Slovenija
Boris Pahor
Pahor trdi, da so bile nekatere kritike proti njemu zlonamerne. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Boris Pahor: Sklepanje o mojem rasizmu je samovoljna trditev

Znani pisatelj zanika, da je rasist
31. december 2010 ob 12:22
Ljubljana - MMC RTV SLO

Slovenski zamejski pisatelj Boris Pahor se je s tem odzval na kritike v zvezi s svojimi nedavnimi izjavami glede izvolitve Petra Bossmana za piranskega župana.

Boris Pahor je pred tednom dni v intervjuju med drugim dejal, da imajo Slovenci premalo zavesti, kar "se vidi v Piranu, kjer imajo temnopoltega župana". Ta Pahorjeva izjava je v nekaterih političnih in medijskih krogih izzvala ostre ocene, češ da gre za izrazito nacionalistična in celo rasistična stališča, polemika pa je odmevala tudi prek slovenskih meja, saj sta o Pahorjevih izjavah in odzivih pisala italijanska časnika Corriere della Sera in Repubblica.

Corriere della Sera ob tem objavlja Pahorjevo izjavo, da je pričakoval kritične odzive, vendar ne tako ostrih. Ocenjuje, da so nekatere kritike na njegov račun zlonamerne in odločno zanika, da bi bil rasist.

V izjavi, ki jo je poslal medijem, je zapisal, da Petra Bossmana spoštuje in bi mu čestital za izvolitev, če bi ga srečal, ter da je v intervjuju razločno povedal, da nima nič proti temu, da je temnopolt.

Potrjuje, da je v pogovoru dejal, da bi v Piranu kvečjemu morali izvoliti člana italijanske skupnosti, ki tam živi, če so že "imeli izvoliti Neslovenca". "V tem je tudi smisel moje kritike, da za razvoj dobrega sožitja obeh skupnosti v mestu ni dobro, da slovenska občinska skupnost v Piranu nima osebnosti za župansko mesto, prav tako tudi ni dobro, da ne pride do izvolitve italijanske avtohtone osebnosti, kakor je do tega že prišlo v Kopru in Izoli. To se pravi, da je pri izvolitvi župana v Piranu imela poglavitno vlogo ideologija jugoslovanskega internacionalizma, ki nas je pri usodi naših skupnosti drago stala," je zapisal.

A. Č.
Prijavi napako
Komentarji
Mmishko
# 31.12.2010 ob 12:34
"V izjavi, ki jo je poslal medijem, je zapisal, da Petra Bossmana spoštuje in bi mu čestital za izvolitev, če bi ga srečal, ter da je v intervjuju razločno povedal, da nima nič proti temu, da je temnopolt."

Pa bi mu čestital in tam končal stavek, potem ne bi bilo treba zdaj dajat nobenih izjav...
Arnolfus1
# 31.12.2010 ob 13:05
Boris Pahor je vedno bil, je in bo spoštovanja vreden Slovenec. Slovenec z veliko začetnico.

Slovencofobov pa tako nikoli ne manjka v Sloveniji. Eni so v drugi vojni kolaborirali s tujci, drugi po vojni lezli v rit Belgradu, tretji bi pa sedaj najraje izbrisali še tisto, kaj je ostalo od nas.

Še sreča, da imamo tako pokončne može, kot je spoštovani g. Boris.
Rdeči valjar
# 31.12.2010 ob 12:39
Bolj medlo je razložil tole, Pahor je že zasral vse skupaj. Ni pomembno od kod je človek, pomembno je samo, da je dober, pošten in da ima rad Slovenijo.
Hladilnik
# 31.12.2010 ob 12:40
nobeno izvijanje ne bo pomagalo... je rekel, kakor je rekel... kaj pa ima sploh veze, če je izvoljen v Piranu? Torej, če bi bil izvoljen v Ljubljani, bi blo vse ok, če pa je v Piranu, je pa konec s slovensko domoljubnostjo. Slovenska domoljubnost torej stoji in pade v Piranu... beda... tiho bi bil sedaj, še bolje pa, če bi bil prej... škoda da razprodaja ugled na stara leta...
Rambij
# 31.12.2010 ob 14:35
Se strinjam s Pahorjem! Bossman je konstrukt slovenske levice.
gushtr
# 31.12.2010 ob 14:08
Še vedno ne vem, kaj je bilo v Pahorjevi izjavi rasističnega. Najlaže je v protirasističnem zanosu takoj skočiti v zrak, brez da bi sploh poskušal izluščiti sporočilo.
commonsense
# 31.12.2010 ob 12:51
Pahor je pisatelj, predlagan za nobelovo nagrado, odlikovan v Italiji, v Sloveniji, v Avstriji pa še kje. Slovenci pač imamo svoje standarde jezika in pričakujemo, da pisatelji znajo govoriti to, kar mislijo. Teli njegovi izgovori niso vredni niti letečega janševega slona.
grozd
# 31.12.2010 ob 16:27
lojzezgaga
Težava pa je kaj je z vami, dragi Pirančani. Bossman je bil postavljen na listo bivših komunistov...
Daj no daj, kdo pa že ni bivši komunist pri nas. A če bi ga Janša predlagal pa ga nebi predlagali bivši komunisti?....

