Slovenija
Oskrunjen spomenik žrtvam vseh vojn na Kongresnem trgu, grafiti, svastika
Oskrunjen začasni spomenik žrtvam vseh vojn na Kongresnem trgu. Foto: BoBo

Dodaj v

Foto: Neznanci oskrunili mesto spomenika žrtvam vseh vojn

Policija storilce še išče
18. julij 2015 ob 13:24,
zadnji poseg: 18. julij 2015 ob 14:04
Ljubljana - MMC RTV SLO, Televizija Slovenija

Ponoči so neznanci na Kongresnem trgu v Ljubljani z grafitom oskrunili mesto, kjer bo stal spomenik žrtvam vseh vojn.

Na steno so napisali Nehajte se že igrati partizane in domobrane, na steklo začasnega spomenika pa narisali kljukasti križ.

Policija je bila o dogodku obveščena danes zjutraj, dejanje obravnava kot prekršek in še zbira obvestila, so pojasnili na Policijski upravi Ljubljana.

Dva stebra, povezana v temelju
Spomenik je leta 2013 v spomin na padle v vojnah in vse, ki so bili zaradi njih kakor koli prizadeti, naročilo ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Študije spomenika so bile umeščene ob Šubičevo cesto v os Parka Zvezda, na t. i. Južni trg.

Komisija Zbornice za arhitekturo in prostor je na natečaju najbolj prepričala zamisel arhitektov Roka Žnidaršiča, Mojce Gabrič, Sama Mlakarja in Žige Ravnikarja. Njihova rešitev oblikuje poseben, vendar odprt prostor spomenika z dvema, v temelju povezanima stebroma, ki predstavljata enotnost v dvojnosti.

"Predlagana postavitev spomenika in njegova simbolna oblika sta izrazito nevtralni, brez nepotrebne patetike in v tem prostoru kot tudi času neprimerne monumentalnosti. Obe izhajata iz nastavkov kompozicije že izoblikovanega širšega prostora obeležja žrtvam vseh vojn kot tudi njegovega fizičnega izraza. Tudi sam spomenik je zasnovan tako, da svečani prostor sicer jasno zaznamuje, vendar ga ne pogojuje z nepredvidljivim preurejanjem Južnega trga v ozadju," so med drugim zapisali v obrazložitvi.

V spomin in opomin
Postavitveni prostor za spomenik vsem žrtvam vojn so ob prisotnosti visokih državnih predstavnikov odprli sredi junija. Gre za spomin in opomin, je ob odprtju dejal predsednik Borut Pahor.

"Niti za trenutek nismo pomislili, da postavitev takega spomenika zaključuje stremljenje k narodni pomiritvi in spravi, pač pa prav obratno, da jo želi spodbuditi in ohranjati," je takrat opomnil Pahor, ki meni, da spomenik sledi tradiciji večine evropskih držav, ki imajo postavljene spomenike v spomin ljudem, ki so umrli v vojnah.

Postavitev spomenika, ki bo stal na Kongresnem trgu v Ljubljani, je predvidena za prihodnje leto.

