Slovenija
Grobnica Burbonov, Kostanjevica
Zadnje počivališče rodbine Burbonov. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Grobnica Burbonov
Napis nad vhodom v grobnico. Foto: BoBo
Frančiškanski samostan Kostanjevica
Frančiškanski samostan Kostanjevica. Foto: BOBO
VIDEO
Francoski princ Burbonski...

Dodaj v

Francoski princ Burbonski želi, da njegovi predniki ostanejo pokopani na Kostanjevici

"Zakoniti dedič francoske krone"
19. februar 2017 ob 14:39
Kostanjevica nad Novo Gorico - MMC RTV SLO, STA

Francoski princ Ludvik Alfonz Burbonski je obiskal grobnico Burbonov v frančiškanskem samostanu na Kostanjevici, kjer je pokopan zadnji francoski kralj Karel X. Izrazil je željo, da njegovi predniki ostanejo pokopani v Sloveniji.

Princ Ludvik Alfonz Burbonski, vojvoda Anžujski in vojvoda Cadiza, "zakoniti dedič" francoske krone, se je poklonil svojim prednikom iz rodbine Burbonov. Na Goriško je sicer prišel že v soboto kot gost grofice Karoline Levetzow Lantieri v palači Lantieri v Gorici. Udeležil se je maše v cerkvi frančiškanskega samostana na Kostanjevici v Novi Gorici, kjer ga je sprejel župan Mestne občine Nova Gorica Matej Arčon, z dobrodošlico se mu je pridružil tudi župan Občine Šempeter - Vrtojba Milan Turk.


Princ: Naj ostanejo tu

Ob ogledu grobnice pod cerkvijo na Kostanjevici, kjer so pokopani njegovi predniki, se je princ Ludvik Alfonz zahvalil frančiškanskemu samostanu za to, da varuje in vzdržuje grobnico. Dejal je, da spoštuje željo svojih prednikov, da želijo biti pokopani tu, zato ne bo podprl njihovega prenosa v Francijo.

Kostanjeviškemu frančiškanskemu samostanu je ob tej priložnosti izročil svetinjo svetega Ludvika, to je znamenitega kovanca iz starodavne kovnice francoskega denarja, je povedal pater Jernej Kurinčič.

To je bil prvi obisk princa Ludvika Alfonza v Sloveniji, vendar, kot je dejal, nikakor ne zadnji. "Želim se še vrniti in s seboj pripeljati tudi ženo in otroke," je poudaril princ.

Arčon: To je spodbuda za turizem
Novogoriški župan Arčon je s prinčevo željo zadovoljen, saj meni, da zadnji francoski kralj mora ostati na Kostanjevici. To je lahko dodatna spodbuda za razvoj turizma na Goriškem, ki bi v Novo Gorico pripeljala tudi več obiskovalcev iz Francije. Sicer pa se bosta župana s princem več pogovorila na slavnostnem kosilu.

Princ Ludvik Alfonz je pretendent t. i. španskih neolegitimistov za francoski prestol z imenom Ludvik XX. Pri tem mu predstavljata "konkurenco" Henrik Orleanski in daljni sorodnik Filip VI., zdajšnji španski kralj. Ludvik Alfonz, rojen 25. aprila 1974 v Madridu, je edini preživeli sin Alfonza Burbonskega (1936—1989), nekdanjega pretendenta za francoski prestol z imenom Alfonz III. Hkrati je Ludvik Alfonz po materini strani tudi pravnuk nekdanjega španskega diktatorja Francisca Franca, je za medije pojasnil zgodovinar Renato Podbersič.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
evaevi
# 19.02.2017 ob 15:23
Menda, zakaj bi si človek delal selitvene probleme z davnimi pokojniki.
Frančiškani mu lepo skrbijo tako za grobnico kot imajo tudi lepo turistično ponudbo,
tale dedič je očitno tudi lepo sprejet in postrežen-
vsi zadovoljni, vse ok
atepej
# 19.02.2017 ob 14:55
Princ: Naj ostanejo tu