Peter Boossman nima s komunizmom nič. Nenazadnje pa se pri županih zgodi včasih tudi to da isto osebo predlagajo leve in desne stranke. In pa na lokalnih volitvah najpogosteje zmagujejo SLSovi župani, medtem ko je SLS v parlament komajda prišel.
Pri županih ideologija niti približno ne igra takšne vloge kot v državnem zboru, ampak ljudje v glavnem volijo tistega za katerega verjamejo da bo dober župan, neglede na to iz kakšne stranke je oz. kakšna stranka ga podpira.

In tukaj srat z nekim komunizmom je totalna bedarija. Sicer pa se to pogosto uporablja za diskreditacijo.
Tisti ki ga hvalijo mu pravijo slovenski Obama, po drugi strani pa je zanimivo da so tudi Obamo v ameriki hoteli disreditirat s tem da je komunist...

Dejstvo pa je da če nekomu rečeš da ni dobro da je župan zaradi njegove rase ali pa nacionalnosti, da si pač rasist in nacionalist.
Pa vsi tisti ki trdite da to ni res, lepo argumentirano povejte kakšen vpliv ima rasa ali narodnost na delo župana? Je neka rasa ali pa nek narod boljši, bolj sposoben od drugega, da bi potem bil tudi župan na tej podlagi boljši?

Vsi vemo v kateri čas spadajo izjave da je nekdo boljši od drugih zato ker je druge narodnosti...

Kak dober župan bo, se bo še pokazalo. Mogoče bo boljši mogoče slabi od tekmecov, definitivno pa nebo to zaradi rase ali pa narodnosti. Vse kar šteje je to da je volilce prepričal in demokratično zmagal. Če pa ne bo dober župan pa ga verjetno volici ne bodo še enkrat izvolili.
Samo tako je prav in samo to je demokratično. In tako tudi trenutno je.

Nekoga diskreditirat da je komunist, da ni primeren kandidat ker ni prave narodnosti, pa so pač izjave ki spadajo v nek drug čas in neko drugo ideologijo, ne pa v demokatično slovenijo v 21. stoletju.
commonsense
# 31.12.2010 ob 13:08
Da dopolnim. Sodeč po tem članku: http://www.delo.si/clanek/132713
je prejel tudi francoski priznanji: komandir reda umetnosti in literature ter red viteza legije časti.

Torej bi moral znati komandirati slovenski jezik!
V_n_u_k
# 31.12.2010 ob 14:29
V kateri državi v Evropi bi si upali napadat človeka , ki vam je nalil čistega vina ? V nobeni , ker tam ljudi kova "Boris Pahor , spoštujejo , enako vse domoljube ! Še na mnoga zdrava in srečna leta g. Boris Pahor , borec za pravice Slovenstva !
rostavili
# 01.01.2011 ob 13:58
no in pravtako v avstriji ne boš videl merkatorja niti ne v italiji, boš pa videl pri nas in hofer in lidl in eurospin...
if
# 31.12.2010 ob 21:35
Boris Pahor: "Sklepanje o mojem rasizmu je samovoljna trditev."

Pravilna trditev!

Pahorjeva izjava je absolutno demokratična, v njej ni trohice rasizma.
Kdor Borisu Pahorju na osnovi te izjave podtika rasizem, je samovoljnež, je nedemokrat. V zvezi s to izjavo so taki tudi v Liberalni akademiji.
jo-jo
# 31.12.2010 ob 16:08
Celotna situacija me nekako spominja na en prizor iz enega filma... ko se gospa znajde na neki zabavi v črnski četrti reče možu: "Dragi, ne skrbi, osebno nimam nič proti temnopoltim, edino kar me skrbi je najin avto".

