Slovenija
protest, TTIP
Nekateri izmed govorcev so opozarjali na skorajda katastrofične posledice, ki naj bi jih ratifikacija sporazumov imela za naša življenja. Foto: BoBo
VIDEO
Po Sloveniji ljudje glasn...

Dodaj v

Foto: Prostotrgovinski sporazumi - "Prost pretok izkoriščanja!"

Protestniki opozarjajo na škodljive določbe sporazumov
10. oktober 2015 ob 12:50,
zadnji poseg: 10. oktober 2015 ob 18:47
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Kot del vseevropskih protestov proti prostotrgovinskim sporazumom se je tudi po Sloveniji zvrstilo več dogodkov, na katerih so opozarjali pred nepreglednostjo pogajanj in nesprejemljivimi določbami.

V Ljubljani je okoli 150 protestnikov slovensko in druge evropske vlade pozvalo, naj zavrnejo trgovinski sporazum med EU-jem in ZDA (TTIP), med EU-jem in Kanado (Ceta) ter o trgovanju na področju storitev (Tisa). Protesti so potekali tudi v Mariboru, Kopru in Trbovljah.

"Oblastem sporočamo, da ne sprejemamo teh sporazumov, jih ne želimo in pričakujemo, da jih bodo naša vlada in vlade po svetu zavrnile," je poudaril Andrej Gnezda iz Umanotere, članice Koalicije proti tajnim sporazumom, ki je pripravila današnje proteste. Ob tem je izrazil prepričanje, da se očitno naša politika za te resne teme ne zavzame, da nima interesa oziroma meni, da tukaj nima česa storiti in odločitev ni njena. "Očitno bodo prepustili zadevo v odločanje drugim," je menil Gnezda.

Sporočilo, ki ga bo komisija težko spregledala
"To ni prost pretok kapitala, dela in ljudi, temveč izkoriščanja,"
pa je svoje nestrinjanje s tovrstnimi sporazumi za MMC pojasnil Roman. Veliko težavo predstavlja tudi zunajsodni poravnalni mehanizem ISDS, na katerega sta spomnila tudi Miha Pitako iz Solidarnosti in evropski poslanec Igor Šoltes.

Šoltes v Evropi v zadnjem času čuti tudi "manjšo gorečnost pri zagovornikih sporazuma, zlasti ker se je pokazalo, da se nekaterih stvari preprosto ne da zrušiti". Opozoril je, da je 3,2 milijona podpisov proti sporazumom tako močan signal, da ga tudi Evropska komisija ne bo mogla spregledati.

Članica Koalicije proti tajnim sporazumom je tudi Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), ki je do sporazumov kritična iz dveh razlogov. "Prvi razlog je, da se vse počne tajno. O tako pomembnih stvareh, ki bodo usodno zaznamovale življenja ljudi, ki tukaj živimo, se absolutno ne bi smeli pogajati pod mizo," je pojasnil predsednik ZSSS-ja Dušan Semolič.

Semolič se boji, da bodo tovrstni sporazumi ustvarili dodaten pritisk na minimalno plačo, pokojninski sistem in socialne blagajne. "Gospodom v Bruslju moramo reči ne in opozoriti našo vlado, naj bo tukaj pokončnejša. Naj ne mečka in ne čaka, kaj bodo rekli veliki. Gre za take teme, da smo tudi mi tukaj veliki," je poudaril Semolič, ki se je zavzel za gospodarsko rast na račun znanja, zdravja ljudi, z večjo pravičnostjo in solidarnostjo.

SMC: Podpiramo sporazume, ki so dobri za posel
Na očitke protestnikov so se odzvali tudi v SMC-ju, kjer so zapisali, da podpirajo vse sporazume, ki krepijo posel in domačim podjetjem odpirajo možnosti na svetovnem trgu ter s tem odpirajo delovna mesta doma.

K temu po njihovem mnenju lahko prispeva tudi CETA, sporni mehanizem ISDS-ja pa da naj bo pregleden, se pravi, da natančno določa pravice in dolžnosti strank. "Trgovinski sporazumi, kar velja tudi za sporazum CETA, morajo ohranjati doseženo raven EU-standardov, kar seveda vključuje področje varstva okolja, zdravje ljudi, zagotavljanje delavskih in socialnih pravic in spoštovanje predpisov o varni hrani," so še zapisali.

