Minister za javno upravo Boris Koprivnikar vidi veliko možnosti za prihranke v nadzorovanju stroškov z nepremičninami javne uprave. Foto: BoBo
Minister za javno upravo Boris Koprivnikar vidi veliko možnosti za prihranke v nadzorovanju stroškov z nepremičninami javne uprave. Foto: BoBo

Tako je v odgovoru poslancu SDS-a Bojanu Podkrajšku pojasnil, da je v državni lasti sicer večina objektov, v katerih delujejo državni organi. Pri zasebnikih država najema 142 tisoč kvadratnih metrov, pri javnih subjektih pa 59 tisoč kvadratnih metrov. Minister sicer nima vpogleda v najemniške pogodbe, je pa najemnike pozval, naj jih prevetrijo.

Prihodnji teden naj bi vlada potrdila tudi selitveni načrt, s katerim želijo na ministrstvu za javno upravo čim bolje izrabiti državne prostore in zagotoviti, da ministrstva delajo na čim bolj enotni lokaciji. Bodo pa na ministrstvu do leta 2017 prenesli vse objekte v skupno upravljanje.

Javna uprava pod drobnogledom
V pripravi je tudi analiza delovanja posameznih subjektov javne uprave. Na podlagi analize bo ministrstvo pripravilo primerjavo učinkovitosti služb znotraj javne uprave, na podlagi katere bodo tudi razmišljali o racionalizaciji. V analizi je 2.822 subjektov, zanimalo pa jih bo predvsem kadrovsko, pravno in računovodsko področje.

Javno naročanje bo elektronsko
V pripravi pa je tudi sprememba zakonodaje na področju javnega naročanja, ki bo postopoma postalo obvezno po elektronski poti. S tem naj bi se roki znatno skrajšali. Obenem pa naj bi na ta način tudi povečali transparentnost, saj bodo na spletu objavljene tudi sklenjene pogodbe.