Slovenija
Pilatus
Dva pilatusa se bosta upokojila. Foto: BoBo

Dodaj v

Država prodaja dva pilatusa

Potrebno je vplačilo varščine
16. avgust 2015 ob 11:14,
zadnji poseg: 16. avgust 2015 ob 11:36
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Ministrstvo za obrambo je objavilo javno zbiranje ponudb za prodajo dveh letal Pilatus PC-9, za kateri bi radi iztržili milijon evrov, ponudbe pa zbirajo do 22. septembra 2015 do 12. ure.

Interesenti si bodo letali, izdelani septembra 1990, lahko ogledali v začetku septembra, in sicer v Vojašnici Jerneja Molana v Cerkljah ob Krki. Tam bodo prejeli tudi podrobnejše podatke o letalih.

Ponudniki bodo morali ponudbi za nakup priložiti tudi potrdilo, da so plačali 100.000 evrov varščine. Ta bo izbranemu ponudniku vračunana v kupnino ali zadržana, če pogodbe ne bo sklenil. Tistim, ki ne bodo izbrani, pa bo brez obresti vrnjena v 15 dneh po poslanem pisnem obvestilu o izbiri, je razvidno iz poziva.

Letali z opremo in rezervnimi deli sta naprodaj po načelu videno - kupljeno, zato morebitne reklamacije po sklenitvi pogodbe ne bodo upoštevane. Najugodnejši ponudnik pa bo tisti, ki bo ponudil najvišjo ceno, je še navedeno v besedilu javnega zbiranja ponudb.

A. Č.
Prijavi napako
Komentarji
DirtyHarry
# 16.08.2015 ob 11:19
nej dajo na Bolho ta jajca
juk
# 16.08.2015 ob 12:34
Kakšni smešni komentarji. Pilatus je fantastično letalo za naše področje. Naši so jih z oborožitvijo tudi dobro nadgradili. Amerikanci ne hodijo več trenirat k nam ker so jih naši piloti z lahkoto sesuvali. Sem gledal posnetke manevriranja. Med hribi se skrije tako da ni šans da ga reaktivc opazi. Naši piloti so tudi izvrstno usposobljeni.
izo
# 16.08.2015 ob 11:29
jep, poslance naj dajo na dražbo, pa da vidimo to dodano vrednost, lol.
amigo
# 16.08.2015 ob 12:25
V svoji kategoriji spadajo Pilatusi med najbljša ali pa so celo najboljša. To kar vi pišete nima repa ne glave. Nabijanje pač.
pan
# 16.08.2015 ob 13:34
@Haloo

Jaz bi dodal še sokola, kar tako za povrh.

Jaz pa še vse futuristične piške F2000S, pa ladjo Triglav, pa patrie, pa hummvee-je, pa poljsko bolnišnico ROLE2, pa havbice 155mm, pa Erjavca, pa Janšo, pa Jankovića, pa veleposlanico iz Pariza, pa TEŠ6, pa avtocestni odsek Draženci - Gruškovje (z vinjetami vred), pa propadlo mariborsko Univerziado, pa vse banke, pa zavarovalnice, pa zastrupljeno zemljo okrog celjske cinkarne, pa pravosodje, pa zdravstvo, pa šolstvo, pa mojega tečnega zvedavega soseda, pa pivovarne, pa 4000 ton ostankov od plastičnih sveč na grobovih, pa Slovenija-ma-talent, pa BigBrotherja, pa Bar, pa Kmetija-išče-lastnika, pa Gostilna-išče-šefa, pa turške in mehiške telenovele, pa spravo, pa domobrance, pa RKC "Zvonove", pa "ni več dovoljeno hraniti živali na javnih površinah", pa še marsikaj,...

...aaaaampak, ....maaaaa, vinu pej use kar je prou - si utaknite u r't!!!
SamoRes
# 16.08.2015 ob 11:51
Če pogledate kdo in s kakšnimi imeni nam nadzira slovensko nebo se boste pokrižali, čeprav ste ateisti

Za nadzor nad slovenskim nebom je namreč sprva skrbel italijanski 5. letalski polk iz Cervie, ki je bil poimenovan po nekdanjem italijanskem letalskem asu iz fašističnega obdobja Giuseppeju Cenniju, sodeloval je v bojih v španski državljanski vojni in v napadih na Grčijo in Jugoslavijo in so ga sestrelili malce pred kapitulacijo Italije.

