudi revizor deželne uprave, odvetnik Lorenzo Presot. Včlanjevanje v zadrugo (njeno proračunsko stanje je orisala Jelka Cvelbar) je možno tudi v Tržaškem knjižnem središču, glede pridobivanja novih članov pa bo odbor namenil posebno pozornost Goriški, kjer je članov v povprečju precej manj kot na Tržaškem.

Finančno stanje časopisa (o občnem zboru bomo še poročali) je predstavil Bojan Brezigar, predsednik Družbe za založniške pobude-Prae, ki v imenu zadruge upravlja Primorski dnevnik. Sedanji upravni svet Prae se je ob začetku mandata pred tremi leti soočil s proračunsko »luknjo« v višini približno milijona evrov, ob izteku lanskega leta pa je proračunski dobiček znašal 57 tisoč evrov, medtem ko so 200 tisoč evrov namenili rezervnemu skladu. Brezigar je pojasnil, da so veliko delali za uravnovešenje bilance, ob tem pa so se vseskozi trudili za zagotovitev mirne prihodnosti Primorskemu dnevniku.

Predsednik je pohvalil požrtvovalnost uslužbencev (novinarjev, grafičnega in upravnega osebja) in tudi politikov, ki so pomagali za premostitev krizne situacije. Posebej je omenil poslanko Tamaro Blažino in parlamentarca Demokratske stranke Ettoreja Rosata in Francesca Russa, na deželni ravni pa si je usodo Primorskega dnevnika vzel k srcu odbornik Gianni Torrenti, časopisu sta zelo pomagala tudi deželna svetnika Igor Gabrovec in Stefano Ukmar. »Skratka, politika nam je stala ob strani,« je priznal Brezigar, ki se mu v začetku maja, kot tudi upravnemu odboru Prae, izteka mandat. Predsednik je tudi izpostavil, da se ni nikoli vmešaval v vsebine časopisa, ki so v izključni pristojnosti odgovornega urednika. To velja tudi za zadrugo.

Odgovorni urednik Aleksander Koren je - podobno kot Brezigar - izrazil prepričanje, da je po obdobju »stiskanja pasu« za Primorski dnevnik napočil čas razvoja. Izpostavil je potrebo po kadrovski okrepitvi novinarskega kolektiva, ki mora teči vzporedno s korakom naprej na področju spletnega poročanja, facebooka in twitterja. Za preživetje Primorskega dnevnika je bistvena kvaliteta, saj mora časopis objavljati to, kar drugi nimajo, je prepričan Koren. Po njegovem bi se morala slovenska manjšina temeljito vprašati kakšna občila potrebuje in kakšen je v resnici naš medijski prostor.



Več novic na www.primorski.eu