Kar pa se tiče narodne zavesti. Osebno menim, da je le-ta izjemno pomembna za neko pozitivno klimo, občutka varnosti in pripadnosti. Vprašanje pa je, če je takšen način izražanja dober in pripomore k sozvočju in blaginji naroda. Narodno zavest se lahko negujemo preko kulture, znanosti, športa, lahko pa tudi na popolnoma drugačen način. Način Adolfa in njemu podobnih.
Sorcier
# 31.12.2010 ob 14:49
Pahor ima čisto prav, v današnji družbi pa je itak vse označeno za rasizem.

Največja nestrpnost v sloveniji so visoki davki, ki uničujejo srednji sloj in podpirajo lenuhe in leve birokrate.

Zame je nestrpnost to da mi država na silo oduzame polovico zaslužka in ga porazdeli raznim bedakom ki kofetkajo celo življenje.
suraci
# 31.12.2010 ob 13:37
Narodne zavesti ni, ker oprani možgani ljubijo Jugoslavijo in krivijo Slovenijo za njen razpad in narodna zavest je med komunisti igrana, no v bistvu jim je ni dano čutiti, ker so pri pranju možgan rdečkarji naredili zelo strokovno delo.
Valuk_
# 31.12.2010 ob 13:30
Vedno sem ga spoštova, a zadnje čase je to že druga zelo čudna reakcija. Mislim, da so leta naredila svoje. Ga ne bom več bral in poslušal, zato da ga ohranim v lepem spominu. Upam, da bo premogel toliko zdravega razuma, da se tudi sam umakne iz javnega življenja.
suraci
# 01.01.2011 ob 19:55
Narod ki zavestno svojo kulturo hoče enačiti z drugimi oz. poveličuje multikulturizem v svoji deželi med svojimi ljudmi tak, narod nima nacionalne zavesti, ki nam tako manjka, ali ne?
To je hotel povedati Pahor. Pri nas , ki smo tako mali narod je nacionalna zavest izrednega pomena.
Ali morda veste kdo je napisal En hribček bom kupil?
suraci
# 01.01.2011 ob 10:28
Narodna zavest.
Test.
Koliko vas obesi zastavo ob državnem prazniku?
Po moje je velika večina ne obesi ker se jim zdi da bodo potem označeni za čudake, nacionaliste, malo jim je tudi nerodno se mi zdi, ker potem bi pokazali da nimajo enako radi drugih predvsem bivših jugoslovanskih narodov. (jugoslovanski internacionalizem).
megatron
# 31.12.2010 ob 17:00
nikhrast ni problem v tem kaj konzumiras, problem nastane ko zacne tebe to konzumirati. potem ne samo da nisi slovenec nisi niti clovek.
nikhrast
# 31.12.2010 ob 16:43
Zdaj mi bo pa še povedal da nisem zaveden Slovenec ker si doma skuham tajsko hrano, poslušam rock glazbo, gledam CNN, grem na počitnice na Karibe, smučam v Avstriji....
Pa saj smo multietnična in multikulturna družba.
Neptun99
# 31.12.2010 ob 16:18
Pahor ni rasist, je le anti-jugoslovan- to je pomenljivo, ključno.
Vidite, Tito je bil resnični multi-kulturalist, tovariši iz bratskih afriških republik so se šolali pri nas, znanec, ki sem ga poznal, je se znanstveno izpopolnjeval na inštitutu Jožef Štefan, čeprav temnopolt, pa kaj, bil je inteligenten in priden.