T. H.
Oskrunjen spomenik žrtvam vseh vojn na Kongresnem trgu, grafiti, svastika
Oskrunjen spomenik žrtvam vseh vojn na Kongresnem trgu, grafiti, svastika
Oskrunjen spomenik žrtvam vseh vojn na Kongresnem trgu, grafiti, svastika
Oskrunjen spomenik žrtvam vseh vojn na Kongresnem trgu, grafiti, svastika
Oskrunjen spomenik žrtvam vseh vojn na Kongresnem trgu, grafiti, svastika
Oskrunjen spomenik žrtvam vseh vojn na Kongresnem trgu, grafiti, svastika
Oskrunjen spomenik žrtvam vseh vojn na Kongresnem trgu, grafiti, svastika
Oskrunjen spomenik žrtvam vseh vojn na Kongresnem trgu, grafiti, svastika
Prijavi napako
Komentarji
Rasta75
# 18.07.2015 ob 13:45
Povsem nepotrebno. Oboje, grafit in spomenik.
Heldarion
# 18.07.2015 ob 13:28
Kdor je to delal je ne samo opica, ampak mu tudi slovenščina očitno ne gre od rok.
Anves
# 18.07.2015 ob 13:48
Kolikor vidim na fotografiji piše: NEHTE SE ŽE IGRAT PARTIZANE IN DOMOBRANE Torej je to napisal nekdo , ki ima smisel za pesniško rimo in ki je očitno naveličan upokojenih majskih hroščev in južnoameriških emigrantov ter njihovih podmladkov in njihovih brezplodnih političnih igric ......
Robiland
# 18.07.2015 ob 13:58
Grafit ima vecjo vrednost od spomenika.
papan
# 18.07.2015 ob 13:45
Slovenci na svetu najbolj potrebujemo Spomenik žrtvam vseh vojn.... in to takega, katerega že samo mesto, kjer bo stal razdvaja in iritira nekatere! Podarite denar, namenjen postavitvi tega spomenika dobrodelni organizaciji.
FOAB
# 18.07.2015 ob 13:42
Grafit je ogledalo naše vladajoče gospode. Ki se igra v peskovniku preteklosti in nima ja*c, da bi si zamislila vizijo, svojo vlogo in delovanje v sedanjosti in prihodnosti. In zna samo klečeplazit in pričakuje, da se bodo drugi odločali v naše (in njihovo) dobro.
davide
# 18.07.2015 ob 13:54
Na steno so napisali Nehajte se že igrati partizane in domobrance

zdej ne vem, ali sem samo jst slep, ali piše na steni precej drugače
ŠarliBebo
# 18.07.2015 ob 14:36
Stokrat boljši grafit od spomenika.
generacija56
# 18.07.2015 ob 13:49
Spomenika tako nihče več ne opazi.
Zanj ve le tisti, ki ga je postavil in edini ve, zakaj.
Pride pa prav, ko nekoga, ki se je začel zavedati, kaj se dogaja okoli njega, zmoti.
Torej je spomenik tukaj zato, da opozori na osebe, ki se pa s tvorcem ne strinjajo....
Nikakor pa ni spomenik tukaj, da počasti nekaj, kar si je nekaj "plačnikov" zamislilo....
el CARTEL
# 18.07.2015 ob 13:57
Kdor je to delal je ne samo opica, ampak mu tudi slovenščina očitno ne gre od rok.

ravno sem hotel omeniti :D

je res, da so partizani in domobrani večna tema naše politike, a to le zato, ker če še tega ne bi imeli, bi jih narod "porajtal" - da v resnici nimajo pojma kaj počnejo ter da nimajo nikakršnih načrtov za prihodnost
Kulman
# 18.07.2015 ob 18:13
Za tiste, ki imate malo krajši spomin, naj vam povem, da je bilo o 'Odprtju prostora, kjer bo stal spomenik žrtvam vojn,' pisano na MMC že 23. junij 2015.

Poleg slovenske 'smetane' je bil pri odprtju navzoč tudi 'avtor' zmagovite variante natečaja spomenika. Kar se mi zdi pri vsej stvari spornega so vsaj tri stvari:

1. Ideja spomenika je preprost plagiat spomenika na Reki, ki se pravzaprav imenuje Most hrvatskih branitelje in se ne drugem bregu zaključuje z dvema visokima kvadroma. Na njem ni nikakršnega napisa. Edini napis je pravzaprav na eni od talnih plošč mostu: "Most hrvatskih branitelja." Leta 2002 so ga preimenovali v " Most hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata." (za ogled mostu s spomenikom si preprosto lahko ogledate na Googlu, preprosto napišite: 'most branitelja rijeka' in pritisnite [Slike].

