Slovenija
Državni svet
Državni svet je zavrnil odložilni veto na zakon, ki je dvignil veliko prahu. Foto: BoBo
Za otroke gre!
Metka Zevnik in Aleš Primc sta v državni zbor dostavila 80.518 podpisov za začetek referendumske pobude o noveli zakona o zakonski zvezi. Foto: BoBo
Aleš Primc je pred oddajo podpisov v državni zbor tudi pojasnil, da "novela zakona v ničemer ne izboljšuje in spreminja položaja otrok, ki že živijo v istospolni skupnosti". Foto: BoBo
VIDEO
DS zavrnil veto

Dodaj v

Državni svet ni izglasoval veta na zakon o družinskih razmerjih

Podpisi že v DZ-ju
10. marec 2015 ob 08:47,
zadnji poseg: 10. marec 2015 ob 21:24
Ljubljana - MMC RTV SLO

Državni svetniki s 23 glasovi proti in 14 za niso izglasovali odložilnega veta na novelo zakona o družinskih razmerjih.

Sprememba, da zakonska zveza ni več življenjska skupnost moža in žene kot doslej, prinaša številne pravne in družbene posledice, ki jih zakonodajalec ni predvidel, je danes dejal državni svetnik Mirko Kozelj, ki je interesni skupini lokalnih interesov podal pobudo za odložilni veto.

Državni svetnik Branko Šumenjak je bil prav tako kritičen do novele, ki po njegovem mnenju otrokom jemlje pravico do življenja z očetom in materjo. "Če mi kdo dokaže nasprotno, bom proti vetu. Do takrat pa bom veto podpiral," je dejal.

Ne pravica, temveč ukrep države
Poslanec ZL-ja Matej T. Vatovec pa je dejal, da novela odpravlja sistemsko diskriminacijo istospolnih. Nikomur ničesar ne jemlje in ne odreka, prinaša pa več socialnih in ekonomskih pravic istospolnim, je pojasnil.

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak je ob tem opozorila, da je v Sloveniji letno 10 do 15 primerov posvojitev, pri katerih so poiskali starše za vsakega posameznega otroka. "Istospolna se bosta v skladu z novelo lahko postavila v vrsto in nič več," je pojasnila.

V razpravi je državni svetnik Bojan Kontič dejal, da tudi v heterospolnih skupnostih otroci lahko zelo trpijo in da niso zagotovilo, da bodo otroci v njej lahko brez skrbi. Državna svetnica Darja Kuzmanič Korva, ki je sekretarka Skupnosti centrov za socialno delo Slovenije, pa je dejala, da posvojitev ni pravica staršev ali otroka, pač pa ukrep države, ko je treba iz različnih razlogov poskrbeti za otroka.

Na tisoče podpisov proti zakonu
Vodji koalicije Za otroke gre! Metka Zevnik in Aleš Primc pa sta danes v državni zbor že dostavila 80.518 podpisov za začetek referendumske pobude o spremenjenem zakonu o zakonski zvezi, za kar je sicer zadostovalo 2.500 podpisov.

"Vesela sem, da je nastala vseslovenska koalicija Za otroke gre!. Ko smo se ustanovili pred 18 dnevi, nas je bilo dvesto, 12 dni pozneje nas je bilo na shodu Dan ljubezni 8.500, pet dni pozneje nas je že 80.500. Ljudje so sporočili, da želijo, da imajo otroci mamo in očeta, in ne starša 1 in starša 2, ter da imajo nono in nonota, dedka in babico, ne pa stare starše 1 in 2," je povedala Metka Zevnik, ki v koaliciji Za otroke gre! predstavlja združenje starih staršev Slovenije.

Po njenih besedah so v referendumski pobudi med drugim navedli, da nasprotujejo posvojitvam otrok v istospolne skupnosti in temu, da bodo lahko v šolah v skladu z zakonom otroke začeli pripravljati na homoseksualno družino.