Kakorkoli. Bossman, če bo uredil plažo okoli cerkve v Piranu je car, če ne pa .. jejha, dosedanji župani so bili zanič ..in županje, nabirali pa so svoje točke-finance, kot vsi politiki.
roli
# 31.12.2010 ob 15:16
dragi rdeči indoktrinirani bratje.
Ne vem kaj je z vami,da imate
rešpekt še vedno in samo do
Tita.
Izraćunajte prosim koliko
vam manjka samo let da
dosežete G.Borisa biološko,
intelektualno vam je verjetno
nedosegljiv.
Sploh ker se niti nočete
potruditi kaj je rekel in
vsaj poskušeti z razumom
premleti.
Hudo ,hudo se bojim za vas
in tudi za Slovenijo.
Izgleda da za vas res ni drugih avtoritet
kot so vam vcepljene v gene.Škoda.
Henrik
# 31.12.2010 ob 14:15
Prav je povedal! Na svojem bi morali biti sami gospodarji, ne pa da se klanjamu vsakemu prišleku. Saj ja nikomur ni treba več znati niti slovensko, če hoče živet v tej državi - servilnost in upogljivost brez primere.
veso123
# 31.12.2010 ob 13:30
Njegova izjava JE rasistična, pa lahko dolgovezi kolikor hoče. Žalostno, da z nepremišljenimi izjavami tako maže svoj ugled.
Bornit
# 02.01.2011 ob 12:11
Za Borisa Pahorja ni vredno izgubljat enostavne misli ki se glasi:tisoč dobrih dejanj,zasvinja eno slabo! že njegov govor v Veteranskem združenju Sds-a je sam sebi naredil blamažo.
grozd
# 01.01.2011 ob 19:14
rostavili, ja v avstriji in švici nebi šel skozi
so pa podobnega prepričanja po praktično vsej ostali zahodnji in severni evropi, severni ameriki...
enako pa moj predlog nebi šel skozi v severni koreji, iranu, kubi... pa verjetno pred časom v kakih državah ki so so sovje meje zapirale z železno zaveso

zdaj pa pač svat okusa po katerih državah si človek jemlje vzgled
DREADLORD
# 31.12.2010 ob 19:42
itak, samo da komunizem (odstranjen iz družbe pred 20 leti) spet malo okrivimo za nekaj kar je danes. mogoče je pa Pirančanom bilo slovenskih županov in županj dovolj, in so dali prednost nekomu, ki je tukaj nekaj desetletij in se zdi nekoliko bolj sposoben. kaj pa je narobe s tem?

ne vem kolikokrat sem poslušal naše "opinion makerje" še posebej gospodarske (razne Hribar miliče, kovač ipd.), ki so govorili kako imamo slovenci dovolj znanja za vodenja podjetij. malo je zakašljal svet, so se naši blue chipi prehladili kolikor so dolgi in široki. samo nekaj jih trdno stoji. tega bi se tudi pahor (kot intelektualec) moral zavedati. dvo miljonski narod pač nima dovolj kvalitetnega kadra za vodenje nekaj sto občin, vlade, organov v javnem sektorju, podjetij, itd. kam pa je pripeljala slovenska pamet? tista, ki je lahko je šla iz te države. nekaj malega jo je ostalo in je v medijih niti ne vidimo, ker dela in razvija. ostal nam je povečini šminkeraj in hohštaplerji. in če pride kaj svežega in sposobnega od drugod ni pa s tem nič narobe. če pa je večina prepričana, da imamo slovenci oh in sploh najboljše firerčke naj jih pa voli. ampak naj se ne pritožujejo nad visokimi davki, nemogočimi razmerami za delovanje, itd. naj se niti ne pritožuje da je 3/4 slovenske politike tako ali drugače stalnih strank slovenskega pravosodnega sistema. če pogledam tako, se mi zdi Bossman pač eden tistih kandidatov, ki bi znal biti dober. če pa ne bo dober pa pač ne bo ponovno izvoljen. zdaj se pa odločite, kaj rabite na pozicijah. prave slovence, ki se vlačijo po sodiščih ali kriminalno ter ideološko neobremenjene ljudi, ki imajo nekaj soli v glavi. jaz bi raje drugo. če pa imamo slovenci v svojem narodu take kandidate, pa le na plano z njimi. in podvprašanje. zakaj nočejo kandidirati? sta dva odgovora. poznate jih.
ciracara
# 31.12.2010 ob 18:33
mandingo

A če ti bo kdo reku da skoči skozi okno boš?

nikhrast
če bi biu kdaj tam bi ti tudi povedali, da ti ljudje niso tujci ampak britanski (francoski) državljani že 300 let. USA je pa od vedno bila priseljenska država.

Žal mi nismo velesila, ki je osvojila pol sveta in nikoli ne bomo, kajti tudi europske unije se nismo mi spomnili in tudi če bi se jo..

