Denarnica bo z današnjim dnem še malce bolj prazna. Foto: MMC RTV SLO
Denarnica bo z današnjim dnem še malce bolj prazna. Foto: MMC RTV SLO
S 1. marcem več podražitev
Vožnja z vlaki se bo podražila

Vozovnice za vlake bodo lahko po vladni uredbi dražje za največ šest odstotkov, kar dejansko pomeni, da bodo enosmerne vozovnice v povprečju dražje za 22 centov. A vlak kljub temu še vedno ostaja najcenejše prevozno sredstvo, saj je v povprečju za četrtino cenejši od avtobusov. Na Slovenskih železnicah si obetajo, da bodo s podražitvami letno dobili okoli 800.000 evrov več.
Zaradi višjih cen nafte je cene letalskih vozovnic dvignila tudi Adria Airways, ki ne izključuje novih podražitev.

Svoje storitve so podražili tudi pri največji slovenski izvajalki dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja Vzajemni. Brez popusta bo premija po novem znašala 24,62 evra (zdaj 23,25 evra), s triodstotnim popustom pa 23,88 evra (prej 22,55 evra). Gre za 5,89-odstotno povišanje oz. za 1,37 evra. V Vzajemni so podražitev utemeljili s tem, da bi brez nje letos imeli 14 milijonov evrov izgube.
Dražja oskrba in pošiljanje pisem
Od danes je dražja tudi oskrba za oskrbovance v domovih za ostarele. Podražitve znašajo od 2,1 odstotka do 4,9 odstotka oziroma od 0,32 do 1,12 evra, povprečju pa bodo te storitve dražje za 68 centov na dan. Odločitev za koliko bodo podražili svoje storitve pa je v pristojnosti vodstev posameznih domov.

Podražitve storitev v domovih za ostarele so zmotile tudi poslanca Zaresa Tadeja Slapnika, ki pravi, da bi pred dvigom cen storitev "pričakoval vsaj poglobljeno analizo poslovnega modela upravljanja različnih zavodov, ki bi lahko jasno pokazala, kje se pojavljajo določene pomanjkljivosti pri izvajanju storitev oziroma poslovanju posameznih zavodov".

Tudi Pošta Slovenije je z današnjim dnem podražila pošiljanje standardnega pisma v notranjem poštnem prometu, pošiljanje navadnega pisma do 20 gramov ter dopisnice, in sicer za tri cente. Nove cene so tako 27 centov, 31 centov in 27 centov.
V mednarodnem poštnem prometu je cena standardnega pisma po novem 40 centov (doslej 37 centov), navadnega pisma do 20 gramov 44 centov (41 centov), dopisnice pa 36 centov (33 centov).

S 1. marcem več podražitev
Vožnja z vlaki se bo podražila