Kongres Iniciative za demokratični socializem (IDS), ki se je danes sešel v Krškem, so zaradi nesklepčnosti prekinili, po statutu pa bo svet stranke moral razpisati datum za nov kongres. Foto: Goran Rovan
Kongres Iniciative za demokratični socializem (IDS), ki se je danes sešel v Krškem, so zaradi nesklepčnosti prekinili, po statutu pa bo svet stranke moral razpisati datum za nov kongres. Foto: Goran Rovan
luka mesec
"Pokazali smo, da smo kljub majhnosti in neizkušenosti kos zgodovinskim preizkušnjam. Da smo zmožni premikati meje in povezovati vse napredne dele družbe. Pokazali smo, da smo socialistična alternativa, alternativa tu in zdaj," je v uvodnem govoru pojasnil Mesec. Foto: BoBo
IDS prekinil kongres

Za sklepčnost kongresa je po statutu IDS-a potrebna navzočnost najmanj tretjine članov. Koliko članov štejejo, niso pojasnili, so pa na začetku kongresa ocenili, da jih je v Krškem navzočih okoli 280.

Zaradi nesklepčnosti so razpravo, ki je danes potekala za zaprtimi vrati, prekinili. Tako tudi niso volili novih organov stranke, med drugim sveta, ki bi moral v prihodnjih tednih izvoliti tudi novega koordinatorja.

Sedanji koordinator Luka Mesec je napovedal, da se bo za ta položaj znova potegoval. Mesec se sicer zavzema tudi za združitev partneric ZL-ja - poleg IDS-a tudi TRS-a, DSD-ja in 4. skupine - v eno stranko. A ne le v ZL-ju, tudi v IDS-u o tem niso enotni, saj bi nekateri raje videli, da se IDS na prihodnje volitve poda samostojno.

Levica je glas razuma
Mesec je v uvodnem govoru ocenil, da je za poslanci ZL-ja burno leto, ki se je začelo obetavno in v katerem so kljub politični neizkušenosti premikali pomembne meje. Na prvem mestu je navedel zavzemanje za istospolne pare.

Po Mesečevih besedah so uspešno nastopili proti privatizaciji in prispevali k ustavitvi prodaje Telekoma, 32.000 otrokom omogočili subvencionirana kosila v osnovnih šolah, pripomogli k odpravi anomalij pri minimalni plači in uredili industrijsko rabo konoplje. "Junija smo za hip postali celo najbolj priljubljena politična opcija v Sloveniji," se je pohvalil Mesec, a zatem spomnil, da jih je druga polovica leta postavila na preizkušnjo.

Begunska kriza je politično ozračje po njegovih navedbah nagnila v skrajno desno, desnica se je po njegovem mnenju radikalizirala, vlada pa "podlegla", po Evropi so se začele dvigati ograje in bodeče žice. "Levica je ostala edini glas razuma, edini, ki smo stali na strani človečnosti," je izpostavil Mesec.

Kot naslednjo preizkušnjo za ZL je navedel še referendum o izenačitvi istospolnih partnerjev s heterospolnimi, ko so se po njegovem mnenju morali "tako rekoč sami soočiti s propagandnim strojem združene desnice". Boj je bil, kot pravi, skoraj nemogoč, a so se borili do konca.

"Pokazali smo, da smo kljub majhnosti in neizkušenosti kos zgodovinskim preizkušnjam. Da smo zmožni premikati meje in povezovati vse napredne dele družbe. Pokazali smo, da smo socialistična alternativa, alternativa tu in zdaj," je prepričan Mesec.

Po njegovih ocenah so v dveh letih svojega delovanja postali politična sila, ki "uživa zaupanje celotne delavske strani in zaupanje napredne civilne družbe". "Politična sila, ki brezkompromisno stoji na strani delavstva, na strani manjšin, na strani šibkejših, na strani izkoriščanih".

Foto: Bobo, Goran Rovan

IDS prekinil kongres