Slovenija
Igor Lukšič, Dejan Židan
Židana bo uradno imenoval svet stranke v sredo. Foto: BoBo
Dejan Židan
Dejan Židan pravi, da nima ambicij, da bi sam prevzel vodenje SD-ja. Foto: BoBo
Tanja Fajon je na podlagi preferenčnih glasov premagala predsednika svoje stranke. Foto: BoBo
VIDEO
Lukšič priznava, da je na...
VIDEO
Evrovolitve indikator drž...
VIDEO
Kaj je sporočilo evrovoli...
VIDEO
Slab rezultat odnesel Lukšiča
VIDEO
Namesto Lukšiča začasno Židan
VIDEO
Porazdelitev glasov med l...

Dodaj v

Igor Lukšič odstopil kot predsednik SD-ja

Največji poraženec letošnjih evropskih volitev razpravlja o svoji usodi
26. maj 2014 ob 12:49,
zadnji poseg: 26. maj 2014 ob 21:07
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Igor Lukšič je dan po hudem volilnem porazu SD-ja sporočil, da odstopa z mesta predsednika SD-ja. Stranko začasno prevzema Dejan Židan, kongres stranke bo po volitvah v DZ.

"Po volitvah, ki so prinesle slab rezultat za SD, sem se po posvetu doma in po posvetu s člani kolegija predsednika stranke odločil, da kolegiju ponudim odstop. Kolegij je po razpravi ugotovil, da je to dobra rešitev," je v izjavi novinarjem pojasnil Lukšič. Kolegij pa se je strinjal tudi z njegovim predlogom, da bo SD začasno do kongresa vodil minister v odstopu Dejan Židan, je še povedal. O tem bo odločalo še predsedstvo stranke, ki bo v sredo.

POVOLITVENI PREMIKI:
Poleg Lukšiča odstopila tudi Pavel Gantar (Zares) in Gregor Virant (DL). Zaradi razdrobljenosti na levici se pojavljajo klici po sodelovanju.
*
SLS in NSi pretresata sodelovanje po analizi preferenčnih glasov

Stranka je po Lukšičevem mnenju v dobri kondiciji, da nadaljuje priprave na državnozborske volitve. Židan ima vso podporo kolegija in po Lukšičevem prepričanju tudi stranke ter javnosti. Tako bo stranka šla na polno na državnozborske volitve in zatem na kongres, na katerem bo odločitev dokončna, je pojasnil Lukšič.

Nove stranke so mu spodnesle tla
"Stranki in Sloveniji sem ponudil, kar znam. Eno od ocen smo dobili na volitvah, smo dobili pa kakšno bolj ugodno že tudi prej. Zdaj je na stranki, da ugotovi, kaj je najboljše zanjo
," je SICER pred kolegijem SD-ja dejal Lukšič.

Povedal je še, da priznava, da je kot predsednik stranke odgovoren za izid na volitvah, in tako svoj del odgovornosti sprejema. A ob tem je poudaril še drugo težavo, to je nastanek novih strank. "Kar je odgovornosti na naši strani, jo prevzemam, a nastanka novih strank nisem mogel preprečiti," je opozoril.


Starosta SD-ja Miran Potrč ob tem meni, da je bila Lukšičeva odločitev ustrezna, a je bila sprejeta zadnji čas. "Veliko bolje bi bilo, če bi bila že včeraj najavljena," je poudaril Potrč.

Komorno vzdušje na Vrtači
V vili SD-ja na Vrtači je v nedeljo po objavi izidov vzporednih volitev, ki so se izkazali za precej točne, zavladalo precej komorno vzdušje, saj so se uresničile napovedi javnomnenjskih anket, ki so SD-ju napovedovale zgolj en poslanski mandat v Evropskem parlamentu.

Vidnejši člani SD-ja niso želeli povedati naglas, kaj šele, da bi s prstom pokazali na krivca za neuspeh na volitvah, predsednika stranke, ki je bil nosilec liste na volitvah za Evropski parlament. Neuradno naj bi že včeraj ponoči potekala prva sestankovanja o tem, kaj storiti in kako naprej, saj se bližajo državnozborske volitve.