Ni problema ;-)
Figeto
# 19.02.2017 ob 15:17
Niti 1 slike princa?
gusztav
# 19.02.2017 ob 15:46
Na Žalah bi za tako grobnico kasirali par jurjev na leto.
boroč
# 19.02.2017 ob 16:00
ferit
Nevem pa zakaj z dodajanje preživetih (da ne omenjam globoko krivičnih) fevdalnih naslovov dajete človeku neko lažno avtoriteto.
---------------------------------------------------------------------------------
Kraljevska družina, grogi in ne vem še kakšni fevdalci so bili v srednjem veku, prej in še kasneje, kot sedanji predsedniki države, predsedniki vlad, ministri, župani... Obračaj tako ali drugače, tako je bilo. In dejstvo je, da je tista družba preživela in smo mi sedaj tu, kjer smo.
Še nekaj let nazaj je veliko pomenilo, če si sin kakšnega komunističnega plemiča. In če hočete, v sedanji družbi jih je kar nekaj potomcev te elite, ki visoko kotirajo.
topol
# 19.02.2017 ob 15:31
Ne vem zakaj se vam zdi princ nepomemben? Princ je predstavnik elite, ki vlada svetu. njegov naslov mu odpira marsikatera vrata. Za take so zasebne šole. Ko mladenič ali mladenka diplomira, so zanj najboljše službe. Tak je svet, pa če so odpravili nazive ali ne.
Žal je družba razslojena. Enakosti ni nikdar bilo in nikdar ne bo.
Če pa mislite, da je kako drugače, pa lahko pogledate slovenske odlikovance. Nekateri so dali življenje za državo ali zdravje kot vojaki, nekateri so ogromno prispevali v znanosti ali kulturi, najvišja slovenska odlikovanja pa so podeljena nekim tujcem, ki svojih medalj še našteti iz glave ne znajo.
Karantanc+
# 19.02.2017 ob 15:15
Lepa gesta, poklon princu.
Roky89
# 19.02.2017 ob 15:39
Tudi v Nemčiji in marsikateri drugi nekdanji monarhiji še imajo potomci nekdanjih vladarjev razne titule. Kar je tudi prav. V večini primerov itak niso povezane z nekimi privilegiji.
evaevi
# 19.02.2017 ob 16:40
Še najlepša zadeva je razgled izpred samostana.

a ti si prišel pa kosti štet :)
jaz recimo pa sem uživala točno v razgledu in vrtnicah burbonkah, moraš priti junija, uau!
atepej
# 19.02.2017 ob 16:46
MMC eno fotko ste pa res objavili, a je klicala kavica na davkoplačevalski denar ;-)
scenic
# 19.02.2017 ob 17:27
Lep samostan.
g1n3k
# 19.02.2017 ob 17:16
Zato pa ste sužnji, ker vam je plemstvo že zdaj pomembno. Enako jim smrdijo preznojene pazduhe kot ostalim sapiensem in nihče ni prav nič poseben. Večina je dedovala svoje bogastvo in od njih odvisne sužnje, ter potem netila vojne, plebs pa nastradal.
astro
# 19.02.2017 ob 17:10
Raje 100 grobnic ex-fevdalcev, ki bi jih obiskovali njihovi sonarodnjaki in potrošili nekaj evrov kot en migrant.
anny22
# 19.02.2017 ob 23:31
Plemstvo je del kulturne dediščine in socialne naroda in Francozi se tega zavedajo. Marsikje plemiči še danes igrajo pomembno vlogo v politiki, gospodarstvu in znanosti. Žal Slovenci z izjemo Celjskih grofov nismo imeli omembe vrednega lastnega plemstva, zato nam je ta občutek neznan in ideja povsem tuja. V in po drugi svetovni vojni smo uspeli uničiti tudi celotno meščanstvo, ki se je ravno začelo razvijati. Kakšen udarec je to zadalo narodu, si sploh ni mogoče predstavljati. Zelo živo v naši zavesti je, žal, iskanje vile, sekire in v modernem času motorke, kadarkoli kdo omeni elito. Mogoče so tudi iz tega razloga vsi pobegnili, razen teh revežev, ki so si naše ozemlje izbrali samo za grobnico.
zozozo
# 19.02.2017 ob 17:18
V Nemčiji je uporaba plemiških nazivov dovoljena, npr. v Avstriji pa prepovedana. Dvomim tudi, da se ta model upa v Franciji predstavljati kot zakoniti prestolonaslednik.
sejnik
# 19.02.2017 ob 21:54
@pikica17

