Erik Kopač bo funkcijo v Cerarjevem kabinetu prevzel sredi septembra Foto: BoBo
Erik Kopač bo funkcijo v Cerarjevem kabinetu prevzel sredi septembra Foto: BoBo

Predsednik vlade je v svojo najožjo ekipo Kopača povabil na začetku julija, Kopač pa se je dokončno odločil pred dobrim tednom. Odločitev je po Kopačevih besedah dozorela na osnovi dejstev, da je kot generalni sekretar v dveh letih mandata poskrbel za to, da se je SMC organizacijsko, kadrovsko in v drugih oblikah konsolidiral.

Kopač je ob tem poudaril, da je strokovnjak na področju obrambe in nacionalne varnosti, ki je že od začetka mandata med najbolj izpostavljenimi in najzahtevnejšimi. Prvi izziv se je pokazal že ob največjem begunskem valu v Evropo in tudi Slovenijo, še večji izziv pa bo predstavljal prihajajoči novi begunski val.

Dosedanji generalni sekretar SMC-ja je sicer profesor ljubljanske fakultete za družbene vede na katedri za obramboslovje. Pred vstopom v aktivno politiko je kot strokovnjak za področje varnosti pogosto komentiral in analitično ocenjeval aktualne dogodke in širše družbene procese na področju nacionalne varnosti.

Stranka še ni sporočila, kdo bo nasledil Kopača na mestu generalnega sekretarja SMC-ja. Po navedbah Kopača pa je operativno vodenje stranke načrtovano tako, da menjava generalnega sekretarja ne bo povzročala nevšečnosti pri delovanju stranke.