"Take družine obstajajo, vendar ne nastajajo kar tako povprek. Gre za majhno število družin, kjer je eden od partnerjev biološki oče ali mama, in je bila mogoča posvojitev drugega partnerja. Teh otrok je zelo malo, ker se mora drugi od staršev odpovedati otroku ali mora biti pokojni. Mislim, da lahko istospolni starši dobro in z ljubeznijo vzgajajo otroke. Dva moška ne moreta nadomestiti matere, kot dve ženski ne morata nadomestiti očeta. To se vidi pri temeljni vzgoji otrok za njihovo identiteto," je položaj obstoječih istospolnih družin opisala Zevnikova in dodala, da gre pri noveli zakona za vsesplošno možnost posvojitve. "Čakajočih parov je danes okrog 600, zdaj pa se jim bo pridružila še večja skupnost. Možnost za posvojitev pa je zelo majhna," je še menila.

Vodja civilne iniciative za družino in pravice otrok Aleš Primc je tiste, ki jim podpisa ni uspelo oddati, pozval, da pristopijo k njihovim dejavnostim, "da omogočijo državljanom in državljankam, da odločajo o tako pomembni temi, kot so temeljne pravice otrok na referendumu".

"Žal nam je, da se moramo o tej temi ponovno odločati, zato upamo, da bo tokratni referendum, ki bo po našem prepričanju uspel, to temo za nekaj časa umaknil z dnevnega reda. Vendar ne v smislu, da se ne bi uredile pravice istospolnih partnerjev, temveč na način, da se ne bi znova in znova kratile temeljne pravice otrok in staršev," je pojasnil Primc, ki pričakuje, da bodo ljudje zelo množično na referendumu podprli temeljne pravice otrok.

Ministrica računa na ustavno presojo
"Pravico zbiranja podpisov ima vsak, tako je prav, saj smo demokratična država. O tem, ali bo referendum tudi izveden, pa bo na koncu, tako kot že mnogokrat doslej, presojalo ustavno sodišče," je svoje mnenje o referendumski pobudi izrazila ministrica Kopač Mrak.

ZL: Referendum ni mogoč
Pri pobudnikih novele zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih ZL-ju menijo, da razpis referenduma o zakonu, ki odpravlja neustavnost na področju pravic, ni mogoč. "Hkrati pa je obžalovanja vredno, da bo o vetu na zakon danes odločal DS," je menil poslanec ZL-ja Matej T. Vatovec, ki je glede 80.500 podpisov za pobudo referenduma o zakonu o zakonski zvezi še poudaril, da ti podpisi prihajajo z organizirano akcijo Katoliške cerkve in političnega vrha SDS-a.

Tudi vodja poslanske skupine SD-ja Matjaž Han opozarja, da človekove pravice ne sodijo na referendum. Izraža upanje, da bo takšno tudi stališče ustavnega sodišča. "Pustimo ljudem, da živijo tako, kot želijo in hočejo sami," je dejal v izjavi novinarjem.

Poslanec DeSUS-a Uroš Prikl pravi, da imajo tisti, ki so zbirali podpise pod pobudo za razpis referenduma, legitimno pravico, da podpise vložijo v DZ. V poslanski skupini DeSUS-a se o tem vprašanju sicer še niso pogovarjali, sam pa pričakuje, da referendum v tem primeru ne bo dovoljen. Novela zakona namreč odpravlja določene neustavnosti, je poudaril.

Konca zapletom vseeno še ni videti
Za spremembo zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki izenačuje istospolne in raznospolne skupnosti, je v DZ-ju prejšnji teden že glasovalo 51 poslancev, 28 jih je bilo proti. Nato pa je interesna skupina lokalnih interesov državnega sveta sprejela pobudo za odložilni veto na novelo zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki jo je državni svet obravnaval danes, in jo zavrnil.

A tudi to še ne bi pomenilo konca zapletov, saj je po spremembi referendumske ureditve kar nekaj nejasnosti. Jutri bo o tem razpravljala posebna komisija, v katero bodo vključeni tako notranji in zunanji pravniki, ki bodo preverili, kako pravzaprav ravnati naprej, je za TV Slovenija poročala Metka Majer.