Nemčija je imela obrambnega ministra (dokler niso odkrili, da je preplonkal doktorat), ki mu je bilo ime Karl-Theodor Maria Nikolaus Johann Jacob Philipp Franz Joseph Sylvester Buhl-Freiherr von und zu Guttenberg
amigo
# 19.02.2017 ob 19:23
Ne vem če ste pri sebi. Ena od pridobitev evropske civilizacije je spoštovanje do mrtvih. To pa v Sloveniji očitno ne drži. Tako se naklada o prepovedi uporabe plemiških nazivov v Avstriji in v Nemčiji. Pa ljudje božji, to velja samo za žive in ne za mrtve.
Grešnica
# 19.02.2017 ob 17:51
Če bi bili Slovenci malo manj nevošljivi (in se ne za življenje spotikovali okrog nazivov), bi iz tega naredili "zgodbo" in zadevo lepo turistično tržili ob teranu, pršutu in oljkah. Zagrabit in raztrobit!

P.S. Grki iz vsakega kamna (ki mu dodajo veliko umetne dodelave) naredijo turistično atrakcijo in pobirajo vstopnino. ;-)
poupette
# 20.02.2017 ob 09:43
V Nemciji so nazivi von in zu in baron in grof itd. del priimka!
ajvard
# 19.02.2017 ob 23:15
levičarji se neprestano trudijo, da bi imeli ljudje možnost z identifikacijo svoje matične kulture, okolja, družine, osebne zgodovine...

le osebe, ki so tega prekletstva, da so na njihovi listi negativcev, si teh pravic baje ne zaslužijo. naprimer potomci plemstva.

narodno zavedne skupnosti razumejo delovanje plemstva, cerkve... v kontekstu lastne kulture, zgodovine, časa, razvoja...
Polom
# 19.02.2017 ob 19:14
@svatne
Nekomu bi prav prišlo, da bi poslušal pri urah zgodovine. Če ne bi sedel na ušesih bi vedel, da se je podržavljanje po drugi svetovni vojni dogajalo cca. ob stoletnici zemljiške odveze, formalnega konca fevdalizma. Frankovski fevdalni model, kako kralji grofom, grofi ministerialom, ministeriali vitezom (pa še komu vmes) podeljujejo zemljo skupaj z ljudmi, ki jo obdeujejo, že zdavnaj ni več funkcioniral v tej obliki (če je sploh kdaj v celoti). Od zemljiške obveze dalje pa je kmetu proti odškodnini, ki jo je plačal donedavnemu zemljiškemu gospodu, pripadla zemlja, ki jo je obdeloval, in sta kmet in grof plačala enake davke od svoje zemlje direktno v državo blagajnico, erarju, cesarju, če želiš, in oba sta bila enako lastnika svoje zemlje. Kar je bilo zaplenjeno po drugi vojni je bilo zaplenjeno zasebnim lastnikom.

Ne vem pa, kaj ima to zveze s člankom?
nuLanuLanuLa
# 19.02.2017 ob 17:29
Mal so bili površni ti revolucionarji, če so jih nekaj pustili. Ves čas nam pridigajo o demokraciji, obenem veselo beremo članke o raznih kraljevih družinah, vladajo nam korporacije prek političnih vzvodov in sočasno postajamo sužnji dilga.

