O spremembah bodo zdaj najprej razpravljale članice. Foto: BoBo
O spremembah bodo zdaj najprej razpravljale članice. Foto: BoBo

Po predlogu spremembe bi bila obvezna primerjava znanstvenega dela s prej objavljenimi, in sicer s pomočjo računalniške opreme. Ta potem lahko pokaže tudi podobnost z drugim delom, ali je ta problematična, pa bi v postopku ugotavljali mentor, ustrezna komisija in senat članice univerze.

Vsaka izmed članic bo sicer morala glede na razlike med področji imeti sprejeta svoja dodatna pravila, po katerih bi se ta odločitev sprejemala, je povedal rektor Ivan Svetlik. Predloga gresta po Svetlikovih besedah zdaj v javno obravnavo med članice univerze, končno odločitev o spremembah pa bo sprejemal senat.

Ena izmed sprememb se nanaša tudi na ureditev pogodbenega oz. honorarnega dela zunaj univerze in naj bi urejala vprašanja honorarjev. V zadnjem času so največ pozornosti vzbudili visoki avtorski honorarji nekdanje ministrice za izobraževanje, znanost in šport Stanke Setnikar Cankar, ki je zaradi njih odstopila. Na funkciji jo je nasledila Klavdija Markeš, ki pa je po nekaj dneh prav tako morala odstopiti, in sicer zaradi plagiatorstva pri izdelavi magistrske naloge.