Slovenija
nakupovanje
Preden nas zajame praznična nakupovalna mrzlica, dobro premislimo, ali lahko ljubljene razveselimo še kako drugače kot le s kupljenimi darili. Foto: EPA
       A to je zgolj en dan, ki ni dovolj za kakršno koli spremembo potrošniških navad. Te moramo uveljavljati vsak dan in spreminjati svoje vzorce potrošnje v smeri vzdržnosti.       
 Nevladne organizacije
VIDEO
Upor proti brezglavemu na...

Dodaj v

Čezmerno nakupovanje škoduje okolju in ustvarja nevzdržne delovne razmere

Jutri oznamujemo dan brez nakupov
27. november 2015 ob 16:12,
zadnji poseg: 27. november 2015 ob 16:29
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Pretirano potrošništvo ima številne škodljive posledice, ki jih bodo čutile tudi prihodnje generacije, ob jutrišnjem dnevu brez nakupov opozarjajo nevladne organizacije.

Predsednica društva Focus Živa Kavka Gobbo pravi, da želijo s tem dnevom opozoriti na zgrešene nakupovalne navade: "Sploh v predprazničnem času, ko še posebej nakupujemo pretirano. Želimo opozoriti in spodbuditi premislek o naših praksah in o tem, kaj bi nas in tiste, ki jih obdarujemo, zadovoljilo bolj kot neki material, ki povzroča škodo vse naokoli."

Predsednica društva je opozorila, da "tudi decembrski dobri možje zagotovo ne bi želeli podarjati stvari, ki uničujejo okolje in ustvarjajo nevzdržne delovne razmere".

Naša družba nakupovanje spodbuja
Psihologinja in avtorica knjige Skrita uganka denarja Katja Z. Istenič je ob tem poudarila, da občutek zadovoljstva, ki ga posameznik občuti ob nakupu, zelo hitro izzveni, saj se na kupljeno stvar navadi. Poleg notranjih vzgibov za nakupovanje, pravi psihologinja, obstajajo tudi zunanji - živimo namreč v družbi, ki nakupovanje spodbuja, hkrati pa se ljudje nikjer ne morejo naučiti razumnega odnosa do denarja.

Opozorila je, da so ljudje pod nenehnim pritiskom, da naklonjenost do soljudi izražajo z darili, vendar za to obstajajo tudi drugi načini.

Dan brez nakupov je neuradni dan protesta proti potrošništvu. V Sloveniji ga letos oznamujemo v soboto, poleg Focusa - društva za sonaravni razvoj sodelujejo še BUNA, Ekvilib Inštitut, Smetumet Ked, FLOR - Etično nakupovanje, Društvo 5. maj, Sekcija Mladi za varnost, 3muhe ter številni prostovoljci in posamezniki.

.

Isteničeva predlaga tudi, da se nakupe načrtuje vnaprej, saj se tako lahko izognemo nakupovanju nepotrebnih stvari. "Če pa se znajdemo v položaju, ko bi nekaj kupili impulzivno, se je dobro za hip ustaviti in premisliti, ali to stvar resnično potrebujemo," je še pojasnila.

Živimo na račun prihodnjih generacij
Kavka Gobbova je opozorila na posledice čezmernega nakupovanja na okolje. Po besedah predsednice Focusa je zgovorno že samo dejstvo, da "smo avgusta porabili celoten letni proračun naravnih virov; se pravi, da si izposojamo od prihodnjih generacij".

Potrošniška mentaliteta je po njenih besedah škodljiva tako za posameznika kot za okolje. "Očitno je z gospodarskim sistemom tudi nekaj narobe, če moramo trošiti na način, da si spodkopavamo Zemljo, na kateri živimo ... Planet je samo eden, mi ga potrebujemo, on pa nas ne," je še dodala.

