Fank poudarja, da izločitev opreme ne more temeljiti na subjektivni oceni. Foto: BoBo
Fank poudarja, da izločitev opreme ne more temeljiti na subjektivni oceni. Foto: BoBo
Ministrica: Za zastoj v pogajanjih nisem kriva

Policisti bodo po napovedih stavko v ponedeljek še zaostrili in začeli postopke ugotavljanja in izločanja tehnično neustrezne opreme, ki je za policiste nevarna. Policijski sindikat Slovenije in Sindikat policistov Slovenije sta za naslednji četrtek že napovedala protestni shod v Ljubljani.

"Točne taktike z izločevanjem, ki jo ima izdelano sindikat, še ne poznam. Jasno pa je, da izločitev opreme oziroma katera oprema je primerna in katera ne, ne more biti subjektivna ocena policista ali sindikalnega predstavnika," se je na napovedano izločanje nevarne opreme odzval generalni direktor policije Marjan Fank. Dodal je, da se oprema lahko izloči le s formalnim postopkom, ne more pa temeljiti na "subjektivni oceni, kaj je za policiste nevarno in kaj ne".

Fank sicer ocenjuje, da je v zadnjih letih tehnično neustrezne opreme veliko, zato možnost izločanja obstaja. Ob tem je poudaril, da morajo imeti policisti za svoje delo varno opremo, zato izločanju ne bodo nasprotovali, če bo z njim resnično "izločeno tisto, kar neposredno ogroža".

Generalni direktor se z zahtevami policistov strinja, saj meni, da je večina zahtev upravičenih in legitimnih.

Fank stoji za policisti
Kot poroča novinarka TV Slovenija Tjaša Potisk, se zdi Fanku nesprejemljivo, da bi sredstva za izpolnitev stavkovnih zahtev iskali znotraj sredstev, ki so bila dodatno odobrena v okviru za materialna sredstva. "To pomeni, če bi zdaj iz teh sredstev, kjer gasimo zelo slabo stanje v policiji, ta sredstva namenili za izpolnitev stavkovnih zahtev, bi v realnosti bili v drugem letu še v slabšem položaju, kot smo bili letos," je pojasnil Fank.

Sam se sicer protesta prihodnji četrtek, čeprav se z večino stavkovnih zahtev strinja, ne namerava udeležiti. Kot je poudaril, bo za policisti stal vedno, dejavnosti sindikatov pa bo podpiral toliko časa, dokler "bodo dostojanstvene in ne bodo vplivale na varnost državljanov".

Ministrica: Za zastoj v pogajanjih nisem kriva