A. Č.
protest, TTIP
protest, TTIP
protest, TTIP
protest, TTIP
protest, TTIP
protest, TTIP
protest, TTIP
protest, TTIP
protest, TTIP
protest, TTIP
protest, TTIP
protest, TTIP
Prijavi napako
Komentarji
nuLanuLa
# 10.10.2015 ob 12:59
Vsi ti prostotrgovinski sporazumi so pisani na kožo velikim lobijem in korporacijam, širjenje svobode in demokracije pa pomeni le širjejne potrošniškega načina življenja, v katerem ljudje postanemo sužnji dolgov in kreditov, velik kapital pa začne požirati vse pred sabo.

Če bo šlo tako naprej, bomo na koncu sveta imeli 20 korporacij, ki bodo prek medijev, Holivuda, lobijev in politike vladale vsemu in vsem vsako sekudo njegovega obstoja. S tehnologijo, ki je danes na razpolago, je to vsak dan bolj možen scenarij. TTIP pa je le še en korak na tej poti korporativnega holokavsta.
Krimsky
# 10.10.2015 ob 13:10
Davnega leta 1976 je bil posnet film Network [Sidney Lumet, 1976].

V njem imamo naslednji citat:
»Amerike ni. Demokracije tudi ne. Obstajajo samo IBM, ITT, AT&T, Du Pont, Dow, Union Carbide in Exxon. To so države današnjega sveta.«

Ker gre za velik biznis, je trajalo skoraj 40 let, da se je ideja pretočila v zakonodajo. Da korporacije – 'prave države današnjega sveta' – tudi formalno presežejo arhaične tvorbe z grbom, zastavo, himno, in… bolj ali manj lepim predsednikom.
~
Filmi niso kar tako, ne moremo kar zamahniti z roko in reči: »Ah, Hollywood!« Kajti, ker danes (skoraj) nihče več ne bere knjig, so nosilci sporočil za javnost – postali – filmi. Tudi zato, ker ponujajo možnost, da vsak vzame iz filma tisto, kar mu pač dopuščajo kognitivne sposobnosti. Tako kot iz filma Interstellar (Christopher Nolan, 2014), kjer je program Apollo opredeljen kot »fake« [potegavščina], lahko vsak potegne tisto, kar mu pač omogoča individualni softver. Bolj precizno: pravzaprav samo toliko, da si ne sesuje lastnega simbolnega sveta …
DE(j)MOKRA(s)T
# 10.10.2015 ob 13:10
Danes bi na protestih moralo biti tisoče Slovencev, žal nekateri niso niti slišali za vse kar nam grozi v primeru podpisa, nekateri pa celo verjamejo Bruslju.
Tu si preberite zakaj sploh gre:
http://studentska-iskra.org/?p=456
alenko.ms
# 10.10.2015 ob 13:14
Tako je ko korporacije vladaju svetu. Bo treba dvigniti 99% ljudi na noge in reči en glasen NE
Follow Me
# 10.10.2015 ob 13:09
Pridna Europa pridna, na biškotka.
antiklinac
# 10.10.2015 ob 13:20
MEDNARODNI DAN AKCIJE: STOP CETA, TISA, TTIP!

V državah članicah EU je bilo doslej zbranih 3,3 milijone podpisov proti Čezatlantskemu trgovinskemu in naložbenemu sporazumu (TTIP). V Sloveniji je svoj glas proti prispevalo že več kot 11.700 ljudi.

V Združeni levici, ki je članica Koalicije proti tajnim sporazumom, se pridružujemo prizadevanjem širše civilne družbe, ki na današnji Mednarodni dan akcije opozarja na škodljivost in nesprejemljivost sporazumov, kot so TTIP, TISA, CETA.

TISA: "Trade in services agreement" - Sporazum o trgovanju s storitvami. Predvideva nepovratno privatizacijo javnih storitev: šolstva zdravstva itn, med drugim tudi preskrbe z vodo. Sporazum bo omejil možnost držav, da zagotavljajo javne storitve in regulirajo zasebnike. Po mnenju strokovnjakov bo sporazum komercializiral storitve, tako da ne bodo več namenjene javni koristi, ampak zasebnim dobičkom transnacionalnih korporacij.