Sa. J.
Prijavi napako
Komentarji
josh k.
# 27.11.2015 ob 17:39
Jutri dan brez nakupov ? Super, potem ne bo gužve, bom lahko šel na šoping in ne bom imel problemov z iskanjem parkinga... Šalo na stran, zaradi mojih potrošniških navad, bi propadli prav vsi nakupovalni centri...malo se moramo res umirit, saj ustvarjamo samo smeti...
General
# 27.11.2015 ob 22:51
DrMinistr
# 27.11.2015 ob 17:56
Čezmerno nakupovanje škoduje okolju in ustvarja nevzdržne delovne razmere

Aleluja! Odkrili ste toplo vodo!
Samo marsikomu bo to jasno šele ko...kako že gre..."Ko bo posekano zadnje drevo, ujeta zadnja riba in zastrupljen zadnji potok..."
i love bass
# 27.11.2015 ob 18:22
v vsaki vasi eno trgovino odprto do 1ih pop., vse druge ob sobotah in nedeljah zapret!!! Raja ne ve, kam bi se dala, in hodijo bv v trgovine gužvo delat, bedneži brez lajfa
komsomolec
# 27.11.2015 ob 16:53
enkrat na mesec po fasng in čao.
Knight Kant
# 27.11.2015 ob 16:47
Jutri, da je dan prez nakupov? Še dobro, da sem včeraj do vrha napolnil shrambo, hladilnik in zamrzovalnik. Sedaj lahko zaradi mene do Božiča razglasite mesec brez nakupov.
el CARTEL
# 27.11.2015 ob 21:19
seveda daleč največji neumneži na tem svetu so lastniki telefona apple. to je vrhunec potrošniškega črednega nagona.

da podpiraš podjetje za katero je splošno znano da imajo "sweatshop" v aziji (kjer nameščajo mreže da jim delavci ne delajo samomorov), ga ti s svojim težko prisluženim denarjem podpreš da še naprej izvaja take stvari... bolano.
vsak, ki ima apple je soodgovoren po proporcionalenem deležu za vse tiste smrti in poskuse samomora.
Yoda
# 27.11.2015 ob 20:47
A nismo imeli referenduma o nedeljskem delovniku za trgovine?
DrMinistr
# 27.11.2015 ob 18:33
Sicer (če bi res delovali v korist državljanov in tudi prihodnjih rodov, ne samo kapitala) bi lahko naredili tudi razni organi, kot je npr. evropska komisija.
Nekaj predlogov:
-tehnološki izdelki (telefoni, račinalniki,...) morajo biti narejen tako, da se lahko menja čim več rezervnih delov, ne pa da se pokvari ena malenkost, pa je cel telefon za v smeti
-nov model istega izdelka bi se lahko na policah pojavil šele, ko bo od prejšnjega modela potekel določen čas (npr. 1 leto), ne pa da mamo vsake pol leta ali še manj nov iphone
-proizvajalec bi bil dolžen zbirati pokvarjene/amortizirane izdelke ter jih dokazano reciklirati v čim večjem možnem odstotku
Pa še bi lahko našteval. Vem da je marsikatera od teh pobud v nasprotju z idejami svobodne trgovine (al kaj so že tiste floskule), vendar se je potrebno zavedati, da današnji model potrošništva preprosto nezdružljiv s preživetjem človeške vrste na dolgi rok.
kovček
# 27.11.2015 ob 20:27
Pretirano potrošništvo ima številne škodljive posledice, ki jih bodo čutile tudi prihodnje generacije, ob jutrišnjem dnevu brez nakupov opozarjajo nevladne organizacije.

To je treba razložit tud otrokom!
pašeresje
# 27.11.2015 ob 18:49
Čezmerno nakupovanje škoduje okolju in ustvarja nevzdržne delovne razmere

Se strinjam.

Prekomerno potrošništvo je kot psihična bolezen, odvisnost, kompenziranje za kakšen drug manjko ali pa nek površinski način doseganja socialnega statusa, kao jaz imam pa to....Hkrati je pa podprto z reklamami na vsakem koraku, po TV, v celotni kulturi...
Medtem ko kdo drug pa komaj skozi mesec pride.