Pravno najverjetnejša možnost je, da poslanci z večino na seji odločijo, da referendum ni mogoč, ker se tiče vprašanj o temeljnih človekovih pravicah. Vprašanje naj bi bilo le, kdaj naj bi se to zgodilo - pred, med ali po zbranih 40.000 podpisih volivcev. V tem primeru bi seveda gotovo sledila zahteva po ustavni presoji od pobudnikov referenduma.

Zadeve niso pravno enostavne
Da zadeve niso pravno enostavne, je za MMC potrdil tudi ustavni pravnik Rajko Pirnat. Zakaj? Pred dvema letoma je namreč DZ kar se tiče referendumske ureditve spremenil ustavo, niso pa spremenili zakona o referendumu, zato prihaja do nekaterih nejasnosti.

"Niti ustavni zakon niti zakon o referendumu in ljudski iniciativi ne dajeta povsem jasnega odgovora na to, ali je mogoče že zdaj, v fazi odločanja o zbiranju podpisov, potrebnih za razpis referenduma, ugotavljati, ali referendumsko vprašanje ni v skladu z ustavo in torej zavrniti že samo zbiranje podpisov," pritrjuje tudi Pirnat.

"Pogovarjali smo se s kolegi in vsak ima neki svoj pogled, stvar je neurejena. Dopušča razlago, da se smiselno uporablja zdajšnji zakon o referendumu, v katerem gre v času zbiranja podpisov DZ že na ustavno sodišče. Toda ustavni zakon je to logiko obrnil - na ustavno sodišče morajo pobudniki, če DZ zavrne referendum," pojasnjuje.

"Ena možnost je, da bi predsednik DZ-ja sam zavrnil odločitev o tem, da se podpisi sploh zbirajo, a takega pooblastila nima nikjer. Zato je zagata po mojem mnenju kar precejšnja," meni. "Najbolj pravilno bi bilo, da se zdaj odloči o zbiranju podpisov, zberejo se podpisi, potem pa DZ odloči, ali bo razpisal referendum ali ne. In če ga ne, potem gredo pobudniki - torej predlagatelj referenduma - lahko na ustavno sodišče, ki nato odloči v sporu med predlagateljem referenduma in DZ-jem, ki zavrne razpis referenduma o zakonu. To je najbolj v skladu z ustavnim zakonom," je prepričan.

T. K. B., G. C., T. H., A. Č.
Prijavi napako
Komentarji
G.Bruno
# 10.03.2015 ob 09:08
G.Bruno
# 10.03.2015 ob 08:53
In koliko od teh, ki so zaskrbljeni za otroke je poslalo SMS VAL5 na številko 1919?
Verjetno se je omrežje sesulo.
alcatraz
# 10.03.2015 ob 09:10
Kako žalostni so časi, ko lažje razbiješ atom kot predsodek. (Einstein)

Še bolj žalostni, ko se narod manipulira z otroki za dosego svojega cilja, ki z narodom nima prav nobene veze.
TineB
# 10.03.2015 ob 09:07
@Luka Novak

Od leta 1976, odd kar je v uporabi sedanji Zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, je tam v 2. členu družina definirana kot:

skupnost staršev in otrok

Nobene omembe očeta in matere. Starši so omenjeni. Nič o spolu, nič o številu. In že 39 let je tako.

Sedaj pa kar naenkrat neke histerije, da se spreminja definicija družine. Nič se ne. Že 39 let je ista in ostaja ista. DRUŽINA SO STARŠI + OTRCI. En starš, dva starša, biološki, nebiološki, ena mama, dve mami, en oče, dva očeta ... NI DEFINIRANO. KER DRUŽINE SO RAZLIČNE. In to so vedeli že 1976 - in ravno zaradi enostarševskih in posvojiteljskih družin so takšno definicijo družine v zakon zapisali.