Močna konkurenca na levici
"Če ne bi šli na polno na teh volitvah, je vprašanje, ali bi dobili tudi en mandat. Na levi sredini je bila močna konkurenca, ogromno strank, in pomembno je, da smo dobili mandat in dokazali, da je samo močna socialna demokracija alternativa, ne pa drobljenje levice," je po poraznem rezultatu SD-ja na EU-volitvah razlagal Lukšič.

Prav tako mu vsaj na videz ni bilo žal, da se mu kot nosilcu ni uspelo uvrstiti v Evropski parlament. "Dajal sem jasna sporočila, da me zanimajo državnozborske volitve, in si nisem prizadeval, da bi s preferencami prednjačil. Mislim, da je volilno telo dobro razumelo sporočila, ki sem jih dajal kot predsednik in kot jih je dajala stranka," je še pojasnil Lukšič.

Židan se ni videl kot predsednik SD-ja
Med vodilnimi politiki SD-ja za najbolj priljubljenega med ljudstvom velja dozdajšnji minister za okolje in kmetijstvo Dejan Židan, ki pa je v nedeljo še zavračal možnost, da bi prevzel vodenje stranke v bližnji prihodnosti, morda že na bližajočih se državnozborskih volitvah.

"Od časa Pahorjeve vlade me sprašujejo, ali imam kakšne višje ambicije biti več, kot sem trenutno. Naj povem, da nimam teh ambicij," je v nedeljo popoldan dejal Židan.

V bran pa je vzel tudi Lukšičevo odločitev, da je bil nosilec liste na EU-volitvah. "Treba je poudariti, da volilna lista ni posledica predsednikove odločitve," je opozoril Židan in dodal, da so kandidatno listo podprli predsedstvo, kolegij in širša konferenca stranke.

Neuspeh stranke je Židan med drugim pripisoval razočaranju volivcev nad levo vlado, še posebej po tem, ko je največja vladna stranka sesula svojo vlado.

Krivec je razbitost levih strank
"Gre za strankarski neuspeh in dobili smo relativno malo glasov. Res pa je, da so bile stranke na levi razbite," je poudaril vodja poslancev SD-ja Matjaž Han. "Stranka je imela hude padce in nekaj vzponov in sami se bomo znali organizirati v naslednjem tednu," je še dejal in dodal, da se je sam pripravljen pogovarjati o morebitnem sodelovanju z drugimi strankami.

Vzroke za poraz SD-ja je v razdrobljenosti levice na množico strank in list videl tudi predsednik DZ-ja Janko Veber. Izid je ustrezal napovedim, ki so se kazale pri javnomnenjskih anketah.

"Zagotovo je imela vpliv na levici velika razdrobljenost glasov, in to je nekaj, kar bo treba skrbno analizirati in potem sprejeti določene ukrepe, da se čim bolj pripravimo na prihodnje delo," je med drugim poudaril Veber.

G. C., A. Č.
Prijavi napako
Komentarji
MIRNČAN
# 26.05.2014 ob 13:03
Hahaha Lukšič kaj teb ni jasno? Če se hitro ne zganete boste ostali brez parlamenta. Volivci so ga tako razumeli da so se potrudili da ni dobil glasu. Če izgubiš kot prvi na listi je to velik poraz in velika katastrofa.
Dragoon
# 26.05.2014 ob 13:07
Mislim, da je volilno telo dobro razumelo sporočila, ki sem jih dajal kot predsednik in kot jih je dajala stranka," je še pojasnil Lukšič.