Madžarski 59. taktični polk pa je poimenovan po največjem madžarskem letalskem asu iz druge svetovne vojne Dezsőju Szentgyörgyju, ki je na ruski fronti in kasneje nad Madžarsko sestrelil kar 29 zavezniških letal, od tega 23 sovjetskih in šest ameriških. Med drugim štiri ameriške štirimotorne bombnike B-24.
mehko koleno
# 16.08.2015 ob 11:23
Kakor se drzava znebi nepotrebnih stvari,tako naj tudi razproda slovensko nesposobno politicno elito.
Priznam,to je pa ze prevec optiimisticno,kajti v aktualnih tezkih ekonomskih pogojih je se prav posebno tezko prodajati tisto ,kar nihce noce imeti...
Hegel
# 16.08.2015 ob 12:46
Kako vezo ima končna hitrost Pilatusa z njegovo namembnostjo? To je eno najboljših turboprop šolskih letal, kjer končna hitrost ni odločilni faktor nakupa. Halooo, ljudje.
pan
# 16.08.2015 ob 14:24
@neutrino

Imam občutek (kot si lepo napisal), da se šališ.
Seveda imaš prav.
Turbo-prop varianta - ki jo že imamo - se skriva ravno v odličnih Pilatusih (PC-9,...da ne omenjam švicarskega state-of-art - nadgradnje PC-21).
Po kotnih hitrostih se namreč v ničemer ne razlikujejo od - recimo - F-16 (kot "ferrariju" med supersoniki) in so namenjeni prešolanju pilotov na reaktivna (bojna) letala.
Očitno pa so tudi za nas omenjena letala (PC-9) postala predraga (vzdrževanje itd.).
Mokre sanje v podobi reaktivcev so sicer dovoljene. A, žal, samo sanje.
V regiji bivše SFRJ ohranjajo bojno sposobnost nadzvočnih prestreznikov (ali multirole komponente - z veliko omejitvami) le še Hrvati (ki so uspeli kolikor toliko spraviti v pogon eskadriljo 12 letal - Mig-21). Srbi imajo ogromno težav že z zagotavljanjem dežurnega para na Batajnici (29-ke brez rezervnih delov,...zdaj omenjajo možnost posodobitve njihovih - že zdavnaj odpisanih 21-k).
Denarja preprosto - ni!!!
Glede geografskih danosti Slovenije, se mnogi - v laičnem razmišljanju - križajo, ker "je ozemlje premajhno, da bi lahko nad Slovenijo obračali" in podobne nebuloze, ki nimajo nobene veze z realnostjo!
Problem je v strahotnih stroških omenjene komponetne vojaškega letalstva (šolanje pilotov in del zračnega transporta - s helikopterji, za domače potrebe - je povsem solidno urejen.
Prešolanje na enega od tipov letal, ki so jih "po zelo ugodnih cenah" nudili zavezniki (Američani z F-16, iz dela rezerve Nacionalne garde, ali Nizozemci z možnostjo MLU na istih), in kasneje nakup ali lizing (Švedi s SAAB JAS-39 Gripen), v nadaljevanju pa še vzdrževanje, rezervni deli (itd. itd. itd) je za našo državo, ki gre počasi po poti Grčije, tako enormno draga reč, da bi si nemudoma poslali kroglo v - glavo (ker v koleno smo si ga že zdavnaj).
Za neko osnovno (taktično) odvračanje, bi bilo najbrž dovolj že 8 do 12 britanskih Hawk-ov (4 100-tice in 8 200-tk, s čisto spodobno možnostjo sodobne oborožitve in avionike; mislim predvsem na Northrop Grumman AN/APG-66H multi-mode radar in AIM-120 AMRAAM ter AIM-9 Sidewinder, kot osnovno zrak-zrak oborožitveno možnost + mali arzenal air-to-surface možnosti, recimo začenši z AGM-65 Maverick).
Če malo pogooglaš boš hitro našel tudi ceno za eno letalo (18 milijonov angleških funtov za goli letalnik brez oborožitve).
Matematika kar hitro postane kruta, če pomisliš, da čedalje več otrok v šolah nima kosila!!!
SrMaček
# 16.08.2015 ob 11:22
Ne bi bil presenečen, če ju bo kupila, kot večino slovenskega kar Hrvaška in z njima nazirala suverenost savudrijske vale...
pan
# 16.08.2015 ob 14:30
@neutrino