Koliko spoštovanja ima pa Vodeb do moških in do žensk pa pove že to, da jih imenuje za "penisna bitja" in vaginalna bitja". Če njega definira le njegov tič, naj govori le zase. Kar tudi počen, ker njegove "teorije" so težak BS, ki ga nihče iz stroke ne priznava. Ne v SLO in še manj v tujini. Le NSI, SDS in Primc ga vabijo na svoje debate.
dr. LeQuack
# 10.03.2015 ob 09:22
Kot ti "predragi" duhovnik Janez Turinek tole vrže ven: "Rajši imam očeta, ki je zapornik, brezdomec, alkoholik, kriminalec, narkoman...kot pa da bi bil gej", potem ti je hitro jasno, koliko se jim gre v resnici za otroke.
Komisar
# 10.03.2015 ob 09:05
Pričakujem da bo US opravilo dolžnost, in preprečilo verskim sektam, da izvedejo referendum kateri bi lahko ogrozil stanje enakopravnosti državljanov.
alcatraz
# 10.03.2015 ob 09:08
Zdaj pa naj lepo pošljejo na dom zahvale vsem, ki so oddali podpis. Če si upajo :)

menda niso tok ruknjeni, da bodo isto napako naredili dvakrat.
no ja, nikoli se ne ve. cvet inteligence tu ne cveti, to je tudi res. :)
Rasta75
# 10.03.2015 ob 09:17
Obnašate se, kot da so s tem zakonom homoseksualci dobili IZKJUČNO pravico do posvojitev... Saj vem, da je bil za vas že dovolj hud udarec, ko se je nekega osmega marca ženskam priznalo vse njihove pravice, ki jih uživajo dandanes na račun pravic moškoh. Kajne?
bobbek
# 10.03.2015 ob 08:59
Zakon naj ostane taksen kot je,al nimajo res kaj bolj pametnega za delat ti nasi poslanci
bleeeee
# 10.03.2015 ob 09:10
Čestitke sodržavljanom. Še je upanje, zdrava pamet v tej deželi še ni povsem izumrla.

Zanimivo, kaj vse danes šteje za zdravo pamet.
stewie
# 10.03.2015 ob 08:54
Zdaj pa naj lepo pošljejo na dom zahvale vsem, ki so oddali podpis. Če si upajo :)
Acko1
# 10.03.2015 ob 09:34
Sem kristjan in redno hodim k maši. Vendar sem podpornik zakona, ki nikomur ničesar ne odvzame. Zadnjih nekaj tednov nisem šel k maši, ker je vse zasičeno s sovražnostjo. Ne upam si v krogu sožupljanov izraziti svojega mnenja, kjer bi doživel vsaj poniževanja, če ne kaj hujšega.
dr. LeQuack
# 10.03.2015 ob 09:23
Pa še tole, edino nenaravno stanje v družbi je celibat. V živalskem svetu je homoseksualnost prisotna med več kot 1500 vrstami, celibat pa samo med eno, vatikansko.
velesa
# 10.03.2015 ob 09:13
Če bo do tega referenduma prišlo, potem naj podpisniki zanj dopišejo še številke svojih bančnih računov. In PLAČAJO sami za svoje sebično srednjeveško možgansko zablodo!
TineB
# 10.03.2015 ob 09:28
In potem en podpisnik reče "Moški z moškim ... meni to ne paše!" ... ???
Pa saj ti nihče ni rekel, da moraš se ti zdaj dol s Tonetom dat, bimbo.

Zanimivo, kako hitro so ovčice podpisale to pobudo. Ko jim je pa vrhovni slovenskii kler pa župnije in škofije spravil na kant, so bili pa tiho kot miši. Nobene peticije, nobenih shodov. Le molili so za Cerkev. Takrat jih aktivizem ni zanimal.

In še enkrat: od leta 1976 imamo v SLO družino definirano kot skupnost staršev in otrok (2. člen ZZZDR) in ta člen se z novelo NIČ NE SPREMENI. OSTAJA ISTI.

In do sedaj te definicije nihče ni problematiziral. Tudi v teh letih ne, ko so že posvojeni otroci v homo družinah in so kot skupnost staršev in otrok po zakonu priznani kot družine in zaradi koristi otrok uživajo posebno varstvo. Kot vse ostale družine.

Torej, četudi novela pade - so homo družine (tiste, ki jim je uspelo status neko urediti preko vseh birokratskih mlinov in s pomočjo odvetnikov) že sedaj po sedanjem zakonu priznane kot družine. ŽE DANES.
Binder Dandet
# 10.03.2015 ob 09:29
@Ostrozor:
"In tokrat bomo na referendum šli tudi levičarji, ki smo proti."