2. Napis na ljubljanskem spomeniku naj bi bil: "Domovina je ena, nam vsem dodeljena in eno življenje in ena smrt." Tudi to je višek plagiatorstva, saj je to začetni verz Župančičevega posvetila narodnim herojem na grobnici narodnih herojev ob zahodnem delu slovenskega parlamenta.(tudi v tem primeru si za ogled spomenika in napisa na njem lahko ogledate na Googlu, preprosto napišite: 'grobnica narodnih herojev' in pritisnite [Slike], nato pa še [Ogled slike].

3. V zgoraj navedenem članku MMC iz 23. junija 2015 lahko med drugim preberemo: 'Na spomeniku bo zapisan verz Otona Župančiča iz pesnitve Duma: "Domovina je ena, nam vsem dodeljena in eno življenje in ena smrt." ' Vsakemu srednješolcu ali vsaj gimnazijskemu maturantu bi moralo biti znano, da navedeni verz ni del Župančičeve Dume. Napis za nagrobnik narodnim herojem je nastal 12.12.1948 in se v celoti glasi:

"Domovina je ena nam vsem dodeljena, in eno življenje in ena smrt. Svobodi predani za borbo smo zbrani, in kaj je življenje in kaj je smrt? Bodočnost je vera, kdor zanjo umira, se vzdigne v življenje, ko pade v smrt."

Sramota vsega našega političnega vodstva, da si dovolijo tako onečastiti slovenskega pesnika in njegovo predanost slovenstvu in Sloveniji, pri tem pa njegove verze posvečene narodnim herojem poklanjajo fašističnim in nacističnim kolaborantom in drugim slovenskim sovražnikom (spomenik vsem žrtvam vojn!). Zatorej še enkrat sramota vsem vrlim gospodom in gospem na fotografijah, objavljenih na zgornjem linku in njihovim somišljenikom.

Upam, da zaradi resnic, administrator ne bo brisal mojega komentarja.
CtrlDelete
# 18.07.2015 ob 16:52
vaški stražar
# 18.07.2015 ob 16:46
_________________-
Smešen si.
Tao3
# 18.07.2015 ob 13:30
Kriminalisti vedno pravijo: sledite denarju ...

... in komu v tej državi najbolj paše hujskanje in razdvajanje naroda? Kdo v teh razmerah najbolje deluje in jih potrebuje?

Kar je preveč očitno, je ponavadi narejeno tako, da mislite, da je tisto kar je nekdo mislil, da boste mislili, brez da bi uporabili aparat za razmišljanje, ki ga še vedno nosite v glavi ;)
Srečni Luka
# 18.07.2015 ob 14:00
.....kljukast križ ali veternica???
Ramus
# 18.07.2015 ob 16:41
"Foto: Neznanci oskrunili mesto spomenika žrtvam vseh vojn"

"je takrat opomnil Pahor, ki meni, da spomenik sledi tradiciji večine evropskih držav, ki imajo postavljene spomenike v spomin ljudem, ki so umrli v vojnah"

Nisem še slišal, da bi kje v Evropi imela Adolf Hitler in Benito Mussolini spomenik? Veste nacisti in fašisti pač nikoli ne bodo žrtve vojne. Pa tudi njihovi pomagači ne. Nikoli! Krvnik in žrtvev ne moreta biti nikoli izenačena.
B2soraya
# 18.07.2015 ob 14:26
piše ....NEHTE ŽE SE IGRAT PARTIZANE IN DOMOBRANE ....samo parlament naj še preselijo nazaj v Kazino, da bodo imel pred nosom ta napis...Se pa strinjam, napis naj ostane !
Titokrast
# 18.07.2015 ob 14:15
"Nehajte se že igrat partizane in domobrane"

Povsem pravilno zapisano in točno tisto kar ta spomenik potrebuje. Ne brišite grafit. Mlada generacija želi stvari delati drugače kot starci, kaj je tu strašnega? Kljukast križ je pretiravanje in nepotrebna dekoracija, a razumite ga enako kot simbol za anarhijo v vašem času.