Nič nimam proti temu, da je bossman župan, imam pa proti vaši MTVjevski predstavi družbe in naroda! pravila so ista že od kamene dobe!
nikhrast
# 31.12.2010 ob 18:04
Saj tako je na zahodu, malo poglej po velemestih kot Paris, London, New York, Toronto, polno naroda iz celega sveta.
V Torontu je eden pomembnejših svetnikov slovenskega porekla, v Calgaryju so par mesecev nazaj izvolili župana arabskega porekla, na Floridi je skoraj vsak prišel od nekje, malo tam rojenih.
Pa tako je svet, mobilni smo, najprej smo državljani sveta, potem ostalo.
Janko1973
# 31.12.2010 ob 16:54
20% podpora tej skorumpirani vladi pove vse...
grozd
# 31.12.2010 ob 16:38
Sploh pa v Sloveniji je že takoalitako kup problemov zato ker se stvari urejajo po vezah, ker si sorodniki in prijatelji dajejo prednost in potem pridejo na neke vodilne pozicije ljudje po vezah, ne pa po sposobnosti.

In tisti ki govorite, da ljudje drugih narodnosti ali celo ras, nebi smeli bit na oblasti, ampak bi to morali bit slovenci, delate zelo podobno. Nekomu dajete prednost ker je bolj povezan v zami, ker je pač iste narodnosti, ker je bolj podobne krvi... ne pa tisti ki je najbol psosoben.

Meni osebno je čisto vseeno kakšne narodnosti, rase, religije, spolne usmerjenosti ali karkoli pač, je neka vodilna oseba. Glavno je da dobro opravlja delo ki ga more popravljat.
Če nekoga izberem ne neko pozicijo da bo tam nekaj naredil, mi je cilj da bo tisto narejeno, ne pa vse druge stvari ki s tem nimajo veze.

Žal pa nekateri še zmeraj tako razmišljate in so neke krvne in rasne povezave bolj pomembne kot pa sposobnost. Potem pa pač pridejo nesposobni ljudje na odgovorne položaje in ljudje zaradi tega trpijo. Imajo pa pač "svojega" vodjo na položaju.
grozd
# 31.12.2010 ob 16:32
Ravno zato, ker nismo rasisti, smo Slovenci velikodušno sprejeli tujce, jim dali možnost za preživetje pod Alpami. Sedaj, ko so se najedli našega kruha, jim ni dovolj, bi nam še radi vladali. Star egipčanski pregovor pravi: Ne zajebavaj krokodila, dokler nisi preplaval Nila.

O fak no. Kdo bi nam rad vladal???? Pizda saj nimamo diktature več, čeprav imate nekateri še vedno takšne ideje.
NHIČE ne more vladat, če ga ljudje ne izvolijo. Torej vlada lahko samo tisti ki ga ljudje izberejeno, se pa tisti ki bi vladal rad.
vidim
# 31.12.2010 ob 15:16
@mare...12:47
Zadel si na bistvo. Točno v tem primeru bi si spožil stroj za blatenje. Ves "civilizirani" narod bi postal nestrpen. Sicer bi že nenako utemeljili, da ne gre za rasizem ali bolje antislovenstvo. Dobro nastavljeno ogledalo.
ralok
# 31.12.2010 ob 15:14
Bravo, Sorcier!
nad
# 31.12.2010 ob 15:13
Ravno zato, ker nismo rasisti, smo Slovenci velikodušno sprejeli tujce, jim dali možnost za preživetje pod Alpami. Sedaj, ko so se najedli našega kruha, jim ni dovolj, bi nam še radi vladali. Star egipčanski pregovor pravi: Ne zajebavaj krokodila, dokler nisi preplaval Nila.
vidim
# 31.12.2010 ob 14:38
Narodna zavest je šla rakom žvižgat zaradi strahospoštovanja do jugoslovanarjev, ki so že povsod. Kriza ali kar pokop Slovenstva? Brez odločne drže narod zanesljivo ne bo preživel.
Gospod Pahor dobro ve kaj govori. Vsaj Slovenci bi ga morali poslušati.
lojzezgaga
# 31.12.2010 ob 13:55
Gospod Pahor ima prav! Da je to res, dokazujejo vaše objave na forumu! Zelo sem razočaran nad vami Slovenci, res ne razumete jugoslovanske komunistične internacionalistične ideologije. Očitno ste tako indoktrinirani, da sploh ne zaznate in ne razumete, kaj je gospod Pahor želel povedati. Z temnopoltim županom Pirana ni nič narobe, če ste ga izvolili, pač temu ni kaj dodati. Želeli ste in imate ga. Upam da bo dober župan, drugo pa je ali je sposoben funkcijo tudi opravljati.
Težava pa je kaj je z vami, dragi Pirančani. Bossman je bil postavljen na listo bivših komunistov zato, ker so vrli politiki stranke presodili, da nihče od domorodcev na listi bivših komunistov nima možnosti za izvolitev oziroma so predpostavili, da bo v nasprotnem primeru izvoljen nekdo iz neke druge stranke. Mimo grede naj omenim, da Bossman slabo govori slovensko, kar je najmanj zelo moteče. Torej gospod Pahor je želel povedati, da je problem v internacionalizmu napram nacionalizmu, to pa je, da ni važno kdo in kakšen je nekdo, važno je samo to, da je ideološko na naši strani tudi če je marsovec. Internacionalizem torej ni problematičen, nacionalizem pa je.
Vsem želim srečno novo leto, še posebej gospodu Bossmanu
juster
# 31.12.2010 ob 13:49
1) Slabo je da slovenska občinska skupnost v ?iranu nima osebnosti za župansko mesto? Bossman po 35 letih ne kvalificira v to skupnost? Zakaj že ne? Ker ni bel/tam rojen? Moram nadaljevat misel?