Govora je o osebnih svoboščinah, vsa tista skepsa okoli manjka očeta ali matere je nepotreben balast (ista vprašanja so v enostarševskih družinah, pa vsi preživijo). In če neki marginalni skupini ne priznavaš svoboščin, se tukaj pač nimaš za kaj deklarirat kot levičar niti liberalec.
NORGE
# 10.03.2015 ob 09:26
Proti redefiniciji zakonske zveze podpise oddalo več kot 80.000 ljudi

me zanima koliko med temi podpisniki je žensk. če bi tako razmišljali pred 150 leti ženske še danes ne bi imele volilne pravice.
orka15
# 10.03.2015 ob 08:49
bom še tukaj isto komentiral:

Pri prejšnjem referendumu, je rkc delovala "potihoma" in iz ozadja.

Tokrat se je javno izpostavila in uradno podpira nasprotnike zakona.

ZAKAJ? ja ker niso več prepričani v zmago na referendumu, ČE bo do njega sploh prišlo.

če bi bili res pošteni, bi moralo na referendumih glasovati več kot 50% volilno upravičenih slovencev, da bi lahko rekli, da je VEČINA proti oz. ZA. Ne pa da pride 10% volilcev glasovati in je to ze večina naroda in večinska volja naroda.

slovenčki smo itak taki, da če se nas ne tiče preveč oz. nam je vseeno za izid glasovanja, se ga preprosto ne udeližimo.

Kdaj se bomo spremenili? Mogoče takrat, če bi dali na glasovanje, da bogatim vzamemo in razdelimo med povprečne in revne oz. npr. da pedofilijo legaliziramo....
Jinxi
# 10.03.2015 ob 09:14
Saj to je bilo za pricakovati, ker sem vprasal babico, enako frendi in so farji zadnje dni v cerkvah govorili izkljucno in samo o tem, delili neke homofobne letake, ter vabili stare mame naj prispevajo podpise proti malodane samemu hudicu. Ze prej sem jih imel v slabi luci, sedaj pa sploh nimam vec besed za izprijenost nase cerkve. Enako pricakovano je tudi, da je dolocen odstotek sodrzavljanov pac homofobnih in zaplankanih do amena, zato sam v tem ne vidim nobene sporocilnosti. Me je sram v kaksni druzbi zivimo, se bolj me pa bo, ce pride do referenduma kjer bi vecina zopet odlocala o manjsini.
Rasta75
# 10.03.2015 ob 11:51
Primc za vse te javne nastope koristi čas za "malico". Da se ne boste toliko spraševali. ;)
Grončo
# 10.03.2015 ob 09:39
@ostrozor
"Hitri postopek kaže na angažma homo-lobija, da pride čimprej do otrok.
Zato pa se tudi tako besno zaganjajo v referendum kot najvišjo obliko neposrednega ljudskega odločanja."


Ha, Ha! Ljudstvo je že odločalo na volitvah, ko si je za svoje predstavnike izbralo ljudi, ki so z večino sprejeli ta zakon.
Komisar
# 10.03.2015 ob 09:24
Za SDS in NSi se navijanje za Evropo konča takoj, ko pridemo do konkretnih vprašanj. Ja, tako je, če ne bomo sprejeli liberalnih zakonov se lahko kar "vratimo na Balkan i nazad 30 godina".
Fickolin
# 10.03.2015 ob 13:26
Sam ne bom nikoli razumel kakšna motivacija žene ljudi, da ne želijo drugim dobro. Kaj žene ljudi, da odvzemajo drugim kar imajo že sami. Je motivacija, ki jih žene res tako nesebična in želijo samo dobro za otroke? V bistvu sem prepričan, da jih večina verjame, da delajo dobro. A verjame zato, ker so žrtve manipuliranja informacij s strani kot so Primc, Katoliška cerkev ipd.