No, vidiš!
Potem se pa oglasijo raznorazni @Barry Soetoro in začnejo z "obračanjem" reaktivnih vojaških letal nad Slovenijo!
Že dolgo trdim, da razni Bar-i, Gostilne, Kmetije in turške telenovele resnično povzročajo preveč škode!!! ;-)
dimmukomun
# 16.08.2015 ob 12:03
Sedaj nas bodo pa Američani prehiteli v vojni sili.
ponosnikmet
# 16.08.2015 ob 12:03
A te leteče kosilnice bi rad kdo kupil??
neutrino
# 17.08.2015 ob 02:52
Ampak eno vprašanje pa imam za res: Ves čas poslušam, da so pilatusi šolska letala za usposabljanje pilotov. Ok, kul. Ampak za kaj točno jih pa potem usposabljajo, glede na to, da naša vojska nima dejanskih bojnih letal?

To mi deluje, kot da bi mornarje in kapitane trenirali za plovbo z rušilci in križarkami, ki jih nikoli ne bodo videli.
pan
# 16.08.2015 ob 17:04
@ThinkIt

Sedi, pet!
Dobro si se naučil, zato dobiš ustno pohvalo.

Zdaj pa malo bolj resno.
"Realnost je, da tisti ki hvalijo pilatuse, kak so dobri nimajo pojma."
Sinko! Realnost je takšna, da je Pilatus PC-9 vrhunsko šolsko turbo-propelersko letalo!
Kot ti že ime nakazuje, gre za letalo s katerim se piloti šolajo za prehod na zmogljivejša, reakcijska (kot si pravilno ugotovil) letala.
Namen šolsko-bojnega letala PC-9 pa je lahko tudi čisto konkretno bojnega značaja.
Tudi naši PC-9M (Hudournik) so nadgrajeni ravno za takšne namene. Namreč, omogočati taktično podporo enotam na zemlji - iz zraka. Torej imajo lahko tudi čisto borbene naloge (še enkrat - v taktičnem smislu).
Za tvoje laično natolcevanje o "Rn reaktivec zbombardira letališče prej kot te muhe vzletijo. Pilatus pa tko ne more dohitet reaktivca.", pa je seveda treba še enkrat poudariti, da PC-) ni namenjen nalogam prestrezanja!
Malo manj Hollywooda bi predlagal v bodoče, pa kakšno dobro knjigo s področja omenjene tematike!
Za začetek svetujem obisk slovenskega letalskega portala sierra5.net.
Tam boš prebral - če boš utegnil - še veliko dodatnih koristnih informacij! Zastonj! ;-)
Želim prijetno branje!
barezi
# 16.08.2015 ob 16:30
Letali imenujmo Kučan in Janša pa naj se prodajo.
luckyss
# 16.08.2015 ob 15:56
V tej vročini bi prav prišel malo močnejši ventilator....torej kupim :)
pan
# 16.08.2015 ob 14:36
@Barry Soetoro

Kaj pa je tebe treba bilo, dete ljubo, dete lepo,...???

"...saj reaktivna letala še obračati ne bi mogla."

Primerjaj geografsko področje Singapurja in Slovenije, poguglaj malo za Singapore air force, potem pa še kaj napiši - če boš ugotovil, da bi morda lahko prijavil zagovor novega doktorata na temo zračne obrambe suverenih držav!
Pa brez zamere! ;-)
neutrino
# 16.08.2015 ob 13:54
Za Slovenijo pridejo v poštev samo propeleraši ali pa VTOL reaktivci. Ostalo je prehitro in bi že takoj po vzletu kršili zračni prostor ostalih držav.

(šala, ker vidim, da je danes nekam velik odstotek ljudi, ki vzamejo vse preveč dobesedno in resno)
offgrid
# 16.08.2015 ob 12:38
mogoče bo dovolj za žičnato ograjo...
zombiji pridejo kmalu
davide
# 16.08.2015 ob 12:03
pa kdo bo plačal milijonček za tale star pleh
CtrlDelete
# 16.08.2015 ob 15:25
Poznam dva pilota ki sta pripeljala prva dva Pilatusa v Slovenijo. Izjemna pilota! Izjemno letalo!
oziris.va
# 16.08.2015 ob 12:26
Zdaj nas lahko ZDA prisili, da bomo kupili katero od njihovih starih F modelov ...
CtrlDelete
# 16.08.2015 ob 15:30
Letalo Pilatus je izjemno trenažno letalo v Ameriški vojski. Uporablja se za prehod na F-16. Ima identičen katapultni sedež kot ga ima F-16. Ima značilen žvižgajoči zvok, ker ga poganja turbopropelerski motor. Je švicarske izdelave in ni poceni.
pd
# 16.08.2015 ob 13:41
janšo, zokija in vse premiere dajmo zastonj.
amigo
# 16.08.2015 ob 12:30
Očitno gre za dva Pilatusa, ki smo jih kupili prve in so bili predtem uporabljeni za promocijo za USAF. V tretjem se je ubil pilot Svetina, letalo pa je bilo uničeno.
Ejnštajn
# 16.08.2015 ob 18:35
@Farmergirl

Naslednjič, ko boš v Ljubljani, se za trenutek ustavi na kakšni razgledi točki in ozri okoli sebe.

