KPK in del poslancev meni, da odbor z razpravo o konkretnih primerih posega v neodvisnost komisije. Foto: BoBo
KPK in del poslancev meni, da odbor z razpravo o konkretnih primerih posega v neodvisnost komisije. Foto: BoBo
false
V SDS-u so izrazili nezadovoljstvo z globami Informacijskega pooblaščenca. 'Nas so oglobili kar osemkrat, druge pa trikrat,' pravijo v stranki. Foto: BoBo

Odbor v nadaljevanju sredi junija prekinjene razprave o neodvisnem in zakonitem delovanju organov, kot sta Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) in Informacijski pooblaščenec ni sprejel predlaganega sklepa, naj odbor vladi predlaga pripravo zakonskih sprememb, s katerimi bi se zagotovilo zakonito in neodvisno delovanje omenjenih organov.

Razpravo o delu Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) in Informacijskega pooblaščenca so zahtevali v SDS-u. Prepričani so, da nekateri primeri kažejo, da oba organa delujeta politično pristransko in sprejemata ustavno sporne odločitve.

SDS: Nas so največkrat oglobili
Pri Informacijskem pooblaščencu je SDS med drugim zmotila domnevna neenakopravna obravnava političnih strank. Anja Bah Žibert (SDS) je opozorila, da je pooblaščenec v času, ko je to mesto zasedala Nataša Pirc Musar, politične stranke oglobil enajstkrat, pri tem SDS osemkrat, vse preostale pa trikrat.

Pri KPK-ju pa je SDS zmotilo poročilo, ki ga je pri preverjanju premoženja predsednika te stranke Janeza Janše sprejel senat KPK-ja, vrhovno sodišče pa ga je pred kratkim odpravilo. Poročilo je imelo "osebne in politične posledice", kljub temu pa zanj ni nihče odgovarjal, je dejala Anja Bah Žibert. Opozorila je še, da je Računsko sodišče KPK-ju za poslovanje v času, ko ga je vodil zdajšnji pravosodni minister Goran Klemenčič, izdalo negativno mnenje.

Mojca Prelesnik: Ni bilo zlorab prava
Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik je v odgovoru navedla, da se večina očitkov sicer nanaša na delo njene predhodnice Nataše Pirc Musar. "Kljub temu si upam trditi, da pri delu Informacijskega pooblaščenca nikoli ni bilo zlorab prava in jih tudi v prihodnje ne bo. Vsaka odločitev je podvržena tudi sodni obravnavi," je dejala.

Neprimerno se ji zdi tudi preštevanje, kolikokrat je bila posamezna politična stranka oglobljena. "Vsako zadevo Informacijski pooblaščenec obravnava na podlagi prijave, na katero se mora odzvati in se ne more obrniti stran," je dejala.

Štefanec: Nepravilnosti so bile odpravljene
Predsednik KPK-ja Boris Štefanec je glede negativnega mnenja Računskega sodišča priznal, da so se pri poslovanju KPK-ja pojavile nepravilnosti, a je dodal, da so bile vse odpravljene.

Glede poročila o premoženjskem stanju Janše pa je opozoril, da gre za zadevo, ki je še vedno odprta. "O odprtih zadevah pa ne želim govoriti," je dejal Štefanec.

Posega odbor v neodvisnost KPK-ja?
Precej razprave se je vrtelo okoli vprašanja, ali lahko odbor DZ-ja obravnava konkretne primere, ki jih vodita KPK-a in Informacijski pooblaščenec. Štefanec meni, da lahko DZ nadzira KPK le prek letnih poročil, ki mu jih mora ta pripraviti, obravnava konkretnih primerov pa po njegovi oceni pomeni poseg v neodvisnost komisije. Tako so ocenjevali tudi poslanci SMC-ja.

"Neodvisnost ne pomeni, da je nekdo nedotakljiv in da mu je dovoljeno kršiti zakonodajo," pa je na to odgovarjala Anja Bah Žibert.