Sam sem v istospolni partnerski skupnosti že leta in vedno rečem, da imam najboljšega moža na svetu. Moj oče je bil prej kot Primc, nestrpen in homofoben, čeprav ko je bilo treba to argumentirati ni najbolje vedel zakaj je tako. Pač tako je in biti gej ni ok.
Danes se objame z mojim možem in oba z mamo ponosno razlagata, da njihov sin pa ima moža. Pa veste zakaj? Zato ker vidita, da sem srečen, da sva srečna oba z mojim možem, da kar sijeva. Da imava stabilno vezo in da se imava rada. In a ni to najbolj pomembno?
In ko sem jima en dan rekel, da si z mojim možem želiva otroke se je nasmeh mojega očeta razlegel do ušes. Pa veste zakaj? Ker oba vidita kako midva obožujeva otroke, kako se oba ukvarjava z mojimi nečaki in nečakinjami. Ker vidita kako naju imajo otroci radi. Ker preprosto nihče ne vidi 2 istih spoloh ampak samo ljubezen, ki prihaja z najine strani in strani otrok. Jaz sem jaz in moj mož je moj mož. In imava se rada. In rada bova imela svojega otroka in ga vzgajala tako, da ne bo nikogar sovražil, ne ciganov, ne katolikov, ne muslimanov in ne imigrantov. Bo otrok, ki bo imel rad vse, ki mu ne bodo nič jemali. A ni smisel družbe in življenja to, da se imamo radi in si ničesar ne jemljemo?
Marjetica7
# 10.03.2015 ob 09:31
Kar naj naredijo kar hočejo. Karavana gre dalje ... Hetero, bi in homoseksualci se bodo še naprej lepo množili. Da, lepo ste prebrali. Vsak se znajde na svoj način. Lezbikam ni treba seksati z moškim, da imajo otroka - zato obstajajo dobri donatorji in pa klinike. Medtem ko v Indiji, Pakistanu in tudi v ZDA lahko geji najamejo nadomestno mater, ki jim s pomočjo njihove sperme rodi otroka proti plačilu. Tako. Nilčesar ne boste zaustavili z referendumom. In to si zapomnite.
P.s.: Največji nasprotniki homoseksualcev so prav homoseksualci sami (tisti prikriti seveda).
anoh
# 10.03.2015 ob 12:03
Ha,ha,ha.... RKC in pravice otrok. Res gnusna zloraba otrok.
u3nek
# 10.03.2015 ob 12:02
Če bomo držali glave zadosti dolgo v pesek, bodo pa geji in lezbijke izginili....
Ja!!!
Dolina šentflorjanska - še vedno in za vedno.
Dragi naši farji. Še Frančišek je rekel: "Kdo sem jaz, da bi jim bi sodil??!!"
ZeK
# 10.03.2015 ob 10:12
vsi, ki blodite o tem "otrok ne damo", vam sporočam:

- v Sloveniji že živi preko 100 otrok v istospolnih skupnostih
- istospolna skupnost, ki želi otroka, ga ima in ga bo imela, ne glede na vaše želje in mnenja
- s torpediranjem zakona dosegate zgolj en učinek, da so otroci v teh skupnostih brez nekaterih pravic, ki jih imajo drugi otroci.
Jinxi
# 10.03.2015 ob 09:19
Grenka, o cem ti sanjas? Ali se vedno mislis, da je to volja ljudstva? 10% slovencev kot se vas je zbralo na prejsnjem referendumu in glasovalo kot vam je ukazal vaski zupnik pac ni nobena volja ljudstva, ste pa pokazali kako nizki ste!
CtrlDelete
# 10.03.2015 ob 10:12
Pred Bogom so vsi ljudje enaki....a ni tako??????
TineB
# 10.03.2015 ob 09:20
Kot je rekel moj sodelavec: pri mnogih ne gre za homofobijo, ampak za homofovšijo.
DREADLORD
# 10.03.2015 ob 12:14
V osnovi je Primc človek, ki zame ni kredibilen sogovornik za kakršnokoli zavzemanje za pravice otrok. Človek, ki javno izjavi, da bi se svojemu otroku odpovedal, če bi ta bil gej, ne more biti primeren oče.
STRIKE
# 10.03.2015 ob 11:46
A ta PRIMitivC vedno dobi prosto v službi kadar on želi?

