Predsednik republike Janez Drnovšek mora mirovati. Foto: RTV SLO
Predsednik republike Janez Drnovšek mora mirovati. Foto: RTV SLO
Drnovškov osebni zdravnik, Sašo Kavčič Foto: RTV Slo

Drnovšek je za danes zaradi srčne aritmije odpovedal vse obveznosti. Kavčič je povedal, da so se težave predsednika začele včeraj ob 22. uri. Drnovšek je poklical Kavčiča, nakar so opravili EKG-pregled, ki je pokazal motnje. Zaradi atrijske fibrilacije so takoj uvedli terapijo, ker pa se stanje ni izboljšalo, so mu odsvetovali opravljanje vseh dejavnosti.

Atrijska fibrilacija je sicer ena najpogostejših motenj srčnega ritma. Bolniki ponavadi čutijo pospešeno neredno utripanje srca, pri naporu se hitro zadihajo, čutijo bolečine v prsnem košu, njihova telesna zmogljivost je manjša.

Znano je, da so Drnovška operirali 22. julija 1999 v ljubljanskem Kliničnem centru in mu odstranili desno ledvico, kjer so dan prej na pregledu odkrili tvorbo. Zatem so 22. aprila 2001 zaradi motnje srčnega ritma opravili rutinski poseg, s katerim so mu s pomočjo električne konverzije vzpostavili normalen srčni utrip.

Cukjati namesto Drnovška
Ker je Drnovšek odpovedal vse današnje obveznosti, je predsednik državnega zbora France Cukjati v imenu predsednika države ameriškemu kongresniku Jamesu L. Oberstarju za zasluge pri mednarodnem uveljavljanju Slovenije podelil zlati red za zasluge v diplomaciji.