Slovenija
Marko Zidanšek je z mesta predsednika stranke SLS odstopil zaradi slabega volilnega izida in neuvrstitve v parlament. Foto: BoBo
Stranko SLS bo do septembrskega kongresa vodil podpredsednik Primož Jelševar. Foto: BoBo
VIDEO
Jelševar prevzel vodenje SLS-a

Dodaj v

Do kongresa SLS-a bo stranko vodil podpredsednik Primož Jelševar

Strankin kongres predvidoma 29. septembra
13. junij 2018 ob 21:24
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Izvršni odbor SLS-a je odločil, da bo stranko do kongresa, ki bo predvidoma 29. septembra, vodil njen podpredsednik Primož Jelševar, ki je pred jesenskimi lokalnimi volitvami optimističen.

Organi SLS-a so na sejah v sredo analizirali izid zadnjih parlamentarnih volitev in kovali načrte za prihodnost stranke. Stranka SLS je na volitvah 3. junija z 2,62-odstotno podporo ostala precej pod parlamentarnim pragom, zaradi česar je ostala tudi brez prvega moža stranke, saj je predsednik Marko Zidanšek zaradi slabega volilnega izida odstopil.

Kot je v izjavi za medije ob robu razprave organov stranke ocenil Zidanšek, so javnomnenjske ankete v zadnjem tednu pred volitvami kazale porast podpore, a ravno zadnje pa so SLS-u spet kazale nižji delež glasov. Nekdanji predsednik SLS-a tako sklepa, da so se njihovi volivci ustrašili, da bi glas za SLS šel v nič. Je pa izrazil obžalovanje nad ravnanjem nekaterih nekdanjih članov SLS-a, ki so volivce nagovarjali, naj ne volijo SLS-a. Brata Marjan in Janez Podobnik sta namreč teden dni pred volitvami z udeležbo na strankinem taboru izrazila podporo NSi-ju.

Program je bil dober, kakovosten, pripravljen iz manifesta evropskih ljudskih strank, je dodal podpredsednik SLS-a Primož Jelševar. Je pa po njegovih besedah vprašanje, ali so ga glavni govorniki znali pred temi volitvami pravilno predstaviti.

Optimistično pred lokalnimi volitvami
Dejavnosti podpredsednika SLS-a bodo sicer v prihodnjih mesecih usmerjene zlasti v pripravo volilnega kongresa. Kot je povedal, so na izvršilnem odboru že predlagali skupino tistih članov stranke, ki so na volitvah dosegli nadpovprečno število glasov. Ti bi nato pripravili formalno analizo in tudi vodili ustrezne priprave najprej na kongres in nato na lokalne volitve, je pojasnil. Ravno glede izidov na prihajajočih lokalnih volitvah je podpredsednik Jelševar zelo optimističen. "Tu bo stranka pokazala svojo moč," je napovedal.

O imenih kandidatov za predsednika stranke Jelševar še ni želel govoriti. Kot je poudaril, ima stranka zelo velik kadrovski potencial, mnogo uspešnih županov in svetnikov, ne nazadnje tudi evropskega poslanca. Na vprašanje, ali o tem razmišlja sam, pa je odvrnil, da "v tem trenutku še ne".

Lokalni odbori se na lokalne volitve pripravljajo že od prejšnjih, je dodala podpredsednica SLS-a Jasmina Opec Vöröš. O nesoglasjih v stranki pa je povedala, da ima vsaka demokratična stranka različne poglede na določene stvari. Če te različne poglede zna pravilno usmeriti, pa lahko stranka raste, je poudarila.

G. K.
Prijavi napako
Komentarji
Valuk_
# 13.06.2018 ob 21:50
Kam je res padel tale SLS..

Enkrat med soočenji nisem videl da bi govorili o kmetijstvu, samooskrbi, itd.. ne tam so se spravili na neke begunce, in igrali neko histerijo s SDS. Jaooo, in tako nekarizmatičnih ljudi kot so v SLS že dolgo nisem videl.
jasej1
# 13.06.2018 ob 22:00
Ta SLS gre vedno nižje... Žerjav je bil zadnji ok predsednik, potem pa se je začel potop. Najprej Bogovič, potem Zidanšek, slabšega od Jelševarja pa bodo že težko dobili. Očitno niti nimajo kadrov, glede na to, da so imeli tudi kandidatko za predsednico porazno in nasploh porazne kandidate za poslance. Ko bi vsaj Pukšiča, Prevca in Presečnika obdržali, pa mislim, da niti eden izmed njih ni niti kandidiral na list.

S to stranko se bo zgodilo očitno enako kot se je z LDS. Napačni ljudje, posledično napačne programske točke in kaj drugega težko pričakuješ.
goskic
# 13.06.2018 ob 22:56
Sls, Slovenija ni samo Joža...
pejtevennazrak
# 13.06.2018 ob 23:04
Tisti Zidanšek res ni bil poslušljiv na soočenjih...
Sorrento
# 13.06.2018 ob 22:23
SLS je kot LDS, nekoč mogočen, zdaj de facto neobstoječ.
Bivši uporabnik
# 14.06.2018 ob 07:59
Politiki se vedno ne razumejo da ogromna vecina volilcev sploh ne bere njihovih programov ampak volijo osebe s karizmo ki mnogo oblubijo a potem malo uresničijo. SLS nima niti približno toliko vernikov kot jih ima SDS. Jansi tako stanje (razen pri štetju glasov) absolutno odgovarja saj na desnici ne trpi konkurence.
apatija
# 13.06.2018 ob 22:12
Upam,da se kmalu razpustijo. Ne rabimo staromodnih strank.
SamoRes
# 13.06.2018 ob 22:13
Namesto o podeželju so trobili skupaj z SDS o migrantih z neokusnimi plakati, pa so bili kaznovani. Najslabša volilna kampanja od vseh strank.
Najprej se distancirajte od SDS, populizma in začnite kaj delat za razvoj podeželja, pridelava hrane ni leva ali desna, tu je stotine mladih, ki delajo na ekološkem kmetijstvu, turizmu, vi pa o migrantih lepo vas prosim.
felipesko
# 14.06.2018 ob 09:43
Brata Marjan in Janez Podobnik sta namreč teden dni pred volitvami z udeležbo na strankinem taboru izrazila podporo NSi-ju.

Itak njihova podpora ne šteje,ampak zanimivo,kakšni idejni vodje so to....
Toliko o naših politikih,ki jim je "program" svetinja.....
liliput793
# 14.06.2018 ob 01:17
Nimajo moj glas. Zdej pa v jok.
Kazalo