Dobro je delati v državni upravi, ki jo z žulji plačujemo!
veteraninsin
# 10.03.2015 ob 11:42
Od te točke naprej ni več daleč, ko bodo isti "Primci" zahtevali, da otroci - ki so naše "največje bogastvo" - ne smejo sedeti v šoli s "čefurji", temnopoltimi, .....
Strošek zavržnega referenduma naj raje usmerijo v reševanje lakote in pomanjkanja otrok, ki jih v Sloveniji ni malo.....kakšna dvoličnost
komsomolec
# 10.03.2015 ob 11:39
Primc: Pričakujem množično podporo pravicam otrok na referendumu

Demagogija! Otroci imajo vse pravice, to je le izgovor za nestrpnost proti marginalnim skupinam kot so istospolni in samske ženske,ki se hočejo oploditi z medicinsko pomočjo.
Tak referendum se ne sme izvesti saj posega v človekove pravice marginalnim skupinam ljudi.
Nehajte se zgovarjati na otroke.
Binder Dandet
# 10.03.2015 ob 11:36
Pa še ena provokativna. Če RKC moti, da bi otroka posvojil istospolni par in ga vzgojil v homoseksualca, potem je mene strah, da bi otroka posvojil veren par in ga vzgojil v vernika. Gremo na referendum, da vernikom odvzamemo pravico do posvajanja?
dunbar
# 10.03.2015 ob 09:48
Ne vem, kaj ti more biti, da prosti čas in energijo posvetiš temu, da boš prikrajšal sočloveka. Na bruhanje mi gre, ko histerične mamice vlačijo otroke s sabo na shode in govorijo ,da ne bodo dopustili, da se družina uniči.
Rasta75
# 10.03.2015 ob 09:18
Teh 80000 podpisnikov si zasluži obtožnico na ESČP.
Vongobongo
# 10.03.2015 ob 11:48
STRIKE
Kje pa dela ta nas Primc, da ma skos dopust?
TineB
# 10.03.2015 ob 11:39
@potrosnikf

Razprava o Družinskem zakoniku je bila DOOOOOLGA. Originalni predlog je bil tak, da je vseboval rešitve, ki so bile sedaj z novelo ZZZDR sprejete: zakonska zveza in posvojitve za vse.

Pa so se oglasili nasprotniki in ministrstvo je pripravilo kompromisni zakonik: z zakonsko zvezo le za hetero pare, za homo pare pa partnersko skupnost; posvojitev homo parom ni bila več del predloga; dodali so možnost posvojitve s strani starih staršev.

Razprava je bila, predlogi desnice & RKC so bili upoštevani ... Pa so vseeno DZAk storpedirali na referendumiu. Go figure!

Očitno ni problem razprava in kompromis - problem je, ker desnica hoče VSE. Če ni po njeno: hop, referendum. Saj je vedno tako bilo. Referendum o DZak, pa arhivih, pa o RTV, pa o Telekomu, pa o trgovinah v nedeljo, pa o TE Trbovlje, pa o regijah, pa o volinem sistemu ... Če ni tako, kot si Veliki Oven zamisli ... REFERENDUM!
gesan
# 10.03.2015 ob 11:33
Ubogi otroci, ki so jim pravice odvisne od tistih, ki vneto poizkušajo poskrit zlorabe otrok.
cairns
# 10.03.2015 ob 11:29
Primc: Pričakujem množično podporo pravicam otrok na referendumu

Še sedaj ne vem o kakšni pravici govori ta osebek. Če misli na očeta in mamo, potem je na napačni poti. Veliko je hetero samohranilk in samohranilcev, ki je to postalo iz različnih vzrokov.
A bi tudi tem rad odvzel otroke. Očitno da da.

