Deset čolnarjev se je spustilo po reki Kolpi. Foto: BoBo
Deset čolnarjev se je spustilo po reki Kolpi. Foto: BoBo
false
Med udeleženci je prevladovalo geslo "Ograja mora pasti". Foto: BoBo
false
Na pohodu ni manjkalo jedače in pijače. Foto: BoBo
Protestniki okrasili žico ob Kolpi

Protestniki so se zbrali pred osnovno šolo v Fari in svoj protest najprej izrazili na spontanem zborovanju. Med pozivi vladi, naj odstrani ograjo na obmejnem območju, ki je vedno živelo složno in povezano in kjer do zdaj ni bilo prebežnikov, je prevladovala parola "Ograja mora pasti".

Po zborovanju so odrinili na 2,5-kilometrski protestni pohod ob žici proti sosednji nizvodni vasi Slavski Laz. Med potjo so na številnih mestih žičnato ograjo okrasili in jo opremili z različnimi napisi. Vzporedno s pohodom se je po reki spustilo deset čolnarjev in raftarjev, ki pa na cilju zaradi žice niso mogli nazaj na obrežje, zato so jo tam udeleženci tudi prerezali.

Ograja je zarezala v življenja ljudi
Pohod je ob pomoči kostelske civilne pobude, ki nasprotuje žični ograji ob meji in je do zdaj zbrala približno šest tisoč podpisov za protestno peticijo, pripravilo Turistično športno društvo Kostel. Predstavnica organizatorjev Nataša Letig Žagar je dejala, da so želeli s pohodom mirno in kulturno opozoriti, da je žičnata ograja globoko zarezala v njihovo dolino, da bo pustila dolgoročne posledice, da otežuje življenje ljudem in divjadi in da to ni pravi način za varovanje državne meje.

Protesta so se udeležili ljudje z obeh bregov Kolpe, tako krajani kot občinski svetniki, njihovi hrvaški sosedje in vsi, ki menijo, da je ograjevanje meje napačna poteza slovenske vlade, je še dejala Letig Žagarjeva.

Kolpa ni bila nikoli ločnica
Predsednik hrvaške Udruge Kupa z Broda na Kolpi in predsednik tamkajšnjega mestnega odbora Davorin Klobučar je opozoril, da Kolpa ni bila nikoli ločnica. Slovenski in hrvaški sosedi ob Kolpi dobro sodelujejo, to, kar se zdaj dogaja, pa je norost, je dejal.

Postavljavci ograje očitno sploh niso razmišljali, da bodo z ograjo razdelili dva naroda. Vse to je povsem nepotrebno, saj na tem območju prihod prebežnikov ne predstavlja nobene nevarnosti, hkrati pa že same naravne značilnosti terena otežujejo prehod večjemu številu ljudi, je sklenil Klobučar.
.

Malo pred polnočjo in v nedeljo zjutraj sta iz Hrvaške na mednarodni železniški prehod Dobova prispela dva vlada s skupaj 2.153 prebežniki, so sporočili s Policijske uprave Novo mesto.

.
Ogrožena divjad in turizem
Občina Kostel ima kar 26 kilometrov Kolpine rečne struge, ki je zdaj s slovenske strani ograjena z bodečo žico. Po besedah kostelske županje Lili Butina naj bi tamkajšnja ograja močno ogrožala občinski turizem in divjad, ki ne more prosto do Kolpe in čez njo.

Protestniki okrasili žico ob Kolpi