Janša je poudaril, da je SDS v opoziciji daleč najmočnejša stranka, roka sodelovanja, ki jo ponujajo, pa je predvsem v korist strankam, ki imajo manjšo težo oz. zaupanje med volivci. Foto:
Janša je poudaril, da je SDS v opoziciji daleč najmočnejša stranka, roka sodelovanja, ki jo ponujajo, pa je predvsem v korist strankam, ki imajo manjšo težo oz. zaupanje med volivci. Foto:
SDS: Koalicija se preveč ukvarja sama s sabo

V Ljubljani je popoldne potekala seja sveta SDS-a, na kateri so razpravljali o aktualnih političnih razmerah. Predsednik SDS-a Janez Janša je v izjavi za medije med drugim komentiral tudi odklonitev NSi-ja glede sodelovanja v vladi v senci. SDS je NSi-ju ponudil sodelovanje, saj "potrebujemo poteze, ki bodo prinesle sinergijske učinke, ne pa zgolj tekmovanja vsakega z vsakim, boja za preživetje in gledanja na lastne interese", je povedal Janša.

Poudaril je, da je SDS v opoziciji daleč najmočnejša stranka, roka sodelovanja, ki jo ponujajo, pa je predvsem v korist strankam, ki imajo manjšo težo oz. zaupanje med volivci. "Vsaka takšna zavrnjena ponujena roka nas žalosti. Se pa zavedamo, kdo bo tukaj nosil glavno ceno nesodelovanja," je dejal in spomnil na sodelovanje med SDS-om in NSi-jem v vladi v senci, ko je NSi vodil še Andrej Bajuk, in je nato privedlo do najvišjega volilnega izida NSi-ja.

Koalicija se ukvarja sama s sabo
V svetu SDS-a so tudi zaskrbljeni nad tem, da se koalicija in izvršilna oblast v glavnem ukvarjata sami s seboj, medtem ko ključne težave, s katerimi se srečujejo državljani, ostajajo nenaslovljene. Janša je posebej opozoril na stanje v zdravstvu, kjer se stanje rapidno poslabšuje. Na stanje v slovenskem zdravstvu opozarjajo tudi zdravniki, ki bodo 22. aprila za eno uro opozorilno stavkali. Vendar od vlade niso slišali niti tega, ali ima kakšne resne namene, da kaj naredi.

Različna naj bi bila tudi sporočila, ali je sploh potrebna reforma ali ne. "Vladna koalicija se bolj ukvarja z vprašanjem, kdo bo direktor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, medtem ko vsebinske težave ostajajo pod preprogo. Največje breme in posledice pa trpijo bolniki," je dejal Janša.

Glede odlašanja pri sprejemanju zakona o fiskalnem pravilu Janša pravi, da je težava v neenotnosti vladne koalicije. SDS je na zadnji predlog zakona podal predloge dopolnil, a po Janševih besedah do teh predlogov koalicijske stranke nimajo enakega odnosa, kar opozicijo postavlja v neprijeten položaj, saj se tako težko pogajajo. "Če imaš na drugi strani koalicijo, ki ni enotna, je veliko vprašanje, ali je kompromis mogoč," je dejal.

Svet SDS-a je po njegovih besedah spregovoril tudi o razmerah v Evropi. Zaskrbljeni so nad neenotnostjo znotraj evropskih institucij glede vprašanja odplačevanja grških dolgov in glede grožnje z vojno na vzhodni meji EU-ja. Ta pa je pred največjim izzivom v zgodovini svojega obstoja. Svet SDS-a zato poziva vlado, naj pri tem zavzame dejavnejšo držo in stališče.

SDS: Koalicija se preveč ukvarja sama s sabo