Če se ti vsaj pribljižno sanja, kako potuje EM valovanje, boš dojela, zakaj en sistem v Ljubljani niti pribljižno ne pokrije Slovenije ;-)
ZeK
# 16.08.2015 ob 14:42
Letali z opremo in rezervnimi deli sta naprodaj po načelu videno - kupljeno, zato morebitne reklamacije po sklenitvi pogodbe ne bodo upoštevane.

ta klavzula bo nična, če bo kupec fizična oseba..
Haloo
# 16.08.2015 ob 12:53
Jaz bi dodal še sokola, kar tako za povrh.
vojnaslo45
# 17.08.2015 ob 10:21
Potem kupimo dva


Bomo vsaj lahko sami branili "naš" zračni prostor .
stoychi
# 17.08.2015 ob 08:32
evo pa je zdaj konec s slovenskimi zračnimi silami,
razen, če ne bomo zdaj kupili kakšen polomljen F16
bruhnmici
# 16.08.2015 ob 22:44
Pierre Clostermann - Leteči cirkus. / Tud s Spitom so sklatil kakšnega Me-262 dol. Branje toplo priporočam, kogar taka tematika seveda zanima.
Ejnštajn
# 16.08.2015 ob 21:15
@Farmergirl

Saj se mi je zdelo, da ne boš doela poante.

Bom pa zaključil z: le čevlje sodi naj kopitar.
jureimacure
# 16.08.2015 ob 19:14
Se pravi smo v vsaki varijanti v dreku. Očitno počakat, da pogrom mine, nato pa partizanska taktika.
ElTorro
# 16.08.2015 ob 19:01
Vojaški rok sem služil v enoti zračne obrambe ravno v času, ko smo imeli skupno vojaško vajo v okviru Partnerstva za mir z Nizozemci. Z našimi in njihovimi trenažerji smo s toplotno vodenimi raketami "streljali" na naša in njihova letala (Pilatuse in F-16).

Ko leti mimo F16 nameriš približno v smer hrumenja, in dobiš zajem tarče. Ko poskusiš nameriti na Pilatusa, se raketa prej zaklene na s soncem obsijan oblak, pobočje hriba ali bližnji gozd.

Za teren, kakršnega imamo mi, in za našo vojaško doktrino, so Pilatusi tudi v bojne namene bolj ustrezni kot kakšno bolj "Hollwoodsko" letalo.....

Mimogrede....rabljene F-16 (če že nekateri omenjajo to letalo) stanejo čez 10 mio. Torej 20 naših rabljenih Pilatusov. Verjemite, da bo 20 Pilatusov imelo neprimerno večji učinek, kot ena seksi šestnajstica.
Farmergirl
# 16.08.2015 ob 13:43
a bodo potem kupili vsaj dva bolj uporabna helikopterja, kot sta ta dva frčoplana??? a to sta tisti dve, ki sta ju podgani pilotirali tam po hangarju?
pd
# 16.08.2015 ob 13:36
če smo kupili predatorja, zakaj ne bi še 10 kom F35
angryjoe
# 16.08.2015 ob 12:46
ne more država prodajati ali nekaj početi, ker država je pojem oziroma geografsko politična tvorba, prodaja ministrstvo oziroma vlada ali pristojni oddelek na ministrstvu za obrambo, ki ga zastopa in predstavlja točno določena oseba ali skupina ljudi!


Država je pravna tvorba, ne zgolj politična in geografska.
Država je pravna oseba javnega prava in zato je sposobna imeti neko stvar, v tem primeru Pilatuse v lasti. Ministrstva pa so zgolj organi v njeni sestavi.
Haloo
# 16.08.2015 ob 12:09
Pričakujem, da bodo v začetku Septembra organizirali avtobusne prevoze za ogled teh lepotic. Pogrešal bom nizke prelete, ki sojih izvajali nad našimi kraji.
ThinkIt
# 19.08.2015 ob 14:06
Ki jih pišejo vojaški oglaševalci, da bi prikrili ubogost naše oborožitve, kar je realna situacija.