Vpašanje je še, če je tudi on razumel sporočilo volilnega telesa ...
prešern
# 26.05.2014 ob 13:05
"Dajal sem jasna sporočila, da me zanimajo državnozborske volitve in si nisem prizadeval, da bi s preferencami prednjačil. Mislim, da je volilno telo dobro razumelo sporočila, ki sem jih dajal kot predsednik in kot jih je dajala stranka," je še pojasnil Lukšič.

glede nato da si bil prvi na listi za eu parlament, lahko sklepamo da so luksica zanimale drzavnozborske volitve in si ni prizadeval da bi prednjacil ne glede nato da se je postavil na prvo mesto na listi

kmetija
taprav gorenc
# 26.05.2014 ob 13:07
Laže kot pes teče !
Piha
# 26.05.2014 ob 13:11
Lukšič! Vsakoktrat ko se pokažeš zgubiš 1000 volilcev, če pa še usta odpreš pa še nadaljnih 1000. Tvoji lastni se te hočejo znebiti in so te zato podprli kot nosilca liste, saj so vedeli, da ne boš izvoljen in imajo zdaj izgovor, da te odnesejo.
taprav gorenc
# 26.05.2014 ob 13:08
Samo naklada laže in mlati prazno slamo ! On je šel na prvo mesto,da bi dobila stranka ćim več glasov ! In stranka je dobila sramotno malo glasov a on vstraja na položaju zaradi denarja !!
Mindmaster
# 26.05.2014 ob 13:12
Če bi se Socialni demokrati radi izognili usodi LDS-a, bodo še do konca tedna odžagali Lukšiča in ga pustili na Marsu, kjer po njegovih izjavah sodeč očitno živi.
Primi123
# 26.05.2014 ob 13:10
Po njegovih izjavah razumem, da ima Lukšič zasluge za po njegovem mnenju dober rezultat.
LOL
ogledalce
# 26.05.2014 ob 13:15
Nadutež... naj gre nazaj na fakulteto se sončit v udobju profesorske plače...
taprav gorenc
# 26.05.2014 ob 13:06
Dal je sporočilo da je en politik,ki je uničil SD ! Tako da naj nadaljuje svoje delo !
gesan
# 26.05.2014 ob 13:14
"Za nosilca sem šel zato, da stranka dobi čim več in vesel sem, da smo dobili en mandat," je v nedeljo po objavi rezultatov vzporednih volitev povedal predsednik SD-ja Igor Lukšič.
-----------------------

To lahko izjavi samo bolan narcisoid, ki ne vidi realnih tal pod nogami.
Komu on to laže?
komunjara
# 26.05.2014 ob 13:12
Nisem vedel, da zna g. Lukšič tako zelo doobro razmišljati.
pravaresnica123
# 26.05.2014 ob 13:09
Lukšič: Mislim, da je volilno telo razumelo sporočila, ki sem jih dajal@

Pa si ti razumel sporočilo volilnega telesa? Mislim, da ne, ker v tem primeru bi odstopil, tega pa v svojem genu tako ali tako nimaš, tako, kot ga nimajo tudi vsi ostali politiki v SLO. Edina dobra stvar na strani SD-ja je, da gre v Bruselj "mravljica" Fajonova, ne pa ti! Pa da ne bo pomote, sem izobražen, tako, da tudi SDS-a nisem volil.
anjago1
# 26.05.2014 ob 13:16
keri simpatični izraz "volilno telo"... narod je to ki vas vse fojtra majmun en
pisoJ zorbotit
# 26.05.2014 ob 13:17
Lukšič: Mislim, da je volilno telo razumelo sporočila, ki sem jih dajal

Mislim, da tovariš Lukšič-enko NI razumel sporočila volilnega telesa!

Odstopi naj v dobro stranke, drugače bo še hujši poraz na parlamentarnih volitvah!
generacija56
# 26.05.2014 ob 13:16
Človek je ob visokih napovedih iz preteklih mesecev zgubil tla pod nogami.
Napovedal je, da bo ponudil sodelovanje "veseljaškim strankam"...
Bo zanimivo, če bodo te "veseljaške stranke" sploh želele sodelovati z domišljavcem.
gesan
# 26.05.2014 ob 13:15
komunjara
# 26.05.2014 ob 13:12
Nisem vedel, da zna g. Lukšič tako zelo doobro razmišljati.
------------------

