Največ kršitev je bilo pri izplačevanju plač. Foto: EPA
Največ kršitev je bilo pri izplačevanju plač. Foto: EPA

Inšpektorat za javni sektor je lani število rešenih zadev povečal za desetino glede na leto 2014. Še naprej pa narašča tudi število pobud in predlogov, saj se je to lani povečalo za 19 odstotkov, kjer največji delež odpade na pobude inšpekciji za sistem javnih uslužbencev. Ta je namreč lani prejela 47 odstotkov več pobud kot leto prej, medtem ko je število prijav upravni inšpekciji ostalo približno enako.

Na področju delovanja inšpekcije za sistem javnih uslužbencev je inšpektorat kršitve ugotovil v 57 odstotkih rešenih zadev. Največ kršitev, kar 70 odstotkov, je bilo povezanih s kršitvami zakona o sistemu plač v javnem sektorju, od tega pa je bilo kar 41 odstotkov zadev povezanih z nepravilnostmi pri izplačilu plač. Četrtino vseh kršitev pa so predstavljale kršitve zakona o javnih uslužbencih.

Kar se tiče delovanja upravne inšpekcije so bile kršitve v povprečju ugotovljene v 38 odstotkih rešenih zadev, kar je isti delež kot v letu 2014. Povišal se je zlasti delež kršitev v zadevah s področja zakona o dostopu do informacij javnega značaja, približno enak pa je ostal v zadevah s področja zakona o splošnem upravnem postopku.

Več nadzora na lastno pobudo
Inšpektorat je lani tudi razširil obseg nadzora na podlagi lastne ocene tveganja in izvedel 47 tovrstnih nadzorov. Gre za nadzor nad pravilnostjo določitve in izplačevanja plač pri uporabnikih proračunskega denarja, ki so bili deležni največjega povečanja vsote od leta 2007, nadzor nad pravilnostjo izplačil za delovno uspešnost iz naslova povečanega obsega dela in iz naslova tržne dejavnosti, nadzor nad pravilnostjo izplačevanja dodatka za dvojezično poslovanje in nadzor nad pravilnostjo dvojezičnega vodenja upravnih postopkov in upravnega poslovanja.