Ljudje gledajo samo na materialnost, še za otroke nimajo več časa.
Mimobeznik
# 27.11.2015 ob 17:09
Kriza je spremenila način razmišljanja, banke več ne morejo uturit 5-10 kreditnih kartic potrošnikom, še pri eni imajo težave pri mlajši populaciji.
evaevi
# 29.11.2015 ob 09:05
kaj je 'čezmerno nakupovanje?'
poznam samo sebi podobne, ki z listkom prihajamo v trgovino po neobhodno.
Knight Kant
# 28.11.2015 ob 13:09
el CARTEL --- 27.11.2015 ob 21:19
seveda daleč največji neumneži na tem svetu so lastniki telefona apple. to je vrhunec potrošniškega črednega nagona.

da podpiraš podjetje za katero je splošno znano da imajo "sweatshop" v aziji (kjer nameščajo mreže da jim delavci ne delajo samomorov), ga ti s svojim težko prisluženim denarjem podpreš da še naprej izvaja take stvari... bolano.
vsak, ki ima apple je soodgovoren po proporcionalenem deležu za vse tiste smrti in poskuse samomora.

-------------

Poudarjaš drugo plat bolezni, ki seveda ni tako ozko vezana na Apple. Če ostali proizvajalci uporabljajo slabe prakse v manjši meri, za to ne gre kaznovati samo Appla.

Osnovni problem pri Applu je da je Jobsu po njegovi izkušnji s Pixarjem in Hollywoodom po njegovem povratku na čelo Apple uspelo s seboj pripeljati Hollywoodske prakse trženja filmov. Od takrat si vsi uporabniki Apple(i) prizadevajo "ogledati" naslednje nadaljevanje Apple(i+1) že na prvi vikend predvajanja - od tega je odvisen uspeh produkta. Tisto temeljno vrašanje, zakaj bi kdo sploh hotel videti Home Alone II, v katerem se istim igralcem na rahlo drugačen način zgodijo točno enake stvari kot v Home Alone I, je za nas "zarukane konzervativce" nerešena uganka, enako kot tista, zakaj bi moral nekdo po dveh letih svoj še vedno delujoči iPhone 5 zamenjati za iPhone 6. Saj vendar si je iPhone 5 kupil zaradi trajnosti in tehnološke superiornosti Applovih produktov. Ali pa ga ima morda zaradi jabolčka, narisanega na hrbtni strani naprave, ki je pri iPhone 6 morda narisan na prepoznavno drugačen način? Tukaj jaz vidim problem potrošništva.

Tisto, kar je posledica tega potrošništva v globalnem svetu (druga plat medalje) in na kar opozarjaš zgoraj, čeprav jaz še zdaleč ne gledam na stvar tako radikalno (ocenjevanje etike proizvajalce ipd), pa sem v duhu tega tvojega komentarja pred kratkim komentiral v kontekstu "našega" odnosa do migrantske krize.

rudes --- 10.11.2015 ob 06:54
Prav tako pa me zaboli spoznanje, kako gnila država smo. Medtem, ko na eni strani "kapom i šakom" pomagamo veletoku ljudi, ki se vali čez Slovenijo, pri tem požiga začasna bivališča, odmetuje v obcestne jarke darovane predmete in hrano, se nam doma dogajajo žalostne zgodbe kot je ta.

Knight Kant --- 10.11.2015 ob 10:41
In mene zaboli spoznanje, kako gnila družba smo, ko globalizacijo sveta razumemo kot svojo pravico, da lahko v neomejenih količinah kupujemo drage izdelke, ki jih poceni izdeluje izjemno slabo plačana delovna sila na drugem koncu sveta in pri tem od svoje države pričakujemo, da nas bo "zaščitila" pred posledicami hudih socialnih nesorazmerij, ki jih s tem nakupovanjem povzrčamo --- da o vojnah, ki jih povzroča ta globalni imperializem sploh ne govorimo.