Ja, je pač čisto povprečen povzpetniški narcisoid, ki jih v Slo politiki kar mrgoli.
taprav gorenc
# 26.05.2014 ob 13:14
haha jaz se smejim stranke SD ni več on pa ne odstopi ! Če bi bil njihov volilec bi znorel ! Ja pa tudi v vsakem primeru bi bil norec !!
goskic
# 26.05.2014 ob 13:14
Go to hell Lukšić!
avrelius
# 26.05.2014 ob 14:24
Janša na NK pred enim mesecem: Novi predsednik SD bo Židan.
avrelius
# 26.05.2014 ob 14:26
Janša je pred časom napovedal ta scenarij.
Valuk_
# 26.05.2014 ob 20:20
Pravilno.

S svojo retoriko je v enem letu povsem uničil SD.
Soni
# 26.05.2014 ob 13:57
Moja lista meni najbolj zoprnih in najljubših politikov:
Najbolj zoprni:
1. Lukšič
2.Janša
3.Janković

Najljubši:
1.ga ni
2.ga ni
3.ga ni
patria
# 26.05.2014 ob 20:20
Počasi bo jasno da edini , ki nikoli ne odstopi je Janša, četudi je pravnomočno obsojen, ker on je pač nad vsemi, seveda skupaj s svojimi slepimi, podložnimi ovcami.
zapatist
# 26.05.2014 ob 14:39
Glede na to, kakšne vse je Lukšič včeraj metal ven, sem prepričan, da ni odstopil prostovoljno, temveč so mu pokazali vrata, kar je edino logično...
Kar me čudi je samo to, da so s tem tako dolgo odlašali..
fender6
# 26.05.2014 ob 13:55
jaz sem pa odločno proti povezovanju t.i. levice. Nočem, da se kader z morebiti vsaj malo potenciala kontaminira s SD in PS.
K_ris
# 26.05.2014 ob 16:16
@raven_

ampak odstopiti nima od česa saj ni na nobeni javni funkciji.

Torej mi vsi komentiramo neresničen članek z zavajujočo informacijo, da je Lukšič odstopil? Ker ti praviš, da se to ne da...
pišta05
# 26.05.2014 ob 13:40
Še nekaj: če bi bil SPOSOBEN, bi prevzel mesto v vladi kot minister! Pa tega ni SPOSOBEN!

Na eleganten način se je hotel odvolit v Bruselj, zato se je dal na ENKO!
Res čisto pravi Lukšič-ENKO!
Brko
# 26.05.2014 ob 13:20
Lukšič bi moral iti za komika nekam v gledališče.
86
# 26.05.2014 ob 20:45
Njegovaedina pametna poteza.
uros23
# 26.05.2014 ob 18:41
No, že s tem je Tanja Fajon veliko naredila za Slovenijo, pa še ji sploh še ni začel novi mandat
okosokolovo
# 26.05.2014 ob 15:17
Poglej rezultate SDS (javnomnenske za stranko, rezultate včerajšnih volitev) in mi odgovori - Zakaj naj bi Janša odstopil?

Mogoce ker je pravnomocno obsojen?
Binder Dandet
# 26.05.2014 ob 14:35
@parabola:
"Zakaj naj bi Janša odstopil?"

Ker gre v zapor v roku meseca, halo!!! Ampak tukaj nikoli ne bomo prišli skupaj. Ti vidiš enega samo enega zmaja, drugi pa je neka uboga ovčka, na katero se vsi volkovi spravljajo.
tjasham
# 26.05.2014 ob 14:17
Virant odstopil, Lukšič odstopil. Eni vsaj prevzamejo odgovornost. Kdaj bo pa Janša odstopil iz vseh položajev in se umaknil iz politike?
peglezn
# 26.05.2014 ob 13:51
"Nove stranke, ki nastajajo, bodo zagotovo pred volitvami skočile v neko koalicijo z naslovom "Zares verjamem v solidarnost" in verjetno bodo zbrale komaj kaj več kot za sladkorni trs glasov," je komentiral predsednik SD-ja in dodal, da je treba tovrstnemu veseljačenju po političnem prostoru narediti konec. Slovenija pa potrebuje močne stranke, saj je brez njih nemogoče imeti močno državo.