To ni demokracija.
anny22
# 21.02.2017 ob 10:46
@Jožef Beujs + : Tja so nas peljali že v osnovni šoli.
@SKEpsiS : Nas vabiš na čaj v grad Fužine?
Sturm88
# 19.02.2017 ob 22:46
Zgleda da ima Kostanjevica več skupnega z Francijo (kakršna je bila v prvi polovici 19. stoletja) kot pa moderna Francija.
No je pa vsekakor dobro za turistično promocijo, da imamo na Primorskem grobnico za tako eminenco .
Buterfly_007
# 19.02.2017 ob 20:53
Mal so bili površni ti revolucionarji, če so jih nekaj pustili. Ves čas nam pridigajo o demokraciji, obenem veselo beremo članke o raznih kraljevih družinah, vladajo nam korporacije prek političnih vzvodov in sočasno postajamo sužnji dilga.

Tale kvaziprinc(mislim saj ima dosti kraljevske krvi preko svojih prednikov ampak tole prese*avanje, "zakoniti dedič" prestola je smešno, Francozi so svoje mnenje o tem jasno pokazali že stoletja nazaj) je Španski Borbon, Francoske kraljeve družine oz. Francoske veje Borbonov seveda ni več , Španci so pa z njimi povezani preko Filipa petega(prvega španskega borbonskega kralja), vnuka sončnega kralja.
galoper
# 19.02.2017 ob 20:16
Francozi so tudi na kulturnem področju pustili dobre začetke.
Do Brasil
# 19.02.2017 ob 19:24
Ste kdaj pomislili: tlacani so placevali cerkveno desetino in se fevdalno desetino. Dandanes je samo od veletrgovca preko maloprodaje do vasih rok ze 35%.
svatne
# 19.02.2017 ob 18:36
Tukajšnji osamosvajači so nekdanje fevde (fevd ni last! Je le pravica upravljanja! Lastnik je cesar - država!) z zakonom dali v polnopravno last naslednikom nekdanjim fevdalcem. To dejstvo ZVONI širom dežele!
juventina10
# 19.02.2017 ob 16:37
mi smo eden redkih narodov brez plemstva,kar veliko pomeni, kdor razume in pozna zgodovino
veliko raje bi imela kralja, saj je tudi našim demokratično izvoljenim predsednikom treba odvajat davke, po drugi strani so te plemiške elite še vedno bogate in v tujini spoštovane,pa lahko nekateri pišete kar želite, pa tudi tako nepomembni niso,kot si mislite.npr vsakemu italijanskemu predsedniku da žegen vatikan.želeli ali ne.
SKEpsiS
# 20.02.2017 ob 17:30
Princ Burbonski,
vabljeni ste tudi na obisk Ljubljane
Veliko pozdravov,

Le marquise du Nove Fužine
HOR
# 20.02.2017 ob 13:59
Slovenija, vsaj kot top destinacija za večni počitek ( če že ne za življenje..).
sagoza
# 19.02.2017 ob 21:33
mene bolj kot te kraljeve kosti zanima zmaga nad francoskimi petelini v košarki na prihajajočem EPju :)
pikica17
# 19.02.2017 ob 17:06
@ferit
Popolnoma drži. Je pa res, da med sabo še vedno uporabljajo titule, za primer, kaj pa če... ;)
Isto je v Nemčiji, v rumenih revijah jih poveličujejo, uradno pa naslovov ne smejo uporabljati, niti von pred pred priimkom, pa to rumeni tisk še kar počne.

Da tale kralj ostane tukaj je dobro zaradi naše turistične koristi, druge koristi pa ni.
Jožef Beujs +
# 20.02.2017 ob 16:34
iskreno, kolk od vas je vedlo za to grobnico pred to novico?
Bivši uporabnik
# 19.02.2017 ob 15:22
MMC = Neue Post?
sch
# 19.02.2017 ob 23:49
To pa je pomembna novica, da jo je bilo treba v kar tri različne sekcije umestiti ...
zozozo
# 19.02.2017 ob 17:57
Kostanjevica že je turistična atrakcija, bi jo pa lahko seveda bolje promovirali. In seveda, da bo Ludvik ostal tam pokopan.