Mladi pač nočejo ponavljat večne budalaštine svojih staršev.
stari maček
# 18.07.2015 ob 17:03
Leva stran se je že neštetokrat opravičila,čakamo na opravičilo od desnih pa nič od tega,levi polagajo vence in hodijo k spomenikom kolaborantov,desnega nobenega še enkrat nisem videl pri partizanskem spomeniku,kako naj pride do sprave NEMOGOČE,sicer je pa ni treba.
generacija56
# 18.07.2015 ob 13:32
Seveda bo dogodek okvalificiran v skladu s trenutno oblastjo.
Me pa vseeno veseli, da še obstajajo Slovenci. Ki se niso uklonili, kot naša vlada.
Vsaka fotografija naših predstavnikov je od pasu navzgor, da se ne vidijo luknje na kolenih.
stari maček
# 18.07.2015 ob 17:31
Za izdajalstvo,kolaboracijo,sodelovanje z okupatorjem,tisoče interniranih,mučenih,po zaslugi izdajalcev,vprašaj preživele taboriščnike.
bubo bubo
# 18.07.2015 ob 14:00
vsaj nekdo, ki ima vsega poln kufer, bravo. čelat bi bila pika na I
lastovka
# 18.07.2015 ob 17:51
V Franciji so,zmagovalci, po 2.SW pobili,tudi brez sojenja,več kot milion kolaborantov.Vse O.K.
V YU pa tud in ni O.K.Zakaj?
stari maček
# 18.07.2015 ob 17:44
Dopolnilo:ne bom pozabil očetovih besed.To je enako,če bi bil v vojni za Slovenijo na strani JNA.
stari maček
# 18.07.2015 ob 17:41
O tem veliko vem iz ust mojih staršev preprosti kmečkih vernih kozjanskih ljudi,vsi so vedeli katera je prava stran nikoli ne bom pozabil ko je dejal"KAKO NE MOREŠ VEDETI,ČE TE NAPADE SOVRAŽNIK IN HOČE ZASESTI TVOJO DOMOVINO NA KATERI STRANI BI BIL,PA MENDA JA NE NA SOVRAŽNIKOVI.Po vojni je bil pa vrnjen 4 letni dolg.
CtrlDelete
# 18.07.2015 ob 16:01
Ivan, si zdaj zadovoljen? Saj to si hotel, a ne! Bedno vse skupaj.
Follow Me
# 18.07.2015 ob 17:40
Neokusno, sicer je res Ivek po l. 2008 je začel to razdvajanje, ki do takrat nismo poznali.
Zdaj je normalno, da se drži z zmagovalci-Partizani.
stari maček
# 18.07.2015 ob 15:33
Pravilno,nikjer na svetu izdajalcem ne postavljajo spomenikov,povprašajte malo internirance,pa vam bodo dali jasen odgovor,ne da se oprostiti in pozabiti,preveč je bilo trpjenja,Pahor,Janša in Cerar si pa naj SPRAVO ZA KLOBUK ZATAKNEJO,še premila kazen je bila po vojni.
SamoRes
# 18.07.2015 ob 14:24
Mladim je prekipelo. Brezposelnost, prisiljeno življenje pri starših, politiki pa vsak teden nabijajo z neko spravo, da preusmerjajo pozornost s pomembnih tem, ki jim niso kos ali pa jih ne želijo popraviti, ker imajo od tega koristi.
Nekomu, ki je star pod 35 in se ne spomni niti osamosvojitve visi dol za drugo svetovno vojno, za njih je to nekaj tako nepomembnega kot križarske ali napoleonske vojne. Politiki delajte za dobro ljudi, ne pa premetavat kosti, kdor se ima za spravit se je že ali pa se ni, da pa o spravi nabijata Janša ali Pahor, ki še v osamosvojitveni vojni nista držala orožja (razen eden za prodajo) pa je navaden populizem.
moxie
# 18.07.2015 ob 18:33
@Kulman, bravo in hvala, prispevek kot je tvoj bi moral sicer napisati t.h.
Tao3
# 18.07.2015 ob 17:45
Ponavljam, ker admin briše besedilo, ki je popolnoma v skladu s pravili, vendar ni v skladu z njegovim prepričanjem, da smo HLAPCI in da moramo lizati gospodarjevo **t:

NE Janšizmu!
MuDeL
# 18.07.2015 ob 15:24
je lepo napisal. dajte že mir s to drugorazredno temo...
GUESS
# 19.07.2015 ob 11:02
JAVNI POZIV ADMINU:
Lepo prosim, da odstranite VSE laži, ki jih producira "vaški stražar", kajti gre za eklatantno poveličevanje enega od najhujših totalitarizmov, kar je v popolnem nasprotju z resolucijo SE o totalitarizmih, poleg tega pa nimajo nič skupnega z zgodovinskimi dejstvi.
Čudno, da se ni spet razpisal o tem, kako so domobranci s tem, da so sprejeli sovražnikovo orožje in njegovo hrano in opremo v bistvu pomagali zaveznikom!!!???
stari maček
# 18.07.2015 ob 19:32
Vaški stražar,če ne veš,ti ni pomoči,fantek.
mataj
# 18.07.2015 ob 17:42
Simpatizerje ljubljenega vodje je izdal pravopis. Ha,ha,ha!
SamoRes
# 18.07.2015 ob 17:28
"Združena levica spet packa grafite"

Ne bi rekel, kolikor poznam politiko, bi prej rekel, da tabor čelavega trpi, ker zadnji mesec nima več zagotovljenega članka na dan, ker mu pozornost krade Grčija.
jaskelainen
# 18.07.2015 ob 17:24
Kdo financira vse te spomenike kolaborantom in njihovim družinam? Če država, potem se je za vprašati ali ne bi bilo ta denar smotrno porabiti za kaj koristnejšega?
oliva
# 18.07.2015 ob 15:32
"Združena levica spet packa grafite"

Ne verjamem.
(oni bi prišli tja protestirat s transparenti in s svojo pojavo, kar počnejo tudi sicer - čemu bi tu bilo drugače?)
mostnica
# 18.07.2015 ob 15:07
Za koga se gradijo ti spomeniki? Za Cerarja, za Janšo, za Pahorja?
Sprave ne more biti. Sobivanje med ljudmi pa obstaja že zelo dolgo.
SamoRes
# 18.07.2015 ob 14:45
Kar se tiče pa samega spomenika pa ga je ravno zadnjič en strokovnjak v članku totalno popljuval in se sprašuje kam smo zašli, od kiparskih mojstrovin pred desetletji do dveh betonskih blokov danes.
Alex8
# 18.07.2015 ob 14:36
Zakaj že ni bilo natečaja za spomenik???????? A so mogoče arhitekti pozabili, da imamo kiparje za spomenike???
Teglc
# 18.07.2015 ob 14:16
Spoštovani administrator, ali imate toliko dostojanstvene drže in obraza, da mi končno v privatnem sporočilu še enkrat citirate moj zadnji post, ki ste ga odstranili in hkrati poveste, v čem sem prekršil z zapisanim pravila MMC-ja?
leonis
# 19.07.2015 ob 15:13