A čoln triglav boš tudi hvalil, kake zmogljivosti ma posebej prirejene za naše območje ter kako je to zmogljiva zadeva?
ThinkIt
# 19.08.2015 ob 14:05
@ pan

"Zdaj pa malo bolj resno."

Misliš sedaj pa tko, kot ti slovenska vojska govori, ki kot cela država nima denarja?
Bravo, v vojaški šoli bi ti dal pohvalo vojaček.

"Sinko! Realnost je takšna, da je Pilatus PC-9 vrhunsko šolsko turbo-propelersko letalo!
Kot ti že ime nakazuje, gre za letalo s katerim se piloti šolajo za prehod na zmogljivejša, reakcijska (kot si pravilno ugotovil) letala."

Otroček, zakaj šolat nekoga za druga letala, ki jih ne bo niti videl? Za naše razmere bolje da izvidniške cesne nabavijo, ki bi jih sklatili dolj kot pilatuse. Cestne bi mogoč pustil pr miru, k zgledajo civilne. Pa sj še vzletel nebi. Al si enen izmed nacionalistov, ki sm jim stopil na žulj?

"Namen šolsko-bojnega letala PC-9 pa je lahko tudi čisto konkretno bojnega značaja.
Tudi naši PC-9M (Hudournik) so nadgrajeni ravno za takšne namene. Namreč, omogočati taktično podporo enotam na zemlji - iz zraka. Torej imajo lahko tudi čisto borbene naloge (še enkrat - v taktičnem smislu)."

Namen je eno praksa pa drugo. Kako borbeno nalogo bo pa imel? kak ljubljanski nebotičnik preluknjat z luknjami al kako bogo kravo prestrašit? Sklatit dol pilatusa je kot muho z sprejem, če se gre zares. Protizračna obramba jih poje. Pa kaj pa lahko neki muh sploh naredi, če pride do vojne?

"Za tvoje laično natolcevanje "

Ni moje natalocevanje, ampak tvoje. Braniš nekaj, kaj so ti vbil v glavo, realnost je pa fantek neki druga.

Kaj naj berem, natolcevanje o zmogljivostih muhe, ko ti eno drugo letalo al pa v primeru vojne nasprotnik tole sklati dol kot balon?

No lahko pa še naprej bereš tele nonsense.
Omnipotence
# 17.08.2015 ob 22:24
hehe, mislim da je eden že zagotovo prodan
stoychi
# 17.08.2015 ob 08:41
ne pozabimo, da vsak mesec za NATO plačamo več kot 30 milijonov evrov, torej vsak mesec trije rabljeni F16, zdaj pa naj kdo zračuna, koliko takih F16 bi do zdaj že lahko imeli. ;)
JBT
# 16.08.2015 ob 22:13
proda o letali in naredimo ograjo na meji...
Epafrodit
# 16.08.2015 ob 21:41
Država prodaja dva pilatusa

Se zavedajo kako bo brez teh dveh supersonikov oslabljena naša obrambna moč?
ivod
# 16.08.2015 ob 21:28
.. dodajmo še Erjavca :)
tesnilo
# 16.08.2015 ob 19:55
"Hudournik" hahahahah
Ejnštajn
# 16.08.2015 ob 16:45
Če preslikamo razmišljanje povprečnega Slovenca v drugo področje:

Formula 1 je poden od podna, z njo ne moreš niti 5 ton lesa pripeljat nikamor. Vsak hijap jo poje za malico.
Majora
# 16.08.2015 ob 16:37
Joj, sami duhoviteži. Zeh.
ThinkIt
# 16.08.2015 ob 16:33
Realnost je, da tisti ki hvalijo pilatuse, kak so dobri nimajo pojma. To so jih naši vojaki učil fluskul. Pilatus je kot ena muha, ki jo f16 mal popisa pa pade dol ter povzroči gozdni požar. Realnost je, da naša vojska, država preprosto nima denarja za sodobno oborožitev. Tko in nič drugače, druga so fluskule nacionalistov, ki ne priznajo, da so pilatusi jajca. Rn reaktivec zbombardira letališče prej kot te muhe vzletijo. Pilatus pa tko ne more dohitet reaktivca. Sam parkira ga lahko na eno gmajno pa skrije.
Kazalo