Spotikamo se pa bolj ob to, da novinar RTV šteje mnenje nekega člana neke propadle tuje dinastije za relevantno pri odločanju o kulturnozgodovinskih spomenikih v Sloveniji.
topol
# 19.02.2017 ob 15:54
Če smo ravno pri odlikovanjih: kaj imajo skupnega Peter Prevc, Milena Zupančič, Marko Prezelj in von Boeselager?
Da ne bi kdo mislil, da ime in naslov nič ne pomeni. Milena pač ni grofica ampak navadna Slovenka, Peter Prevc tudi. Kaj pa je naredila tale von Boeselager, vitez Malte in Rodosa, branilec vere in veliki dobrodelnež? Najbrž ima še kakih 30 podobnih naslovov.
Gregor S.
# 19.02.2017 ob 20:21
#topol ... von Boeselager... začnimo s tem, da je malteška pomoč z mnogimi generatorji med prvimi pomagala Sloveniji ob zadnjem žledu, tako da se je predsednik republike Slovenije po mojem mnenju lepo zahvalil. Seveda se o tem v tej komunistični državi ne sme govoriti, mar ne?
yanker
# 19.02.2017 ob 19:03
Čak mal mi smo proti migrantom.... aja ti so modre krvi, ok pol.
skoviik
# 19.02.2017 ob 16:30
haha turistična ponudba hahahaha

enkrat sem peljal punco gor, dal nekaj malega (ampak res malo) vstopnine nekemu tipu v plašču, tip je šel in sva ostala sama med grobovi. Nič za prebrat, nič za videt. Še najlepša zadeva je razgled izpred samostana.
pikica17
# 19.02.2017 ob 18:19
@zozozo
Ni res, tudi v Nemčiji ne smejo uporabljati nazivov. Niti v priimkih ne, kot so von in zu.
"krvodajalec"
# 19.02.2017 ob 17:33
Nova Gorica - igralniške podalpske rovte prekarne mladine in horde postaranih upokojencev!
Pa naj imamo ponosno še, napol segnitega, kralja francoskega!
Iz Francije bo pridrlo točno nič-tisoč turistov.

Gospod župan. Vi ste demagog, ali pa živite na nekem drugem planetu.
Pa dober tek k diplomatskemu kosilcu.
Dobro poplaknite!
Bivši uporabnik
# 19.02.2017 ob 16:46
Kaj, z enim kovancem je plačal najemnino za grobnico?

Jaz bi mu nabil zaostale obveznosti in zamudne obresti za zadnjih 200 let.
Kobilica-poet
# 19.02.2017 ob 16:34
...če prekopavamo žrtve povojnih pobojev , pa dajmo še kronane glave.....

Francotom mastno zaračunamo, da pokrijemo stroške Hude jame iv vsega kar je še za prekopat....

ekonomska računica mora bit- živimo v kapitalizmu....
REsnica
# 19.02.2017 ob 15:09
kultura trupel.
ferit
# 19.02.2017 ob 14:52
Princ Ludvik Alfonz Burbonski, vojvoda Anžujski in vojvoda Cadiza, zakoniti dedič francoske krone,

Kot vem, Francija nima več plemstva, plemiških naslovov in zakonov, ki bi urejali nasledstvo. Torej zakaj vsi ti naslovi in iz kje titula "zakoniti dedič francoske krone"?

Ok, če koga zanima nepomebna novica, kaj si misli nek pra-pra vnuk odstavjene fevdalne elite o lokaciji groba njegovih slavnih priviligiranih predniko, prav, napišite tako. Nevem pa zakaj z dodajanje preživetih (da ne omenjam globoko krivičnih) fevdalnih naslovov dajete človeku neko lažno avtoriteto.
esspero
# 19.02.2017 ob 15:04
Poveličevanje smrti se mi zdi zelo nazadnjaško. Družinska grobnica ima smisel tako kot vsak grob da so družinski člani na enem mestu , da imaš na plošči svoje ime in zgodovino. Tole se mi zdi , ne vem no ...?
Kazalo