vaški stražar
# 18.07.2015 ob 22:28
Prijavi neprimerno vsebino
Dokler ni bilo partizanov in kjer ni bilo partizanov (Prekmurje), tudi odvažanj Slovencev v taborišča ni bilo.
------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------
Zanimivo..., poleg vseh ostalih laži, ki si jih napisal še ena več. Če bi bil moj pokojni dedek še živ,bi te pozval,da njega prepričaš, da je vsa ta leta bil v zmoti. Namreč je bil iz Prekmurja in ga je zaradi sodelovanja s partizani izdal domači izdajalec, zato so ga prijeli in poslali v taborišče Mauthausen.Je imel pa srečo v nesreči,ker je znal nemško in ni bil dolgo v taborišču.,Poslali so ga na neko nemško kmetijo blizu Berlina kjer je do konca vojne bil neke vrste hlapec oz. delavec za vse na kmetiji.Po osvoboditvi se je vrnil domov,vendar ni nikoli dobil nobene odškodnine ali kakšne posebne pokojnine.
ateistek
# 19.07.2015 ob 04:57
Na spomeniku piše, da je Slovenija z njim sledila tradiciji evropskih narodov...In kateri narod je torej postavil tudi spomenik domačim izdajalcem? V Evropi se je točno vedelo kdo je sodeloval s Hitlerjem, le v državah vzhodnega bloka se gremo revizionizma.
stari maček
# 18.07.2015 ob 21:52
Vaški stražar na strani sovražnika so bili domobranci prisegli so Hitlerju, belogardsti,črna roka in domači izdajalci,ki so pisali sezname za SS za taborišča.
creap
# 18.07.2015 ob 15:31
Z besedilom grafita se 100% strinjam, tisti kljukasti križ pa potem vse pokvari.... bebci
mataj-finance
# 18.07.2015 ob 14:50
Avtor grafita pojma nima. Sprava s partizani in domobrani nima nobene veze. Namen sprave je delitev ljudi za politikantske potrebe.
garmond
# 18.07.2015 ob 14:37
Mladih to neproduktivno mešetarjenje po zgodovini ne zanima, njih zanima sedanjost in prihodnost. Ali se še lahko nadejajo prihodnosti v tej državi, ali pa morajo razmišljati o svoji prihodnosti kje drugje. Če proglasimo danes partizane za kolaborante, domobrance pa za vojsko, ki je hotela osvoboditi Slovence izpod škornja Hitlerja in Mussolinija, se njihovo življenje ne bi v ničemer spremenilo. Tu pa res lahko mirne duše trdim, da je za to najbolj kriv Janša, on je začel z revanšizmom in potvarjanjem zgodovine, na tem celo sloni vsa njegova tržna niša v politiki. Mladi ga imajo poln kufer, pa ne samo njega, da ne bo pomote.
whisky
# 18.07.2015 ob 13:35
zanimiv kaj se enim v glavi dogaja
stari maček
# 19.07.2015 ob 17:14
Moji predniki so bili verni pa niso podlegli RKC,ki je podpirala domobranstvo,vsi so se borili proti okupatorju,po očetovi in po materini strani.
mb128
# 19.07.2015 ob 16:29
Ludeki, stvar je sledeča in navidez izredno preprosta.
Dokler ne bomo obsodili početja obeh strani sprave ne bo čeprrav, odkrito povedano, sploh ne vem zakaj je sprava potrebna vsem tistim ljudem, ki smo rojeni po II. svetovni vojni!
Še odgovor pametnjakoviču, ki je trdil da ljudi niso dajalali v taborišča v Prekmurju ker tam baje partizanov ni bilo.
Spoštovani pametnjakovič, objasni ti to tvojo trditev moji mami, mojemu stricu, moji teti in jim hkrati pojasni kaj za vraga so potem počeli na Madžarkem od leta 1941 do 1945? No pametnjakovič znaš to vsaj meni pojasniti?!
V bodoče pa bi ti svetoval vaški stražar, da zelo, zelo paziš kaj pišeš ker še eno takšno kot si zapisal sedaj pa se boš znašel nekje pred neko osebo, ki bo preprosto rekla v imenu ljudstva. IN ZATO BOM POSKRBEL JAZ OSEBNO!
Spoštovani admin, zakaj dovolite takšnim a la vaški stražar, da trosijo tukaj gor takšne LAŽI?!
Kazalo