Foto: Primorski dnevnik Foto:
Foto: Primorski dnevnik Foto:

DOLINA - Vas Prebeneg bo po novem samo Prebeneg in ne več Prebenico. Na včerajšnji seji dolinskega občinskega sveta so namreč svetniki po nič kaj hitri razpravi soglasno glasovali za sklep, ki predvideva spremembo občinskega statuta in posledično vrnitev imena vasi Prebeneg v izvirno slovensko obliko.

Željo po povrnitvi izvornega imena vasi so občinski upravi nakazali vaščani sami, ki so že pred leti vložili peticijo s 148 podpisi (kolikor je pač vaščanov), da bi se znebili fašističnega preimenovanja iz leta 1923 in vasi povrnili dostojanstvo. Opozicija je bila glasna zlasti zaradi utemeljitve spremembe, v kateri je brala »provokacijo«, »prilivanje bencina na ogenj« oz. »povojno dialektiko, ki ne spodbuja bratskih odnosov«: prvotno so ti svetniki napovedali zavrnitev sklepa, po pogovoru in umiku nekaterih odstavkov utemeljitve pa so le pristali in sklep podprli.

Da so fašistične spremembe krajevnih imen globoko posegle v tkivo ozemlja, »kar je hudo spremenilo sam odnos do kraja in življenje ljudi,« je uvodoma ugotavljal vodja svetniške skupine Slovenske skupnosti Davide Stolli, ki je zaželel, da bi se vsaj idejno povrnili v obdobje pred nacionalizmi in opravili korak naprej. »Imena vasi imajo za seboj neko zgodovino, saj so se rodila pred 400 in več leti. Osemdeset let od tega pa jim je bilo vsiljeno novo ime, zato smatram kot nujno potrebno, da jim povrnemo originalno ime in zanamcem pustimo primerno dediščino.« Svetnica Rossana Pettirosso iz vrst Demokratske stranke je dodala, da bi bilo idealno povrniti vsem vasem originalni toponim, »ki v sebi skriva vso genezo razvoja in nastanka tistega naselja.« Pri tem pa bodimo objektivni, saj nimajo vse vasi slovanskih korenin, je opozorila in spomnila na primer na Domjo, ki naj bi bil le Domio. Da je lahko enostransko spreminjanje imen nevarno, je kolege posvaril Boris Gombač (Lista Gombač): v kratkem bi namreč lahko na Občino priromala nova peticija o preimenovanju Domja v izključno Domio, na hrvaški strani Istre pa bi lahko bili priča zahtevam po preimenovanju vasi samo z italijansko različico.

Da gre za sramoto, je ocenil Roberto Massi (Forza San Dorligo), »saj se vračamo v preteklost. Ali želimo znova netiti sovraštvo?« je svetnik zabičal dolinskemu županu Sandyju Klunu in ga posvaril, da je župan vseh – tako slovenskih kot italijanskih občanov: taka poteza pa bi lahko dokazala, da je še »talec slovansko-komunističnih idealov«, kar bi bilo res smešno. Povedal je, da nima desnica nobene želje po oživljanju preteklosti, sklep pa zveni kot provokacija. Z njim je potegnil svetnik Severne lige Danilo Slokar, ki je sicer priznal, da je fašizem na našem ozemlju naredil veliko škode, vendar je to »prilivanje bencina na ogenj«, saj se poglabljajo v že presežene probleme, medtem ko so danes problem priseljenci, na primer. Giorgio Gherlanz (Fronta za neodvisnost STO) pa je posvaril, da »povojna dialektitka ne spodbuja bratstva med ljudmi«.

»Nesmiselno je o tem sploh diskutirati,« je dejal podžupan Goran Čuk (Zveza levice), ki je spomnil, da so vsi prebivalci Prebenega leta 2009 s 148 podpisi podprli utemeljitev in si želijo svoji vasi povrniti dostojanstvo, ki jim je bilo odvzeto pred 94 leti; se pravi, da si sami občani želijo povrnitve izvirnega imena in Občina je poklicana, da končno popravi to krivico. Sejo so nato na predlog opozicije prekinili, po vrnitvi v dvorano pa so bila trenja mimo. Iz utemeljitve so namreč črtali nekaj »spornih« stavkov, ki so po mnenju opozicije »obujali ideologijo in netili sovraštvo«, tako da je bila naposled le po godu tudi svetnikom opozicije, ki so sklep nato podprli.

Na vrsti so sedaj samo še tehnično-birokratske zadeve, župan pa napoveduje, že za oktober krajšo slovesnost ob prvi, novi tabli ob vhodu v vas.


Več novic na www.primorski.eu