Bi ti na ramenih tovoril umazano in prešvicano obleko, ki je nimaš kje oprati na več tisoč kilometrov dolgem maršu, s katerim rešuješ svoje življenje in življenje svojih otrok, če so ti ljudje, ki si sicer zatiskajo oči pred vsemi socialnimi krivicami iz prejšnjega odstavka, pripravljeni priskočiti na pomoč vsaj s svojo (sveže oprano) obrabljeno obleko, ki so jo, namesto "na gnoj" odvrgli v namenske kontejnerje? Socialni status družine iz tega članka je neizpolnjen sen večine od teh tisočev (pravzaprav milijonov) migrantov!
elGoyc
# 28.11.2015 ob 10:04
@nickhrast
Naj mi že kdo enkrat razloži zakaj je fotoaparat po pol leta zastarel. Ker nima 17,5 ampak 16,5 megapikslov? Ali telefon? Ker nima 8 jederni procesor, ampak samo 4? In nato ljudje iskreno verjamejo, da bodo z 8 jedernim telefonom srečni, ali kar je še bolj smešmo, da ga potrebujejo.

In tu ne govorim o kakšnem hudem odporu proti novitetam ali asketizmu, ampak da svoj denar vlagamo v sebe ne v nekaj, kar naj bi bilo pol letu ali dveh navadna smet.
Da jemo dobro hrano, da se obenem počutimo dobro, ker podpiramo male lokalne proizvajalce in ne koorporaccij in vele-trgovcev, da vlagamo v doživetja, v potovanja, v knjige (ni mišljeno kt medij), kupimo lepe trajne izdelke, umetniške stvaritve, gremo na koncert, vrhunsko restavracijo itd. To so stvari, za katere se splača zapraviti naš denar, ker bomo zaradi lepih spominov, od njih nekaj imeli tudi čez 10 let.
Anves
# 28.11.2015 ob 08:26
Nikjer še nisem zasledil članka, ki bi opisoval , da je prekomerno potrošništvo največja in najhujša bolezen sodobnega časa..... ima različne negativne učunke na potrošnika na prodajno industrijo (zaposlene) ter na okolje. zanimivo pri tem je da se največja trgovska podjetja reklamirajo v javnosti kot družini prijazna podjetja čeprav so ravno nasprotno od tega in v veliki večini dejavno in zavestno izvajajo mobing nad zaposlenimi (tudi v Sloveniji) . Oglaševanje (medijsko , spoletno) trgovcev je preseglo že vse meje normalnosti in dobrega okusa tako, da me res zanima če se ne bo oglaševanje zakonsko reguliralo v kateri smeri se bo eskaliralo v sofisticiranem nasilju do potrošnikov s psihološkim sugeriranjem k skoraj obveznem nakupu nepotrebnih stvari.
nikhrast
# 27.11.2015 ob 23:47
Saj se pritožujete da preveč varčujemo, pa naj folk zapravlja, se vsaj denar obrača.
Tehnologija se pa tako hitro spreminja, da po pol leta je aparatura zastarela, če se pa pokvari ali polomi, se pa večinoma ne splača nesti v popravilo.
Poglej "TV vojno" zdaj v Ameriki, veliko televizijo dobiš že za nekaj več kot $100. Ej, bi nesli ene pet let staro televizijo v popravilo, stran vržeš. Doma pa imamo praktično vsak svoj TV, pa svoj laptop, svojo tablico, svojo kamero..., po pol leta pa tako zastara.
marialorca
# 27.11.2015 ob 21:22
Oprostite nevladne organizacije, ker bom jutri moral skozi TUŠ ali MERCATOR in svojim otrokom kupiti KRUH IN MLEKO .... če bi to pobudo prej opazil, bi ZAPRAVLJAL ŽE DANES, moji mulčki pa bi razumeli, da je kruh "malo bolj suh", ker ati ni bil v trgovini.
kopibrejk
# 27.11.2015 ob 20:07
Dan brez nakupov je dobra priložnost za šoping.
de_maistre
# 27.11.2015 ob 19:41
Ce ti je nekaj zares vsec, bos to cenil tudi deset let po nakupu!
cvirn1
# 27.11.2015 ob 18:33
Pa ravno jutri se odpravljam nakupovat Miklavževa darila :D
tedy123
# 28.11.2015 ob 11:42
...denar naj kroži in tisti, ki ga imate ga potegnite iz svojih žepov... tistim, ki so se na začetku krize izmislili varčevanje pa antinobelovo nagrado, idiotizem, ravno zaradi varčevanja se je kriza še bolj poglobila, zapirala so se podjetja ipd. ... torej boli me k... kdaj se začne neko praznovanje itd., naj troši denar kdor ga ima... in pozabljate da so povsod zaposleni vaši najbližji, sorodniki, znanci in da oni izgubljajo službe zaradi nekih vaših nabijanjih o zaslužkih tega in onega, torej naj zapravlja kdor ima oz. vsak po svojih zmožnostih...!!!
Haloo
# 28.11.2015 ob 11:29
Je to vabilo v nakupovanje ali se nam obetajo nove obdavčitve?
de_maistre
# 28.11.2015 ob 11:27
elGoyc
Vidis, tu se strinjam! Jaz sem v zadnjih sedmih letih porabil zajetno sumo na knjige,potovanja, koncerte in dolocene druge zadeve, ki jih ljubitelhsko zbiram pa mi niti najmanj zal. Po drugi strani pa mi taki kot je bila ena bezna znanka, ki je bila vidno prizadeta, ker so kupili precej drag avto, a je potem - o groza- cez slabo leto prisel nov model, ne gredo v glavo! Se najbolj smesno je to, da se je zdelo kot da pricakuje socutje. Moja teta ima pralni stroj iz sestdesetih, a dela kot urca, danes si pa lahko srecen, ce gospodinjske nprave zdrzijo pet let!
kozorog1973
# 28.11.2015 ob 07:43
mah jaz v "štrcunah" postanem živčn:)
veselo-na-delo
# 28.11.2015 ob 00:18
To ne prepriča nikogar, pa lahko nevem kaj pišejo tu gor, kdo hoče bo kupil za cel kamion, koliko mu bo pač denarnica zmogla.
Krive so trgovine še sploh pa reklame.
Pa to norijo ne ustavi še tako brihtna glava.
Kot pravijo glej kaki vredu avto ima sosed, jutri bom jas šel po še boljšega.
To pač je nekomu v genih in te dneve oziroma mesece komaj čaka.
Za naravo pa itak nekatere boli patak kaj bo za druge rodove pač rečejo Halooo pa kaj češ? Samo enkrat se živi.
Tako da, naj da Bog temu naslovu in članku veljanje, če bo tako.
el CARTEL
# 27.11.2015 ob 21:22
p.s. zakaj je ta dan v sloveniji v soboto, če pa je drugje danes?