2) izvolitev temnopoltega župana je odraz ideologije jugoslovanskega internacionalizma? lol? To sploh nima smisla no.

Žalost žalost.
vihraviuporabnik
# 31.12.2010 ob 13:35
Boris Pahor, ima v svoji razlagi, žal popolnoma prav.

Ljudje, ki smo okusili, preko časa veliko gorja, vidimo
kljub starosti bolje in tudi kljub gluhosti imamo zelo
izostren sluh za tozadevno politiko.
Herta
# 03.01.2011 ob 12:15
Anton Martin Slomšek je napisal je bil tisti, ki je napisal En hribček bom kupil. Slomšek je bil veliki buditelj narodne zavesti. V svojih pridigah, pismih in govorih je odločno zagovarjal slovenstvo, vrednost materinega jezika in dolžnost živeti iz duhovnih in narodnih korenin. Toda nikdar ni poniževal drugih kultur ali jezikov, zato ostaja tako velik in posnemanja vreden.

Boris Pahor je konec leta 2010 dejal: Toliko smo dali za tisti košček zemlje, zdaj pa imaš črnega župana. Moj bog, kje je tu narodna zavest?
kozi
# 03.01.2011 ob 09:46
Od vsega kar je povedal, ste se zapičili samo v to, kar je nekako trendovsko pri nas....
V kao neki rasizem, oz. v neko fobijo ali nestrpnost....

