Sedem sindikatov javnega sektorja, ki naj bi po svojih navedbah zastopali približno polovico javnih uslužbencev, je podpisalo dogovor o zamrznitvi plač. Foto: Ukom
Sedem sindikatov javnega sektorja, ki naj bi po svojih navedbah zastopali približno polovico javnih uslužbencev, je podpisalo dogovor o zamrznitvi plač. Foto: Ukom

Med tem ko sta bila aneks in dogovor o sistemu plač v javnem sektorju objavljena v uradnem listu, sindikati iz pogajalske skupine Janeza Posedija pripravljajo pobudo za ustavno presojo novele zakona.

A kljub napovedim, da naj bi jo vložili že v ponedeljek, je pobuda še v pripravi. Odvetnik sindikatov Bojan Grubar je prepričan, da je vlada na diskriminatoren način izločila vse, ki se z njo niso strinjali. Zakon je bil po njegovih besedah spremenjen le zato, da bi izigrali večino sindikatov, kar pa je po njegovem mnenju slabo sporočilo pravni državi.

Mogoča tudi kolektivni spor zoper vlado in ovadba ministrice
"Če vlada ne bo izpolnila obveze izplačila tretje četrtine odprave plačnih nesorazmerij, potem bom kot pooblaščenec sindikatov predlagal, da se vloži kolektivni spor zoper vlado," še napoveduje Grubar. Tako kot z vložitvijo kazenske ovadbe zoper ministrico za javno upravo Irmo Pavlinič Krebs namerava tudi s tem počakati do 18. novembra.

Aneks in dogovor o zamrznitvi plač že objavljena v uradnem listu
Aneks h kolektivni pogodbi za javni sektor in dogovor o ukrepih na področju plač, ki pomenita začasno zamrznitev plač javnih uslužbencev, sta sicer že objavljena v uradnem listu, veljati pa bosta začela v torek. Vlada v uradnem listu objavlja tudi preklic odpovedi kolektivnih pogodb.

Aneks in dogovor je v petek podpisalo šest sindikatov Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije ter Sindikat delavcev v vzgojni, izobraževalni in raziskovalni dejavnosti (Vir), ki po lastnih navedbah zastopajo 77.410 članov.

Po petkovem podpisu je ministrstvo za javno upravo na podlagi pristopnih izjav preverilo, ali ti sindikati skupaj zastopajo vsaj 40 odstotkov zaposlenih v javnem sektorju, kar je po zadnji noveli zakona o sistemu plač v javnem sektorju pogoj za veljavno sklenitev aneksa. Nato pa je aneks in dogovor danes objavilo.

Sindikati, ki so podpisali aneks, imajo 75.675 članov
Ministrstvo za javno upravo v ugotovitvenem sklepu sicer ugotavlja, da imajo reprezentativni sindikati javnega sektorja, ki so podpisniki aneksa glede na v petek predložene izjave o številu članstva ter predloženih pristopnih izjav članov reprezentativnih sindikatov 75.675 članov.

Z aneksom se odprava tretje in četrte četrtine odprave plačnih nesorazmerij odlaga v dve zaporedni leti po letu, v katerem bo gospodarska rast presegla 2,5 odstotka. Uskladitve osnovnih plač z inflacijo v prihodnjem letu ne bo, januarja 2012 pa bo le v primeru, če bi inflacija presegla dva odstotka, in sicer za razliko nad tem odstotkom.

Glede na dogovor se bo javnim uslužbencem regres za letni dopust v prihodnjih dveh letih izplačal na ravni letošnjega leta (692 evrov). Zaposlenim v obeh letih ne bo pripadal del plače za redno delovno uspešnost, za plačilo povečanega obsega dela pa bodo veljale omejitve. Medtem ko bi se za leto 2012 o tem še dogovorili v okviru sprememb sistema napredovanj, pa bodo v letu 2011 zamrznjena napredovanja v višji plačni razred.