CETA: "Comprehensive Economic and Trade Agreement" - Splošni gospodarski in trgovinski sporazum. Sklenjen je med Kanado in EU, podpisali so ga 26. septembra letos v Ottawi, potrditi ga morata še Svet EU in Evropski parlament. Ena izmed cvetk v tem sporazumu je pravica, ki jo daje investitorjem, da tožijo države pred posebnim arbitražnim sodiščem, če te sprejmejo predpise, ki investitorje "diskriminirajo", ali če "prekršijo zagotovljeno varstvo investicij". Arbitraža je tajna, odločitev dokončna, priziva ni. Pravico do tožbe imajo samo investitorji, države je nimajo. Sporazum je uvedel tudi pravno kategorijo "posredne razlastitve": če država s svojimi ukrepi onemogoči investitorju, da bi z investicijo ustvaril "razumen profit". V tem primeru lahko investitor od države zahteva kompenzacijo.

TTIP: "Transatlantic Trade and Investment Partnership" - Čezatlantsko partnerstvo za trgovino in investicije. Gre za sporazum med EU in ZDA, ki mu pravijo tudi TAFTA - "Transatlantic Free Trade Agreement" - Čezatlantski sporazum o prosti trgovini. Pogajanja zanj so bila tajna, dokler niso v Die Zeitu objavili nekaterih delov osnutka sporazuma. Eden izmed ciljev sporazuma je, da ameriškim podjetjem odpre evropski trg storitev. Sicer pa osnutek omejuje pravico vlad do neposredne ali "posredne" nacionalizacije ali razlastitve in določa, da mora država plačati kompenzacijo v višini tržne vrednosti, povečane z obrestmi po komercialni stopnji. Predvideva privatizacijo pošte, a dopušča državam, da zagotavljajo splošne poštne storitve. Omejuje možnost držav, da postavljajo pogoje pri podeljevanju koncesij zasebnim podjetjem. Omejuje državno reguliranje zavarovalnic in bank. Omejuje tudi možnost javnega zavarovalništva in bančništva. Osnutek prav tako kot CETA daje pravico investitorjem, da tožijo državo, če njeni predpisi in ukrepi posegajo v njihove "pravice" in zmanjšujejo dobičke.

Z vdeležbo na shodu izražamo nasprotovanje sporazumom, ki se sklepajo v tajnosti in postavljajo korporacije nad človeka in okolje ter vključujejo mehanizem za reševanje sporov med investitorjem in državo (ISDS), ki korporacijam omogoča tožbo držav. Ob tem pozarjamo, da ne pristajamo na sporazume, ki vodijo v deregulacijo zakonodaje, ki varuje javni interes in na zniževanje zakonodajnih standardov v prehrani, varovanju potrošnikov in okolja ter zmanjševanju socialnih pravic.

Zahtevamo! da Vlada Republike Slovenije skladno z zavezami v koalicijski pogodbi v pogajanja vključi civilno družbo in opravi široko javno razpravo, ki bo vključevala vse deležnike (in ne zgolj gospodarstva) v oblikovanje uradnih stališč RS do teh sporazumov. Netransparentna in izključujoča pogajanja kršijo vsa načela demokratičnosti in onemogočajo oblikovanje širšega družbenega soglasja o nadaljnji liberalizaciji mednarodne trgovine. Zahtevamo odstop od vsakih pogajanj, ki vodijo v deregulacijo zakonodaje namenjene varovanju javnega interesa in posegajo v zakonodajno avtonomijo države

USTAVIMO ŠKODLJIVE TRGOVINSKE SPORAZUME TTIP, CETA IN TiSA!

Združena levica
Facebook
Fuk-U
# 10.10.2015 ob 15:33
TTIP= povisanje BDP 0,001% na ravni EU, ucinek na povisanje revscine, znizanje ekoloski in zdravstvenis standardov 100%
Druga Švica
# 10.10.2015 ob 17:32
Večina ljudi je spregledalo ameriški imperializem in zasužnjevanje EU - v Berlinu danes pribl. pol milijona demonstrantov ...... v Ljubljani 150 .... ovce slovenske smo pač bili in bomo 50 let za Nemčijo.
A6
# 10.10.2015 ob 16:19
proti ttip! EU mora biti alternativa ZDA in ne njen sluga.
CC
# 10.10.2015 ob 13:31
Jaz ne vem kaj ljudem ni jasno. Moralo bi nas biti toliko, da bi morali štante postavit ;). 150... Bi pa pohvalil vse "nastopajoče", še posebej tisto neko punco umetnico, ki je pela neko tako indijansko zvenečo pesem... so mi šle kar kocine pokonci :). Naslednjič pridite tudi komentatorji. Ni dovolj, da za laptopom kimaš in daješ pluse. Včasih smo pač le številka, ki pa vseeno šteje. Morje je sestavljeno iz kapljic in kapljice so del morja.
Steffy
# 10.10.2015 ob 13:21
Prostotrgovinski sporazumi so ekspliciten dokaz, da trenutna svetovna oblast deluje mimo volje ljudstva. Kar je super, saj je #UPOR neizogiben!
@twwwter
# 10.10.2015 ob 21:18
nikhrast: ...

