Ob 99-letnici postavitve kapelice se slovesnosti prvič udeležuje tudi ruski premier Medvedjev. Foto: BoBo
Ob 99-letnici postavitve kapelice se slovesnosti prvič udeležuje tudi ruski premier Medvedjev. Foto: BoBo
Dmitrij Medvedjev in Miro Cerar
Pod Vršičem se je zbralo veliko vidnih političnih predstavnikov. Foto: BoBo
false
Na tokratno slovesnost v spomin na pokojne ruske vojne ujetnike med prvo svetovno vojno so povabljeni visoki predstavniki vseh ver, katerih pripadniki so se borili na soški fronti. Foto: Društvo Slovenija Rusija
Pri Ruski kapelici o nesmiselnosti vojne

Medvedjev je po poročanju Radia Slovenija na slovesnosti, na kateri je prisotnih več kot tisoč ljudi, še dejal, da je ganjen nad tem, kar je videl, saj so se politični sistemi menjali, kapelica pa je ostala. Po njegovih besedah gre za žalostni spomenik nesmiselnosti vojne in ob tem izpostavil, da je tradicija kapelice odraz prijateljskih odnosov med državama, kar Rusija še posebej ceni. Povezuje nas slavna zgodovina, moramo pa razmišljati naprej, je poudaril.

S tem se je strinjal tudi slovenski Premier Miro Cerar, ki je poudaril, da gre za spomenik izjemnega pomena, saj ob njem vsako leto utrjujemo prijateljstvo med državama. Duhovna razsežnost spomenika nas opominja, da nobena žrtev ni zaman in da si moramo prizadevati za boljši svet, mir in spravo.

Na tokratno slovesnost v spomin na umrle ruske vojne ujetnike med prvo svetovno vojno, ki so leta 1916 umrli pod plazom med gradnjo prelaza čez Vršič, so povabljeni visoki predstavniki vseh ver, katerih pripadniki so se borili na soški fronti, med njimi bo prisotna tudi 14-članska delegacija Ruske pravoslavne cerkve pod vodstvom prvega namestnika upravitelja moskovske patriarhije, škofa Voskresenskega Save.

Poleg Medvedjeva in Cerarja je v imenu Društva Slovenija-Rusija, ki je soorganizator slovesnosti, zbrane nagovoril nekdanji slovenski predsednik Milan Kučan. Evropa mora po njegovih besedah dvigniti svoj glas za vzajemno solidarnost in odgovornost, za mir in sodelovanje, saj sta vojna in ravnovesje strahu v današnjih časih nesprejemljivi sredstvi za reševanje sporov med državami.

Ob stoletnici 1. svetovne vojne
Prireditev se tokrat navezuje na stoletnico prve svetovne vojne, glede na razmere po svetu pa želijo organizatorji z njo tudi sporočiti pomen miru in nenadomestljivosti vsakega človeškega življenja.

Kapelica, ki so jo zgradili preživeli ruski vojni ujetniki v spomin na svoje umrle tovariše, je vsako leto točka srečanja politikov, cerkvenih dostojanstvenikov, kulturnikov in drugih iz Slovenije in Rusije. Kot je dejal predsednik Društva Slovenija-Rusija, ki je eden izmed glavnih organizatorjev vsakoletnih slovesnosti, Saša Geržina gre predvsem za pietetni dogodek, ki je postal simbol rusko-slovenskega prijateljstva, je za Radio Slovenija poročal Tomaž Gerden.

Zaradi slovesnosti je danes do 12. ure predvidena popolna zapora ceste med Kranjsko Goro in Vršičem.

Medvedjev na pogovor s slovenskim vrhom
Ruski premier bo svoj obisk podaljšal še za en dan. S slovenskimi politiki se bo po napovedih udeležil neformalnega druženja v Kranjski Gori, nato pa si bo ogledal še nekaj slovenskih znamenitosti. Zvečer pa je predvideno zasebno neformalno srečanje ob večerji s predsednikom republike Borutom Pahorjem. Uradne pogovore s slovenskim državnim vrhom ima Medvedjev načrtovane za ponedeljek, ko se bo v Ljubljani sešel s Cerarjem in predsednikom DZ-ja Milanom Brglezom.

Prvič po izbruhu afere z arbitražnim sodiščem se je v državi pojavil minister za zunanje zadeve Karl Erjavec, ki je tako prekinil večdnevni medijski molk, v katerega se je zavil po objavi prisluhov v hrvaških medijih.

Pri Ruski kapelici o nesmiselnosti vojne