Premier Janez Janša meni, da je v interesu vseh, da živijo v blaginji. Foto: RTV SLO
Premier Janez Janša meni, da je v interesu vseh, da živijo v blaginji. Foto: RTV SLO
Janez Janša je dejal, da ne načrtuje menjav v ministrski ekipi. Foto: RTV SLO

Janša je dejal, da so gospodarske in socialne reforme potrebne, saj je Slovenija del EU-ja, ki se z lizbonsko strategijo trudi pospešiti gospodarski razvoj, in ker nekaterih reform še nismo izvedli.

Oglejte si celoten pogovor s predsednikom vlade Janezom Janšo.
Vlada vseh predlogov ne bo vložila v proceduro naenkrat. Nekateri, na primer zakon o davčnem postopku, so že v obravnavi, drugi pa bodo prišli na vrsto šele po uvedbi evra leta 2007. Po Janševih besedah bo o vsakem ukrepu potekala široka javna razprava.

Za zgled predvsem zahodnoevropske države
Janša je dejal, da so se pri pripravi predlogov reform zgledovali po Danski, ki ima zelo prožen trg delovne sile in enotno davčno stopnjo, Veliki Britaniji, ki ima dober sistem javnega in zasebnega partnerstva, Irski, ki je evropska sredstva učinkovito porabila za razvoj, Luksemburgu in njegovi organizaciji finančnega sektorja ter Estoniji, ki ima enostaven pristop pri organizaciji davčne službe.

Janša računa na podporo sindikatov
Po Janševem mnenju so sindikati enakopraven partner v socialnem dialogu, v njihovem interesu pa bi moralo biti tudi, da se za pravice delavcev borijo v bogati državi. Ponovil je, da bodo upoštevali, če bodo predlagali boljši model in poudaril, da računa na njihovo podporo.

Bo Jože P. Damijan minister?
Premier je napovedal ustanovitev službe za usklajevanje reform med ministrstvi, ki jo bo vodil minister brez listnice. Na vprašanje, ali bo to Jože P. Damijan, je dejal, da se morajo o tem še uskladiti, je pa poudaril, da se je Damijan zelo izkazal pri pripravi predlogov reform.