Ne vem, o kakšni nevarnosti socializma govoriš. Gre za spopad nekontroliranega velekapitala proti nacionalnim državam. Če bi vsaj šlo za zaroto, pa se bojim, da je ni in bo zapoved dobička ugonobila vse, v končni fazi tudi same nosilce.
@twwwter
# 10.10.2015 ob 17:22
nikhrast
# 10.10.2015 ob 15:54
"Par sto protestnikov, uf, svet se bo sesul. Pa poslušaj protestnike, saj ne vedo za kaj se gre ....
Mogoče se nekateri bojite svoje nespsobnosti; seveda, če si nesposoben, neambiciozen, ne preveč brihten in len, potem si lahko samo hlapec."

Takle očitek ni nič boljši od na primer očitka igralcu Lota, da si je sam kriv, če ni nič zadel, saj je bil premalo brihten, nesposoben in neambiciozen.

Morda pa ti nisi dovolj dobro poučen. Beri na primer Thomasa Pikettyja:
"...to have invested capital, you must have money already. If you rely on income, as most people do, you will likely never catch up to the wealth of people who are already rich."
šurda
# 10.10.2015 ob 14:30
Zgodila se je ČISTKA, a kaj ko je tisto, ker je bilo zbrisano
RES , še sam samcat dr: Zver se je oglasil iz EU parlamenta
in pojasneval ZAKAJ je sporazum dober !

Sporazum je več kot slab !
antimason
# 10.10.2015 ob 14:00
Zelo malo ljudi na demonstraciji...pohvalno od združene levice da se je angažirala, upam da bo o škodljivosti TTiP govora tudi v parlamentu, ker o tem gospodarskem kriminalu je treba ozavestiti širišo javnost, ker se to tiče vseh, še preden se pojavijo ameriški GMO paradajzi na policah, ki bodo podobni basket žogi

generacija56
# 10.10.2015 ob 13:48
V tem trenutku trepeta Volskwagen za 18 milijard evrov....
Brez TTIP. Ko bo, če bi veljal tisti sporazum, bi lahko amiji tožili Nemčijo, EU, vse kar obstaja.
Zakaj so pogajanja skrita?
Pove vam Pacific TPP. Intelektualna zaščita amijev doseže nivo, ki prepove vse, od filmov, glasbe, do GENERIČNIH ZDRAVIL!
V ZDA je 1,2 milijona odvetnikov, ki v takšnih tožbah dobijo 33%!
Ne samo, da ima v ZDA vsak prebivalec psihiatra, potrebuje tudi odvetnika...
mb128
# 10.10.2015 ob 13:06
Jep, zadnjič je Juncker nekaj rekel glede Rusije, Zda WikiLeaks pa je nekaj napisal glede TTP. Le kdaj bo Juncker kaj izjavil še glede TTIP, le kdaj bo kaj glede TTIP zapisal WikiLeaks?
A post festum, a takrat ko bo (skoraj) prepozno?!
Jep lepo je imeti upanje a kaj ti to pomaga če pa zaupaš kolaborantu!
Calendula
# 10.10.2015 ob 18:47
Gospod Zver, naj se vam zatakne v grlu denar, ki ga prejemate za propagando ........ smrad izdajalski. Prodali bi lastno mater, če bi jo lahko. Fuj, nesnaga !
FolkloraS
# 10.10.2015 ob 16:42
To je gospodarska napoved vojne Amerike proti Evropi. Ker vojaško posredovanje ne pride v poštev, poskušajo skozi trgovinskega, kjer Evropa ne bo morala nič proti korporacijam. Torej nas evropska komisija zavaja. Kako to, da se pogajajo tajno, seveda se saj gredo pogajanja na škodo državljanov. Če bi bili tile sporazumi res tako koristni bi bila tudi pogajanja transparentna, ker so škodljiva je pod oznako "TAJNA".
velenjcan
# 10.10.2015 ob 16:31

kozorog1973
# 10.10.2015 ob 13:01
Prijavi neprimerno vsebino
Foto: Prostotrgovinski sporazumi - "Prost pretok izkoriščanja!"

napaka, prost pretok delovne sile je edino akr nam še preostane, kaj pa imate morda za alternativo, ki bo izboljšala zaposlovanje mladih. Kar na dan z besedo in z ustrezno argumentacijo!


