Janez Janša naj bi od Antona Ropa zahteval javno opravičilo, sicer bo zoper njega vložil civilno tožbo. Foto: RTV SLO
Janez Janša naj bi od Antona Ropa zahteval javno opravičilo, sicer bo zoper njega vložil civilno tožbo. Foto: RTV SLO
Anton Rop
Anton Rop je pred skoraj dvema tednoma za TV Slovenija povedal, da je Sova med spremljanjem dogajanja v Piranskem zalivu zaznala tudi pogovore med Janšo in Sanaderjem, ki sta se dogovarjala za incidente v Piranskem zalivu. Foto: RTV SLO
Janša od Ropa zahteval javno opravičilo

Nina Zidar Klemenčič iz odvetniške družbe Zidar in Klemenčič iz Celja je za MMC potrdila, da je pismo v imenu premierja Janše že poslala Ropu. Ali je Rop pismo že prejel, pa ni mogla potrditi.

Odvetnica se v pismu sklicuje na Ropove izjave, da obstajajo prisluhi v zvezi z dogajanjem v Piranskem zalivu, iz katerih izhaja, da sta se Janša in hrvaški premier Sanader dogovarjala za incidente.

Ropove izjave naj bi predstavljale nedopusten poseg v dobro ime
V pismu Antonu Ropu je Nina Zidar Klemenčič zapisala: Vaše izjave so v celoti neresnične. Predsednik vlade Janez Janša se s premierjem Hrvaške Ivom Sanaderjem ni nikoli dogovarjal za incidente v Piranskem zalivu.

Prisluhe naj preveri komisija za peticije in človekove pravice.
Pismo nadaljuje z besedami, da Ropove izjave predstavljajo nedopusten poseg v čast in dobro ime predsednika vlade Janeza Janše, saj mu pripisuje načrtno ustvarjanje konfliktnih situacij na meji s Hrvaško z namenom pridobivanja političnih točk, kar grobo posega v ugled predsednika vlade. V pismu je zapisano še, da so neresnični očitki, da bi državljane Slovenije namenoma spravljali v nevarne situacije z namenom pridobivanja političnih točk za predsednika vlade skrajno žaljivi in v celoti nedopustni.

Opravičilo na tiskovni konferenci ali v Dnevniku
V nadaljevanju piše, da Ropu glede na zgoraj navedeno predlagajo, da javno, kot je nedopustne izjave podal, te tudi prekliče, in sicer na način, da bodisi skliče tiskovno konferenco oziroma poda izjavo za oddajo Dnevnik RTV SLO, v kateri naj nedopustne izjave, kot so navedene v prvem odstavku pisma, prekliče in se predsedniku vlade javno opraviči.

Če v pismu navedenega Rop ne bo storil v roku petih dni, bo Janša razmislil o civilni tožbi, je še povedala Nina Zidar Klemenčič.

Janša od Ropa zahteval javno opravičilo