Me zanima, za koliko sladkornih trsov je bilo tole, Lukšič? Enega, enega pa pol...?
Peroz
# 26.05.2014 ob 13:46
Jaz se sprašujem, kjer so sploh od štarta v SD našli tega kekca.
olen
# 26.05.2014 ob 13:46
oliva
Že Pahor je uničil sd, no Lukšič ji je pa zadal še zadnje smrtne udarce.

Mislim, da brez Pahorja ta stranka nikoli ne bi zmagala na volitvah....
MIRNČAN
# 26.05.2014 ob 21:08
Tole Fajonovo je užitek poslušat. Ne besediči v tri krasne.
KovacevaKobila
# 26.05.2014 ob 20:52
"Vendar pa je potreno pripomniti, da je JJ ponudil odstop, ki so ga člani zavrnili oz. JJ podprli, torej demokratično znotraj stanke ostaja predsednik. Ker nisem član SDS nimam pravice soditi o tem, kot tudi predvidevam, da vi ne. Člani SDS namreč izbirajo svojega predsednika in ne njihovi politični nasprotniki."

Hočete reči, da lahko odločitve stranke kritiziraš le v primeru, da si njen član? He he he, se hecate? Okej, pa se pojdimo to igrico: člani in simpatizerji SDS brez težav pozivajo druge (prav tako demokratično izvoljene) predsednike strank k odstopu zaradi precej manjših razlogov, kot je pravnomočna obsodba. Ste kdaj tudi njih vljudno opozorili, da nimajo pravice soditi internih zadev drugih strank? Ali pa je ta privilegij rezerviran le za drugo stran političnega spektra?

"Sprašujete po mojem osebnem mnenju, ki nima nobene zveze z mojo repliko vašemu predhodnemu komentarju."

Vaš predhodni komentar torej ni bil vaše osebno mnenje?

Drugače pa me je, priznam, vaš odgovor pošteno sezul. Volilec SDS, ki misli, da bi JJ moral odstopiti ... Huh! Nekaj časa sem strmel, kot bi nabasal na brontozavra v Tivoliju. Hvala za to redko, nepozabno izkušnjo.
otto bizantiski
# 26.05.2014 ob 19:16
28.4.2014 Janša je včeraj napovedal prihodnost dogajanja v slovenski politiki. SDS bo po njegovih besedah sestavila novo vlado, a v pogojih, ko se bo dalo kaj narediti. Kot meni, so novi igralci na političnem parketu stranka, ki se gradi okoli Igorja Šoltesa. Na predčasnih volitvah napoveduje množico novih igralcev, ki bodo po njegovih besedah predvsem pobarvani. Napoveduje pa tudi spremembe v stranki SD: »Po našem mnenju se SD Igorju Lukšiču obeta skorajšnja zamenjava. SD ne bo ponovila rezultata iz leta 2009. Njegov naslednik, ki ga delajo že nekaj let, minister Dejan Židan, pa bo po našem verjetju na čelu te stranke najbrž še preden bodo razpisane predčasne volitve ali pa tik zatem.«

29.4.2014 Podpredsednik SD in minister Dejan Židan je zanikal navedbe predsednika SDS Janeza Janše, da naj bi bil on tisti, ki bo pred sklicem vnovičnih predčasnih volitev ali tik za tem na čelu SD nasledil Igorja Lukšiča. »To, da se skuša delati razkol v vodstvu SD, po mnenju Židana ni nobena novost.«

25.5.2014 »Ambicij za vodenje stranke nimam,« je ponovno zagotovil Dejan Židan.

26.5.2014 Lukšič odstopil kot šef SD, nasledil ga bo Židan.

1.6.2014 (projekcija) »Moje ambicije za stranko in Slovenijo so velike; vodstvo SD je enotno, kot še nikoli,« je dejal predsednik Dejan Židan.

