Maja Makovec Brenčič je ministrski stolček zasedla šele maja letos. Foto: BoBo
Maja Makovec Brenčič je ministrski stolček zasedla šele maja letos. Foto: BoBo

Maja Makovec Brenčič, ki je izobraževalni resor prevzela šele maja letos, je povedala, da se bodo z naslednjim letom povečala sredstva za ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport. Koliko več denarja bo pripadlo ministrstvu, ni razkrila: "Tisto, kar lahko povem, je, da smo okrepili področje visokega šolstva in znanosti, da smo okrepili predvsem razvojna področja, da pa hkrati ohranjamo in zagotavljamo kakovost, ki smo jo vzpostavili na osnovni in srednješolski ravni."

Odpravili organizacijske težave
Zadovoljna je, da je v vrtce vključenih več kot tri četrtine vseh otrok, izpostavila pa je tudi, da so odpravili organizacijske težave, ki so se pojavile pri uvajanju tujega jezika kot neobveznega izbirnega predmeta v prvi razred osnovne šole.

Makovec Brenčičeva je spomnila, da se je število upravičencev za subvencionirana kosila povečalo za 8.500 učencev, kar je posledica julija sprejete novele zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev. Ministrstvo pa je za obnovitev učbeniških skladov v tretjem triletju osnovne šole priskrbelo nekaj več kot milijon evrov.

Za v prihodnje je ministrica napovedala pripravo novele, pozneje pa še popolnoma novega zakona o visokem šolstvu, uvajanje dualnega sistema izobraževanja, analizo mreže srednjih šol ter razpravo o nacionalnem preverjanju znanja v osnovnih šolah.