Odnosi med Slovenijo in Veliko Britanijo so tradicionalno odlični, meni Türk. Foto: EPA
Odnosi med Slovenijo in Veliko Britanijo so tradicionalno odlični, meni Türk. Foto: EPA

To bo njuj prvi uradni obisk v Sloveniji, predsednik Danilo Türk pa je ob tem izrazil zadovojstvo, ker se je britanska kraljica odzvala vabilu, kar po njegovem mnenju potrjuje tradicionalno odlične prijateljske odnose med Slovenijo in Združenim kraljestvom Velike Britanije in Severne Irske.

Obisk so že potrdili v uradu predsednika republike in v Buckinghamski palači, novico o obisku pa so že objavili na uradni spletni strani kraljeve družine. Iz Slovenije bo britanska kraljica odšla še na Slovaško.

Dobro gospodarsko sodelovanje med državama
V sporočilu urada predsednika države so še zapisali, da so bili diplomatski odnosi med Slovenijo in Veliko Britanijo vzpostavljeni leta 1992, sledilo pa je odprtje veleposlaništev obeh držav. Medsebojno sodelovanje med državama je odlično na vseh ravneh, še zlasti tesno pa državi sodelujeta na področjih podnebnih sprememb in energetskih politik, ekonomskih refrorm znotraj Evropske unije, evropske sosedske politike in pri politiki Eu-ja do Zahodnega Balkana.

Britanski izvoz v Slovenijo je leta 2007 dosegel 300 milijonov evrov, slovenski izvoz v Veliko Britanijo pa je znašal približno 470 milijonov evrov. Menjava med državama sicer od leta 1992 z občanism nihanjem narašča. Povečuje pa se tudi število obiskov britanskih turistov v Sloveniji.