VIR
taprav gorenc
# 26.05.2014 ob 18:54
Lukšiča so napodile,ne pa da je odstopil ! Sedaj se gre lahko domov igrati v peskovnik in naj dela potičke! Za kaj drugega ni sposoben !
generusus
# 26.05.2014 ob 15:36
MIRNČAN

"Ojoj kakšne nabijaš. Pučnikova SDSS je bila ekstremno desna stranka. Tudi v literaturi jo tako interpretirajo."

"Kaj nimam pojma. Kdo misliš da je podpiral idejo etnično čiste Slovenije? spoštujem Pučnika ampak da ga imenuješ za social demokrata je pa bosa, zelo bosta."

Ob tvojih navedkih se lahko le nasmehnem in si res ne morem misliti, od kod ti takšno mišljenje. Namreč, J. Pučnik je bil zaprisežen socialni demokrat, goreč podpornik nemške Socialnodemokratske stranke, prav tako pa so mu bili tedanji voditelji te stranke (npr. Willy Brandt) politični vzorniki. Še enkrat: ni mi jasno od kod ti takšne ideje, ki z dejstvi nimajo nobene povezave.
ZeK
# 26.05.2014 ob 14:51
g. Lukšič, nekdanji ministrant, pa tudi minister.

človek, ki je za javno zdravstvo, a je njegova žena lastnica privat bolnice.
človek, ki je transparentno delovanje, a nezakonito lobira za dodelitev sredstev norveškega razpisa svoji ženi.
človek, ki je za javno šolstvo, a ima otroke vpisane v zasebno katoliško šolo.

torej, človek, ki je mož beseda!
conse39
# 26.05.2014 ob 14:40
V tej padli vladi so padle tudi njihove maske, SD je klasična sredinska stranka kapitala z blago levo retoriko za pihanje na dušo jugonostalgikom... ne nasedajte prosim.
lagun55
# 26.05.2014 ob 13:30
"Za nosilca sem šel zato, da stranka dobi čim več in vesel sem, da smo dobili en mandat,"

alo Lukšič, ma kaj tebi ni jasno??? aja tam dobro colngo vlečeš in zakaj ne bi še naprej.
Ples
# 26.05.2014 ob 19:12
Je pa Virant dal dober zgled z odstopom. Lukšič se je menda malo upiral, pa ni šlo ... Mogoče bo pa Pahorju počasi kapnilo, da odgovornosti ne prevzameš tako, da enostavno rečeš: prevzemam odgovornost, narediš pa nič. Da je prevzem odgovornosti brez konkretnega dejanja ena navadna puhlica ...
Knight Kant
# 26.05.2014 ob 19:12
Lukšič se je mirne vesti odrekel predsedovanju stranke, kot je povedal, "saj itak nima nič od te funkcije".

Seveda nima nič od tega, sedaj ko mu ni uspelo zasesti Sanjske službe v Bruslju.
foxhunt
# 26.05.2014 ob 18:41
da pa so mu drugi po forumih morali reči, da je pametno če odstopi, pomeni da je zelo slab politik in nakladač.
K_ris
# 26.05.2014 ob 16:41
@raven...

kradejo kaj, ne pomnim da bi mi janša ukradel karkoli v življenju..


Problematičen je torej le tisti tat, ki je ukradel tebi?
Caetano
# 26.05.2014 ob 15:38
Kaj nimam pojma. Kdo misliš da je podpiral idejo etnično čiste Slovenije? spoštujem Pučnika ampak da ga imenuješ za social demokrata je pa bosa, zelo bosta.[/i

Če je človek nasprotoval načrtom Miloševiča, Marojeviča, Šešlja, Kadijeviča ipd. tolovajev in eksponentov beograjske udbe in KOS-a, da bi ustanovili na ozemlju Slovenije neke velikosrbske krajine ali izsilili priznanje nekega jugoslovanskega naroda, pač to nima veze s kakim nacionalizmom, kvečjemu z borbo proti agresiji.
Kazalo