prost pretok v ameriko? ob tem, ko že zdaj letno zapusti Slovenijo 15.000 ljudi? čemu? povečati izkoriščanje naravnih bogastev in ljudi in dodano vrednost transferirati na že katere otoke, da bo čimmanj denarja ostalo v sloveniji? skleniti pogodbo, po kateri bodo korporacije lahko od države iztožile nadomestilo za 'izpad' profita? ali pa bi se tebi zdelo umestno, da se sklene sporazum o pretoku 'delovne sile' po dokončnem gospodarskem propadu slovenije, ker takrat tu tako ali tako ne bo več mogoče živeti, ker bo okolje zas.ano, pa nobenega denarja za zdravstvo in šolstvo?

ko se bodo podeljevale butalske medalje za zasluge pri demontaži slovenske države, boš gotovo med kandidati.
CPC
šurda
# 10.10.2015 ob 15:14
hargas1 & pas normal & CO
Blage veze nimate kaj pomeni sprejetje TTIP, res škoda,
da ste tako slepi, ti kar jej piščance iz ZDA, ki so oprani
v klorju in podobno nesnago iz ZDA !
šurda
# 10.10.2015 ob 15:03
No tu imate ŠE DOKAZ v sliki in
besedi ! Res ne vem koga je moj prvi komentar toliko
zmotil, da je bil zbrisan ! Bil je temo v kateri se
pogovarjamo oziroma pišemo !
KLIK

In ja tudi častni doktor iz Prištine je med tistimi, ki z vsem
"štirimi" podpira TTIP !
firtoh
# 10.10.2015 ob 22:39
Organizatorji bi morali povedati po domače.Npr.v primeru privatizacije oskrbe z vodo boste plačevali dvakrat dražjo vodo.Pol bi pa bil folk na cesti ali pa tudi ne.Pol se mal še zlažemo in rečemo:V primeru privatizacije oskrbe z vodo, bomo pili kontaminirano vodo s spojinami,ki spremenijo spol.100% najmanj 5000 ljudi.Zamolčimo,da na ljubljanskem območju že zdaj pijejo takšno vodo,ki vsaj pri žabah povzroča omenjeno spremembo.Voda je izboljšana z etaklorom,flourantenom,fenatrenom,benzen
om,bimetanabilom...-vse genotoksične spojine iz herbicidov,insektcidov...
tihomir
# 10.10.2015 ob 20:31
kralj matjaž

# 10.10.2015 ob 18:33
Prijavi neprimerno vsebino Hm. Zopet pod komentarji pogrešam desno usmerjane komentarje. Kje so? Očitno so dovoljeni sami levi ekstremistični izpadi, ki povsod vidijo neko zaroto in podpihujejo sovrašvto. Zanimivo. Pa si vi pravite da ste neodvisni objektivni medij


skrb, da nacionalna država in njeni ljudje ne postanejo žrtev povampirjenega tujega kapitala, kaj ni to skrb konzervativca?
pepar
# 10.10.2015 ob 20:10
SMC: Podpiramo sporazume, ki so dobri za posel

Kaj pa je z ljudmi,kje so v tem poslu če jim po vaše sploh lahko še tako rečemo.
Multinacionalke so se s tem sporazumom brezkompromisno in brutalno zaščitile prav na račun večine navadnih ljudi.
Za tako izjavo bi morali vsi poslanci SMC letet iz parlamenta,Cerar se pa tudi pokazat ne sme več.
Bivši uporabnik
# 10.10.2015 ob 19:13
TTIP je popolna ameriška gospodarska okupacija Evrope.
SamoRes
# 10.10.2015 ob 17:01
Kjer so ZDA zraven samo bežimo stran, intelektualna meja dojemanja tega se vsako leto niža
deadcool
# 10.10.2015 ob 14:27
američani že leta tunkajo cel svet zato da vzdržujejo svoj standard, svojo zaveznico evropo pa tud na vse pretege zavirajo, zadnji čas je da se evropa poveže z rusijo in kitajci, da se svet končno upre ameriškemu izkoriščanju...
el CARTEL
# 10.10.2015 ob 13:48
Vsi ti prostotrgovinski sporazumi so pisani na kožo velikim lobijem in korporacijam, širjenje svobode in demokracije pa pomeni le širjejne potrošniškega načina življenja, v katerem ljudje postanemo sužnji dolgov in kreditov, velik kapital pa začne požirati vse pred sabo.

