Zastava Slovenije je bila prvič javno dvignjena 26. junija 1991 na ljubljanskem Trgu republike. Foto: BoBo
Zastava Slovenije je bila prvič javno dvignjena 26. junija 1991 na ljubljanskem Trgu republike. Foto: BoBo

V geometričnem središču Slovenije Geoos v Spodnji Slivni pri Vačah so pripravili tradicionalno proslavo ob 7. aprilu, dnevu slovenske zastave. Poleg načelnika generalštaba Slovenske vojske Andreja Ostermana je bil slavnostni govornik Franc Bogovič, evropski poslanec (SLS/EPP). Oba sta izrazila mnenje, da zastava ne bi smela biti le stvar protokola, temveč čustvo posameznika, družine in domovine.

Še posebej pomembno se mu zdi, da kulturo spoštovanja slovenskih državnih simbolov spodbujamo pri mladih generacijah. Zadeva sicer ni tako dramatična, je ugotovil. Že res, da mladi Slovenke in Slovenci ne obešajo pogosto zastave ob državnem prazniku, prihajajo pa s slovenskimi zastavami spodbujat slovenske športnike, kot se je denimo zgodilo prejšnji mesec v Planici ali to soboto na boksarskem dvoboju v Mariboru, je dejal.

Proslavo vsako leto prireja društvo Heraldica Slovenica, letos pa so na njej sodelovali častna enota Slovenske vojske, vojaški orkester, praporščaki vojnih veteranov za Slovenijo in kulturnih društev Slovenije ter zastavonoše slovenskih občin. Pripravili so tudi kulturni program.

Dan slovenske zastave je 7. aprila - tega dne leta 1848 je bila namreč na Wolfovi ulici 8 v Ljubljani prvič izobešena slovenska zastava. Društvo Heraldica Slovenica pripravlja proslavo na Vačah vsako leto prvo nedeljo po tem datumu od leta 1998.