17. oktober 2017 ob 17:27 MMC RTV SLO Grem volit

Grem volit!: Mladi izzvali predsedniške kandidate

Spraševali so mladi, odgovarjali so kandidati
false

Soočenje mladih in predsedniških kandidatov. Foto: MMC RTV Slovenija

MMC-jev projekt Grem volit! je na vrhuncu, mladi, ki so v njem sodelovali, pa so se v živo pogovorili s tistimi, ki si želijo voditi državo.

Devet mladih je tako dobilo priložnost, da predsedniškim kandidatom zastavijo vsa vprašanja, na katera med volilno kampanjo niso dobili odgovora.

Z vsakim kandidatom v studiu - Romano Tomc, Borutom Pahorjem, Suzano Laro Krause, Angelco Likovič, Marjanom Šarcem, Ljudmilo Novak ter Borisom Popovičem in Majo Makovec Brenčič - so se pogovarjali 10 minut, predsedniški kandidat Andrej Šiško pa se je zaradi neodložljivih obveznosti opravičil.

Lara, Jure, Eva, Tilen, Špela, Lev, Tjaša, Suzana in Andraž so osmerico kandidatov za predsednika države povprašali o vsem, kar v zvezi s politiko, političnim odločanjem in "obnašanjem" zanima mlade.

Soočenje malo drugače
Za razliko od običajnih predvolilnih in predreferendumskih soočenj, ki smo jih vajeni in na katerih vsi sodelujoči odgovarjajo na iste tematske sklope, so mladi nocoj vsakemu kandidatu zastavili različna vprašanja in tako zajeli številna področja - od vrednot, obveznega služenja vojaškega roka, bega možganov do priložnosti za svojo generacijo.

Pred mlade je najprej stopila Romana Tomc. Glede najbolj perečih problemov, ki pestijo mlade, kot je na primer (ne)zaposlovanje in posledično odhajanje v tujino, je dejala, da verjame, da imamo v Sloveniji veliko uspešnih podjetij in podjetnikov - in takih potrebujemo še več, ne da bi država z davki nižala njihovo konkurenčnost. O rešitvah za največje stiske mladih je zdajšnji predsednik in vnovični kandidat Borut Pahor sicer spomnil, da te niso v pristojnosti predsednika republike, ampak vlade. Prepričan pa je, da je zanje v okviru svojih zmožnosti storil veliko.

Da nikakor ne želi, da bi mladi odhajali v tujino, je poudarila tudi Angelca Likovič, meni, da ima predsednik veliko moč in rešitev vidi v sestankih na različnih ravneh za strategijo za pomoč mladim.

Suzana Lara Krause je menila, da je skrajni čas, da se mladi vključijo v politiko - takrat se bo po njenem mnenju marskikaj spremenilo - da bo manj govorjenja in več delanja. Tako meni tudi Marjan Šarec, ki bi prav s svojim zgledom poskrbel, da bi v politiko stopilo še več mladih. "Ne govorite samo, da so vse stranke zanič, storite kaj," jim je dejal.

Ena od predvolilnih obljub Ljudmile Novak je odbor za prihodnost, ki ne bi razmišljal samo o trenutni zakonodaji, ampak tudi o viziji države in prav mladi bi morali imeti po njenem mnenju v teh pogovorih pomembno vlogo. Boris Popovič med vrednote, ki bi jih moral imeti predsednik, našteva podjetnost, sposobnost in vizionarstvo.

Kot zadnja je pred mlade stopila Maja Makovec Brenčič, ki predlaga volino pravico pri 16 letih. Pojasnila je, da so pri teh letih mladi že odgovorni, številni že tudi delajo prek študentskega servisa in tako služijo svoj denar.

Komentar starih novinarskih mačkov
Pogovore je moderirala MMC-jeva novinarka Polona Brajkovec, v studiu pa sta bila tudi novinarska kolega Tanja Starič z Radia Slovenija in Dejan Ladika s Televizije Slovenija, ki sta spremljala vse pogovore in jih pozneje tudi komentirala.

Ocenila sta, da so se vsi kandidati svojim izpraševalcem trudili dajati odgovore, ki bi zadovoljili predvsem mlade, obenem pa smo lahko spoznali tudi njihov drugi obraz, ko so se jim trudili približati, in tako smo izvedeli tudi nekatere nove stvari. Pohvalila sta deveterico sodelujočih mladih in njihova vpršanja ter menila, da so jih tudi kandidati jemali resno.


