Ukrepi bodo morali zagotoviti finančno vzdržnost pokojninskega sistema in primerno višino pokojnin. Foto: BoBo
Ukrepi bodo morali zagotoviti finančno vzdržnost pokojninskega sistema in primerno višino pokojnin. Foto: BoBo

Analizirali bodo trenutno stanje na področju pokojninskega in invalidskega zavarovanja, preučili učinke pokojninske reforme iz 2012 in oblikovali nabor mogočih rešitev, ki bodo poskrbele za javnofinančno vzdržnost pokojninskega sistema. Poskrbeti pa bo treba za primerno višino pokojnin tudi po izteku prehodnega obdobja, določenega v zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju.

Delovna skupina, ki jo bo vodil Andraž Rangus z direktorata za delovna razmerja in pravice iz dela na ministrstvu za delo, bo najpozneje do konca leta pripravila belo knjigo o reformi pokojninskega in invalidskega zavarovanja, ki bo po sprejetju na vladi predložena Ekonomsko-socialnemu svetu v obravnavo.

Novi pokojninski zakon je bil v DZ-ju sprejet decembra 2012, vlada pa se je v okviru nacionalnega reformnega programa 2014-2015 zavezala, da bo pripravila podlago za javno razpravo o pokojninskem sistemu po letu 2020. Predlagani ukrepi bodo morali hkrati zagotoviti finančno vzdržnost pokojninskega sistema in primerno višino pokojnin.