mislim, osebno nimam kompulzivne potrebe da kupuje, ne danes ne jutri, le sprašujem se.

https://en.wikipedia.org/wiki/Buy_Nothin
g_Day

2015 date November 27, 2015
el CARTEL
# 27.11.2015 ob 21:17
Dan brez nakupov je neuradni dan protesta proti potrošništvu.

izkoristil sem ga - no shopping 4 me :)

se strinjam,
potrošnik je največje govoedo kapitalizma. še večje kot kapitalist. saj podpira kapitalista pri vseh njegovih nemoralnih početjih.

seveda nisi potrošnik če kupuješ zmerno in če ne vežeš svojo samopodobo/čustva (ali karkoli te je marketing prepričal) na stvari ki jih oni prodajajo.
de_maistre
# 27.11.2015 ob 19:44
Noben nikoli ni zivel po nacelu "kupuj samo tisto kar nujno potrebujes", po drugi strani pa folk danes kupi nekaj samo zato, ker je poceni, "moderno", "in", kar he spet druga skrajnost!
firtoh
# 27.11.2015 ob 19:29
In to se ujema s Črnim petkom,ki ga nam hočejo uturiti,kako?
el CARTEL
# 27.11.2015 ob 21:26
marialorca @ gre se za anti-konzumerizem, ki je življenski stil in ne enodnevna pogruntavščina.

tudi če jutri kupiš kruh, važno je, da se ostale dni vzdržiš kompulzivnega kupovanja. še posebej decembra.

ko pa že kupuješ, pa kupuješ le od moralnih delodajalcev (oz bolje rečeno od tistih katerih nemoralnosti se še niso razkrile javno), ker se pač v kapitalizmu voli s svojo denarnico.
Kazalo