točno tako.
dodal bi le še, da širjenje vpliva korporacij zmanjšuje demokracio povsod po svetu

pajdaško-korporativni kapitalizem je trenutno največja grožnja demokraciji povsod (navsezadnje vidno tudi v EU centralizaciji, kjer so politiki v rokah lobistov) in ne (še) ISIS
crtomircek
# 11.10.2015 ob 15:20
Kakšno bedno sprenevedanje mmc. Berlinske demonstracije:

VEČ STO TISOČ PROTESNIKOV!
kolibri123
# 10.10.2015 ob 23:17
Eden današnjih govorov na shodu proti TTIP:

Miha Pitako, Solidarnost:

"Danes se po vsej Evropi odvijajo shodi proti rokovnjaškim dogovorom. Te nam jih hočejo vsiliti svetovne korporacije, ki jim je vseeno za zdravje prebivalstva in okolja. Vse, kar je za njih pomembno je, da uveljavljajo svoj brezmejni pohlep in hlastanje po profitu.

Zakaj so sporazumi tajni, če naj bi bili tako zelo koristili vsem? Tajni so zato, ker nimajo nobene veze z uveljavljanjem mednarodne proste trgovine, temveč narekujejo, kako bodo korporacije še naprej upravljale svoje neetične monopole na račun delavcev in držav.

Mednarodno trgovino ovirajo predvsem ogromni monopoli mednarodnih korporacij. Postalo je očitno, da tajni gospodarski sporazumi uveljavljajo zgolj interes teh megalomanskih korporacij ter njihovih neodgovornih direktorjev.

Govorimo o korporacijah, ki na podlagi takih sporazumov tožijo Avstralijo in Urugvaj za izpad dobička, ker so njihovi parlamenti sprejeli protitobačno zakonodajo. To je mehanizem ISDS. Tožijo jih ker so si drznili sprejeti zakone, ki skrbijo za zdravje prebivalcev! To jim omogoča pravni mehanizem ISDS. In ti prebivalci so si, po teh “prosto trgovinskih dogovorih”, zaslužili tožbo?!

To je ISDS. Zakaj korporacije tožijo države, ki branijo osnovne človekove pravice domačega prebivalstva? Ker jim to omogoča mehanizem ISDS. Zakaj si domišljajo da lahko zahtevajo odškodnine zato, da prenehajo onesnaževati. Ker jim to omogočajo tajni sporazumi. Te korporacije s temi sporazumi tožijo države ki branijo osnovne človekove pravice in visok nadzor nad kakovostjo vode, hrane, zdravstva, izobrazbe…! Predlagatelji teh prostotrgovinskih sporazumov, zavoljo lastnega pohlepa, zahtevajo privatno šolstvo in privatno zdravstvo, kjer se potem lahko le najbolj bogati šolajo in zdravijo.

Kaj pa naša vlada?

Vlada je za zaščito interesov slovenskega gospodarstva, okolja in prebivalcev pooblastila ENEGA(!) neinformiranega podsekretarja. ENEGA! Čigavim interesom torej služi vlada, ki na račun lastnih državljanov in zdravega okolja, obljublja dobičke lobistom in tajkunom? Če kdo, bi potem Miro Cerar kot poznavalec prava moral uvideti, kakšne vzvode moči Slovenija podarja v roke zelo sebičnim, kapitalskim interesom, ki bodo tako lahko uradno zavladali nad EU, Slovenijo in njenimi prebivalci! To ne nakazuje na suverenost države. To ni znak suverene vlade, to je znak vazalske mentalitete kolonialni oblasti, ki išče ugled in pohvale pri hudiču!

Do sedaj je bilo preštetih že več kot 3,250.000 podpisov Evropejcev, ki nam ni vseeno, kako bodo živeli naši otroci. Več kot treh milijonov tudi slepi in vase zagledani evropski birokrati ne morejo spregledati!
Povej prijateljem, govorite o tem!

USTAVIMO TTIP IN ISDS!"
@twwwter
# 10.10.2015 ob 19:21
kralj matjaž
# 10.10.2015 ob 18:33
"Hm. Zopet pod komentarji pogrešam desno usmerjane komentarje. Kje so? Očitno so dovoljeni sami levi ekstremistični izpadi, ki povsod vidijo neko zaroto in podpihujejo sovrašvto. Zanimivo. Pa si vi pravite da ste neodvisni objektivni medij."