V sliki in besedi smo dogodek spremljali tudi prek aplikacije MMCživo, ki jo najdete spodaj.T. H.

Oddajte svoj komentar - Št. komentarjev: 23

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Prijavi sovražni govor


 • marko28 17. oktober 2017 ob 18:33
  Prijavi neprimerno vsebino
  ...vse je že zmenjeno, kaj se bo vprašalo in kaj se bo odgovarjalo. Samo šov za vodljiv narod, kot vsa vaša in ostala soočenja na komercialnih televizijah, prav tako facebook in twitter komentarji ki se vrtijo spodaj na ekranu, vse je določeno. Če bi resnično želeli, da ljudstvo sodeluje, bi morali uvesti direktne klice v studio, kateri pa na vaši tv ne obstajajo več. Ali nimamo vsak dan višjega nivoja demokracije?? Še enkrat, vse skupaj je igra in vi jo soustvarjate!
  +19
  -1
 • danimmc 17. oktober 2017 ob 18:45
  Prijavi neprimerno vsebino
  Vprašanje za mlade:

  3 x 3 =

  Pravilen odgovor je?
  +3
  -8
 • Partizan Miha 17. oktober 2017 ob 19:35
  Prijavi neprimerno vsebino
  danimmc 17. oktober 2017 ob 18:45
  "Vprašanje za mlade:
  3 x 3 =
  Pravilen odgovor je? "


  Ne vem, kakšen je pravilen odgovor, vem samo, da pravilen odgovor NI nepojasnjeno premoženje in smučanje. Samo to, vem. ;)
  +8
  -3
 • Partizan Miha 17. oktober 2017 ob 19:39
  Prijavi neprimerno vsebino
  danimmc
  "3 x 3 =
  Pravilen odgovor je? "

  A je 10 ?! Sigurno sem blizu ! Daj pliss povej, kaksen je pravilen odgovor, ker ne vemo, a veš ? Pa to....
  +6
  -3
 • Partizan Miha 17. oktober 2017 ob 19:41
  Prijavi neprimerno vsebino
  Še najbolj normalen mi deluje g. Šarec.
  +16
  -8
 • marina88 17. oktober 2017 ob 19:56
  Prijavi neprimerno vsebino
  Najbolj vsebinska kandidatka je do sedaj na soočenjih bila gotovo Romana Tomc.... bomo videli kako se bodo odrezali danes
  +5
  -16
 • Hyperion 17. oktober 2017 ob 20:01
  Prijavi neprimerno vsebino
  Kdo od kanditatov se je spravil aktivirati mlade volilce? Vsak dan par stvari v zvezi s tem.. Prosim se za kaksen raziskovalni clanek o kandidatih.. kaj so do sedaj dobrega naredili, za kaj so se zavzemali. Ne pa te naucene limonade za naprej.. rad bi slisal za nazaj.
  +3
  -1
 • slovenka333 17. oktober 2017 ob 20:24
  Prijavi neprimerno vsebino
  A lahko prosim usposobite MMC TV, ker ne dela!!
  +3
  -1
 • NzA 17. oktober 2017 ob 20:57
  Prijavi neprimerno vsebino
  Za nobenega ne bom volil. Predsednik je le navadna lutka, gledam tebe Pahor - prodal bi še svojo mamo.

  Obenem pa vsi obljubljajo stvari, ki jih potem nikoli ne naredijo. Manj govorjenja, več dejanj.
  +8
  -2
 • kovalenkov 17. oktober 2017 ob 21:00
  Prijavi neprimerno vsebino
  Brez zamere, ampak mene to, kaj mislijo 18 letniki niti približno ne zanima. Se pa že celotno volilno kampanjo obnašajo mediji, kot da predstavljajo celotno volilno telo.

  In potem poslušaš nebuloze, kako morajo biti dobro podučeni da lahko volijo. Evo nasvet. Nima veze. Ker bo vse ostalo isto. Predsednik je lutka, ki se kaže naokoli in njegovo funkcijo bi lahko opravljala malo bolje trenirana opica. Kar, roko na srce, ni daleč od trenutnega stanja.
  +11
  -2

Zadnji prispevki