Dajte vsaj vse skupaj povzeti in si ustvarite celotno sliko.
Boris hvala ti za vse.
AlFe
# 02.01.2011 ob 03:48
@ suraci
Da, tako je.
Kraner
# 01.01.2011 ob 18:58
Moje mnenje je pa gospod Pahor da so prebivalci Pirana pokazali izjemno zavest ko so izvolili nekoga ki je priseljenec in hkrati uspešen član skupnosti ki z ničemer ne napada slovenskih vrednot,to je prava multikulturnost,ko priseljenci obogatijo in prispevajo svoj delež skupnosti kjer živijo,samo vi gospod Pahor ste očitno presenilni da bi to dojeli.
biberkopf
# 01.01.2011 ob 18:52
Da imajo Slovenci premalo zavesti kar se vidi v Piranu kjer imajo temnopoltega župana,je djal Boris Pahor.
Pa kaj so se mu možgani že čisto skisali da take ven meče,marsikje bi šel pred sodišče zaradi take izjave.
rostavili
# 01.01.2011 ob 13:57
če bi imeli več takih Pahorjev mislim Borisov seveda, in ne Borutov :) bi bila slovenija boljša država, bolj poštena, povezana, pokončna, in ponosna...
če pa razmišljamo tako kakor nas tega uči "grozd" ker je nevede in nehote dovolil družbenim nad strukturam, sistemom da so ga lahko hinavsko vzgoji, zmanipulirali, in predvsem na ta način družbeno indoktrinirali potem pa nastopijo težave,
lohko pa ti povem da si v zmoti ker v avstriji tvoj predlog ne bi šel skozi, pravtako ne v švici, ker so to ljudje na višji stopnji z bogato tradicijo in kulturno dediščino, redvsem pa niso hlapci oziroma gastarbajterji, kakor mi, ker smo vedno riti brisali ali italijanom ali pa bogatim avstrijskim plemičem in za take nas vsi tudi imajo, zato ker vedo, da smo tihi, mirni, ubogljivi,ustrežljivi, a v istem tonu pa nismo zvesti ponosni in pošteni, ker se lahko za 1 eurocent boljšega plačila prodamo drugemu gospodarju,
avstrijci pravijo: "arbajt si sloveniše, turkiše, jugoslavišpe, albaniše, bosaniše...ih bin haimadinst haider " delajo pa naj omenjeni našteti hlapci, no in samo pomislimo kam nas kategorizirajo in za koga nas imajo,
ker dejsto pač je da nas nihče resno ne jemlje in ne upošteva, ker za nas je vse sprejemljivo vse kar je tuje je boljše od našega in vsak slocvenec ki tako razmišlja kakor ti je vse preveč servilen in ustrežljiv, zato nas ne jemljejo resno in smo to kar smo, še najbolj se to odraža in zasledi na naših prodajnih policah ko vidiš da na izdelkih ni navodil v slovenščini so samo v angleščini pa v češčini in hrvaščini, vemo da hravti niso del evropske skupnosti in jih dosti bolj upoštevajo kakor nas slovenčke to je žalostno nas imajo pač za servilne ustrežljive ubogljive pridne, zato nas ne upoštevajo in ne jemljejo resno, hrvati pa so dosti bolj ponosni in se znajo postaviti zase, zato jih bolj upoštevajo,
na hravškem ne boš zasledi slovenskih ravnatekljev šol in direktorjev kar za slovenijo ne velja, pravtako v srbiji ne boš videl slovenski županov, kar za slovenijo spet ne velja, pri nas v sloveniji nam lahko po zalugi tako mislečih "grozdkov" vsak pride, si nas podredi osvoji in nam zavlada, nam pere možgane in prodaja muda za bubrege, itd...
veza
# 01.01.2011 ob 11:49
Kot ni bilo prav, da je bil Boris Pahor v Sloveniji kot pisatelj v preteklosti popolnoma prezrt, ni bilo najbolj na mestu, da so si ga v zadnjih letih podajali in se kazali z njim na vseh prireditvah, tako v zamejstvu, Sloveniji, Italiji. Kar ne bi bilo nič narobe, vendar v poplavi govorov, intervjujev, tiskovnih konferenc, je nekako moralo priti tudi do kakšnega spodrsljaja in zgodil se je na najbolj neprimernem primeru - županu Bossmanu. Pahor dejansko nima nič proti njemu, ampak v svojem furioznem razmišljanju se ja narobe izrazil in to mu lahko zaradi okoliščin lahko oprostimo.
Pa vsem tistim, ki zanj niso vedeli, dokler ga niso "odkrili" Francozi- ne vem, koliko ste ga prebrali, sam se ga poskušal brati, pa sem odnehal po nekaj straneh, ker mi njegov "jezik" ne teče in tudi , če bo dobil Nobelovo nagrado, bom ostal pri tem stališču, spoštujem pa ga kot borca za pravice manjšin in zavednega Slovenca!
gula
# 01.01.2011 ob 08:56
@ rush1

Nekaj čistokrvnih Slovencov nas je pa še, če si ti križanec moje sožalje...
Nacijonalna zavest vam je nekaterim nepoznana, zato trdite da je ni....
Zavest je, in bo pa če vam je polslovencem prav ali pa ne Pahorja razumem ker če "zamejci " ne bi bili zavedni danes v okolici Trsta ne bi več slišali slovenske besede. Več ne bom komentiral ker bi bil sovražni govor, vsaj po mnenju nekaterih neslovencev...
kl3n0v
# 31.12.2010 ob 19:19
Joj omejenci obcutljivi. Ko bi le premogli toliko brihtnosti, da mu ne bi bilo treba 2x razlagati...Mlinarji levaški...
mandingo
# 31.12.2010 ob 17:57
ciracara
Kaj blodiš.Ali ni Arnold guverner Californije?Ali pa te ne moti slučajno barva kože?!
ciracara
# 31.12.2010 ob 17:36
Vsi tisti ki blatite g.Pahorja ste isti drek kot so bili nekateri slovenci od zmeraj! Pahor ima prav kar je povedal!
Izgleda pa do so v Piranu tako nespospbni, da potrebujejo za župana tujca! Me zanima če bi se to kje na zahodu zgodilo!
Kazalo