Pa si ti pomislil, da morda na to temo nimajo kaj komentirati? Ali pa še niso dobili ustrezna navodila?
Sicer pa v tej temi ne vidim nobene levo desne vsebine. Gre za kapital, ki je nad vsemi tudi nad t.i. "free enterprise" kapitalom in ki želi družbo zapeljati v novi srednji vek.
vidim
# 10.10.2015 ob 19:07
Sporazumi so katastrofa in direktna pot v novo sužensjtvo - NOVI SVETOVNI RED z vodstovom iluminatov. Redki, ki še berejo in razmišljajo to opazijo. Ljudje zbudite se dokler ne bo prepozno.
Ori
# 10.10.2015 ob 18:27
To siljenje sporazuma je zadnja rešilna bilka za korporacije, kot je npr. Monsanto, ki beleži velik padec poslovanja. posredno so na udaru tudi "pomembni" delničarji, npr. "človekoljub" Bill Gates, ki močno izgublja zaradi padca delnic teh korporacij.
@twwwter
# 10.10.2015 ob 16:59
Mi lajamo, karavana gre dalje. Tako je bilo tudi v zvezi s TTP, pa jim ni nič pomagalo:


http://www.commondreams.org/news/2015/08
/14/us-consulate-citizens-stay-away-new-zealand-tpp-protest

"Zasebno bogastvo temelji na javni revščini." Thomas Piketty
deadcool
# 10.10.2015 ob 15:33
sicer bodo pa naši kmetje lahko kar nehal delat, ker ne bodo konkurenčni uvoženi hrani...
jan.t
# 10.10.2015 ob 14:41
@Peter F.
Tebi Peter F. bi privoščil, da živiš v svetu v kateremu vladajo korporacije, ki tebi prodajajo strup za hrano, zato, da sebi ustvarijo dobiček. korporacije, ki te bodo prek medijev še bolj poneumljale in ki bodo zlobirale take zakone v katerih ti ne boš imel nobenih pravic. pa privoščim ti, da garaš od jutra do večera v eni od teh korporacij za mizerno plačo in nobene zaščite, kot delavec. boljšega si ne zaslužiš.
imaš pa srečo, da niso vsi ljudje tako omejeni, kot ti.
Reset
# 11.10.2015 ob 11:28
Včeraj so v Berlinu in po svetu protestirali tisoči, peticijo proti sporazumom je podpisalo že 3,2 milijona državljanov EU, naše politične institucije pa se nočejo opredeliti. Da sporazumi s takšno nizko javno podporo ne morejo biti sprejeti je jasno vsakomur, saj bo v nasprotnem primeru najverjetneje prišlo do izgredov ali pa "kaznovanja" na naslednjih volitvah. Vendar POZOR! Če se enkrat za spremembo učimo iz zgodovine obstaja velika verjetnost, da bo tik pred podpisom sporazumov prišlo do krize - šoka. Potencialne možnosti so nov val gospodarske krize, teroristični napad, strah pred migranti, naraščajoča grožnja ISIS, zavezništvo zahodnih vrednot proti valu islamizma in tako dalje in tako naprej. Ljudje bodo v šoku, javni upor bo padel in mednarodna politika bo milostno sprejela vse sporazume v dobro vseh v teh težkih težkih trenutkih! Da pa ne bomo samo cinično komentirali vdani v usodo. Ali lahko sploh kaj storimo? Ena možnost je, da iz politike že sedaj predhodno izsilimo pravno potrjeno zavrnitev sporazumov (ne zgolj neka stališča in ustne obljube), druga pa, da poskrbimo, da bo o končnem sporazumu odločalo neko telo, katerega interes ne bo privaten ampak javni ... pa najsi bo to referendum (aja, tej pravici smo se "demokratično" odpovedali), ali pa nek nov način sprejemanja političnih odločitev...meni osebno domišljije tukaj zmanjka, namen komentraja je predvsem spodbujanje razmišljanja v tej smeri.
velenjcan
# 10.10.2015 ob 23:46
v branje priporočam še tole:

Ekonomski rop. TPP in TTIP: ne dovolite, da jo odnesejo

http://www.globalresearch.ca/economic-plunder-the-comprehensive-economic-and-trade-agreement-ceta-the-transatlantic-trade-and-investment-partnership-ttip-dont-let-them-get-away-with-it/5415125
tagomago
# 10.10.2015 ob 17:46
Kdor le hoče vidi,da so ameriške banke,ki so povzročile krizo in jo razširile na ves svet.,danes močnejše in izven krize.
Je potrebna razlaga na vse to dogajanje?
deadcool
# 10.10.2015 ob 14:34
@šurda, seveda da je, dober je samo za ameriške korporacije, v evropi bodo pa profitiral le tisti ki jih bodo američani podkupl, da spravijo te zakone v veljavo, ostali bomo pa vsi na slabšem...
Ramus
# 10.10.2015 ob 13:25
Ob tem je izrazil prepričanje, da se očitno naša politika za te resne teme ne zavzame, da nima interesa oziroma meni, da tukaj nima česa storiti in odločitev ni njena. "Očitno bodo prepustili zadevo v odločanje drugim," je menil Gnezda.

