Upokojenci napovedujejo zamnejavo nadzornikov, med novimi pa bodo tudi njihovi predstavniki. Foto: MMC RTV SLO
Upokojenci napovedujejo zamnejavo nadzornikov, med novimi pa bodo tudi njihovi predstavniki. Foto: MMC RTV SLO
Upokojenci
Tretjina zavarovancev Vzajemne je upokojencev. Foto: EPA
Upokojencem uspelo: izredna skupščina Vzajemne bo

Izredna skupščina naj bi bila septembra ali oktobra, ZDUS pa se bo s pooblastili članov udeležil tudi avgustovske redne skupščine Vzajemne, je povedala predsednica zveze Mateja Kožuh - Novak.

Upokojenci gredo nad nadzornike
Akcija zbiranja pooblastil za sklic izredne skupščine je po besedah Kožuh - Novakove sicer presegla vsa pričakovanja, saj je ZDUS prejel več kot 13.500 pooblastil, ki jih sicer potrebujejo za sklic skupščine. Akcija še traja, saj želijo pridobiti čim več naslovov ljudi, ki jih bo zveza prosila za pooblastilo za nastop na skupščini.

Na izredni skupščini, ki jo sklicujejo, da bi, kot je nedavno dejala predsednica ZDUS-a, "turbo kapitalizmu preprečili, da bi denar odtekal iz te velike blagajne," nameravajo zamenjati nadzornike. O novih članih nazornega sveta naj bi namreč odločala prav izredna skupščina družbe, med njimi pa naj bi bili tudi predstavniki upokojencev in sindikatov. Člane Vzajemne sicer sestavljata dve tretjini zaposlenih in ena tretjina upokojencev.

Na izredni skupšini nameravajo predvsem pregledati poslovanje Vzajemne in "temu primerno tudi ukrepati". ZDUS se sicer zavzema, da Vzajemna ostane neprofitna organizacija 900 tisoč članov, sredstva pa naj uporablja le za zdravstvene namene.

Averjeva grožnja z grafologom je "nonsens"
Mateja Kožuh - Novak je dejala, da je akcija upokojencev nepolitična, zato k sodelovanju vabijo tudi druge nevladne organizacije. Izjavo predsednika uprave Vzajemne Boštjana Averja, da bo družba najela grafologa in preverila, ali je podpisnik pooblastila tudi sam napisal številko police, označila za "nonsens" in dodala, da bodo o tem obvestili Agencijo za zavarovalni nadzor.

Predsednica ZDUS-a je tudi zavrnila očitke o konfliktu interesov, ker pri akciji sodeluje tudi član nadzornega sveta Triglava Mirko Miklavčič. Miklavčič je tudi podpredsednik ZDUS-a in "jasno je, da moramo njegova znanja uporabiti," je pojasnila Kožuh - Novakova. Miklavčič je član nadzornega svet triglava od aprila, akcija ZDUS-a pa se je začela januarja, je pojasnila predsednica zveze.

Upokojencem uspelo: izredna skupščina Vzajemne bo