Neumnost ljudi je očitno res neizmerna.
Acko1
# 10.03.2015 ob 11:03
Sem kristjan in redni nedeljnik. Podpiram zakon, ki nikomur nič ne odvzame in je dejansko koristen za tiste otroke, ki v mavričnih družinah ŽIVIJO ŽE DANES. Zadnjih nekaj tednov dobesedno ne upam k maši, naš župnik je dobesedno zastrupil ozračje s svojo sovražnostjo. Izraziti svoje mnenje, ki je drugačno od večine je nemogoče. Zagotovo bi doživel diskreditacijo in izobčenje, če ne še kaj hujšega.
G.Bruno
# 10.03.2015 ob 09:50
"Heteroseksualni proletariat"
To pa mora nujno na Wiki. :)
MCristo
# 10.03.2015 ob 12:52
A to je ta Primc, ki je protestiral za Janšo in govoril slovenskemu pravosodju krivosodje? A je to slučajno ta iz Janševega Odbora 2014, ki sedaj zlorablja besedo otrok za dosego svojih desničarskih klerikalnih ciljev? Če bo slučajno sicer protiustaven referendum grem obvezno in obkrožim ZA. Ker sem ZA vse človekove pravice in ker sem PROTI fašizmu. Ali pa bom referendum bojkotiral. Odvisno, kaj bo bolj vplivalo na to, da zakon obvelja. Sam bom delal še desetkrat večjo propagando ZA vse pravice, kot jo dela RKC PROTI. O, prišel bo dan, brez skrbi, ko bodo to vmešavanje v človekove pravice RKC obžalovali!
tk92
# 10.03.2015 ob 12:03
če ta referendum uspe in ga US dovoli predlagam da začnemo zbirati podpise za ukinitev RKC - konec koncev gre za iste pravice...pravica je nekaj kar imamo vsi ali pa nihče in če želi RKC nekaterim prepovedovati pravice zaradi svojih srednjeveških pogledov potem je naša pravica, da jo ukinimo
twosome
# 10.03.2015 ob 11:50
Nisem podpornik ali nasprotnik zakona, ampak: Dokler cerkev ne plačuje davkov in država plačuje duhovnikom prispevke, mislim da se nimajo kaj oglašat. Do takrat pa bi morale biti njihove pravice omejene na raven avtoprevoznikov, ki se peljejo z Balkaba čez Slovenijo v Avstrijo.
STRIKE
# 10.03.2015 ob 11:49
Izsiljevanje za Janšo pred sodiščem, izsiljevanje v parlamentu!

A ta človek sploh kaj časa nameni za svoje otroke in družino?
severna zvezda
# 10.03.2015 ob 11:20
Ničesar se ne bojimo. Nočemo, da nam vzamete našo obliko družine in jo nadomestite s svojo enobarvno mavrico. Če podpirate različnost, morate sprejeti, da obstajamo tudi mi, ki svari vidimo drugače. Kaj ti tukaj ni jasno?!

.......pa dobro, ti rkc-jevci pred nosom vidijo vedno samo ''jemanje''; a poznate še kak drug glagol? morda sprejemanje?

Kdo vam bo vzel družino?

In kako bo to izgledalo?

Se bo izvedla izvršba?

Bo prišlo nakladalno vozilo in odpeljalo družino?

Resno, kako se vam bo jemalo družino? :)))
Mety
# 10.03.2015 ob 17:22
Potemtakem nimajo vsi otroci pravic in niso vsi otroci enaki pred zakonom. Otroci istospolnih partnerjev po mnenju Primca in še vsaj 80.000 podpornikov (podpisnikov) nimajo enakih pravic, kot otroci, ki živijo v tradicionalnih družinah. Ja, za otroke gre, ampak za katere?

Pa zakaj namesto podpisov za referendum, ne zbirate sredstev? Očitno gre za ogromno mrežo ljudi, ki bi se lahko angažirala in marsikaj naredila z zbiranjem sredstev za revne družine in posameznike. Vendar ne. To jim ni zanimivo. Najbolj zanimivi so jim homoseksualni ljudje. Zakaj že?
G.Bruno
# 10.03.2015 ob 11:43
Binder Dandet
Gremo na referendum, da vernikom odvzamemo pravico do posvajanja?

Seveda. Samo moramo to malo bolj z občutkom povedat, kot nas učijo nasprotniki zakona.
Recimo:
"Jaz nimam nič proti vernikom, AMPAK, tukaj gre za otroke!"
Kazalo