"Na površje prihajajo ideje, ki so na naši celini že večkrat zanetile dolgo trajajoče in bratomorne pokole in ki ogrožajo idejo naše združene Evrope," je opozorila evropska poslanka Tanja Fajon. Foto: MMC RTV SLO
Na Poljani pri Prevaljah je urejen spominski park z osrednjim spomenikom Svobodi in miru akademskega kiparja Stojana Batiča. Spomenik, ki so ga odkrili 18. maja 1985, z likom bombe iz brona, ki se razpre v obliki cveta, iz katerega izleti jata golobov, simbolizira mir in sožitje med ljudmi. Foto: MMC RTV SLO
Spomin na zadnje boje na Poljani pri Prevaljah

Evropska poslanka Tanja Fajon je opozorila na posledice kriznih časov v Evropi, ki so poleg gospodarstva in politike načeli tudi moralo ljudi, značaj narodov in ustroj držav.

"Na površje prihajajo ideje, ki so na naši celini že večkrat zanetile dolgo trajajoče in bratomorne pokole in ki ogrožajo idejo naše združene Evrope," je dejala Fajonova in dodala, da je vse preveč podleganja stereotipom in populističnim glasovom ter ograjevanja pred drugačnimi.

Vse to se po njenih besedah vse prevečkrat dogaja pod krinko domoljubja, domoljub pa ni tisti, ki zgolj za vsako ceno brani nesprejemljivost in se upira novostim.

"Domoljub ni nestrpen in ne poziva k linču religij, ras ali drugače mislečih. Domoljub je tisti, ki zna v izzivih sodobnega sveta poiskati priložnost, način in moč, da v svoji okolici in v sodelovanju z drugimi ustvarja pogoje za svobodo, mir in sožitje za vse," je poudarila Fajonova, ki je prepričana, da je vse to mogoče, če obstajata trden namen in skupna volja.

Izpostavila je tudi odgovornost današnjih generacij pri oblikovanju sedanjosti in prihodnosti in pozvala k nedelitvam. K odpuščanju, življenju v sožitju in k spravi je v nagovoru zbranim pozval prevaljski župan Matic Tasič in poudaril, da bo to predvsem v dobrobit prihodnjih generacij.

Med obiskovalci prireditve, skupno je bilo po neuradnih ocenah okoli 400 ljudi, letos precej mladih, ki so prireditvi dali naslov Kličem vam mir, mir.

Spomin na zadnje boje na Poljani pri Prevaljah