Hlapcev se ne sprašuje za mnenje,...
Partizan Miha
# 10.10.2015 ob 20:20
Vse, ki podpirate nebrzadano izkoriščanje ljudi in narave v imenu dobička, za priviligirano elito (TTIP), naj vam povem, da vam manjka kolešček ali dva v glavi in srce.
stewie
# 10.10.2015 ob 19:31
Kralj matjaž me s svojimi posti o levih ekstremistih z zarotami spominja na tistega tipa iz vica, ki se vozi po avtocesti in sliši po radiu obvestilo: "Pozor, na avtocesti se nekdo vozi v napačno smer", pa sam zamrmra: "Kje neki en sam voznik? Tu se mi vsi vozijo v napačno smer..."
Q_
# 10.10.2015 ob 16:44
Ker naši mediji niso sposobni čitati agencijskih novic, moramo državljani-novinarji prenašati informacije.

V Berlinu proti temu tipu sporazumov demonstrira 250.000 ljudi.
deadcool
# 10.10.2015 ob 15:29
@harigast1, zaenkrat je v evropi prepovedano dosti stvari, ki bi jih te zakoni dovolili in s tem bi bili naši kmetje prisiljeni da se poslužujejo metod ki so sedaj prepovedane, tko da nebi blo nič drugače če bi kupil pridelke od lokalnega kmeta.
el CARTEL
# 10.10.2015 ob 13:52
Davnega leta 1976 je bil posnet film Network [Sidney Lumet, 1976].

V njem imamo naslednji citat:
»Amerike ni. Demokracije tudi ne. Obstajajo samo IBM, ITT, AT&T, Du Pont, Dow, Union Carbide in Exxon. To so države današnjega sveta.«


odličen film,
kar nekaj resnice je v njem.

podjetja bi za profit hodila preko trupel (in tudi so). in zakaj ne bi, saj ni nobene pravne podlage da se jih zapre - obstajajo večno, večno služijo, če pa naredijo kako napako, pa se jim odmeri neka kazen (ki jo s ssvojim profitom z lahko izplačajo).
nato pa uničevati življenja in planet naprej.
velenjcan
# 11.10.2015 ob 11:25

tru-bar
# 11.10.2015 ob 07:26
Prijavi neprimerno vsebino
velenjčan,
sam se še kar dobro zavedam pasti, ki nam jih nastavljajo multinacionalke, bedasto pa se mi zdi govoričenje kot na primer "Prostotrgovinski sporazumi - "Prost pretok izkoriščanja!"" To je pač poceni demagogija. Zakaj ljudje, ki spuščajo te neslane domislice, nikoli ne protestirajo proti domačemu tajkunskemu tranzicijskemu ropu države in državljanov? Zakaj ne protestirajo proti domači mafiji, ki krade javna sredstva, ropa banke in državna podjetja?? Zato, ker so orodje domače mafije. Ljudje, ki so instrumentalizirani v korist druge pokvarjene politike, pa niso verodostojni. So demagogi, ki ščitijo druge sorte parazitov, ker se čutijo ogrožene od drugih parazitov...


In zato je treba narediti vse, da v tranzicijski rop z drastičnimi cilji in metodami vstopi tuji kapital (kolikor že ni zraven)?

Zanimiva zgodba o ISDS med San Salvadorjem in rudnikom, ki od države terja 2% BDP. Nazoren primer, kaj ta razsodišča, ki jim tam rečejo 'kangaroo courts', pomenijo in kako si korporacije predstavljajo 'poravnave':

http://wolfstreet.com/2015/10/03/multina
tional-pacific-rim-tramples-el-salvador-in-us-kangaroo-court-over-gold-v-water/

Kar se pa tiče carin: a sploh veš, koliko carin še sploh obstaja? Zvonjenje s carinami je šele prava demagogija...
Partizan Miha
# 10.10.2015 ob 20:21
vsem
Kazalo